Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

USA: «Εμμένουμε στη θέση μας για το όνομα»

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δυο ημέρες πριν τη συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη.

Ο Σον Μακόρμακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν καταθέτουν προτεινόμενες λύσεις αλλά προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες και τελικά εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Επανέλαβε ότι εδώ και αρκετό καιρό οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστή την απόφασή τους σε ό,τι αφορά το όνομα, ενώ έχουν επίσης γνωστοποιήσει την υποστήριξή τους στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Είναι μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε από όλες τις χώρες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, εκτός της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί και το οποίο θα θέλαμε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία σε άλλο όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Μακεδονία είπε πως θέλει να αποκαλείται Μακεδονία. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Εάν η Μακεδονία πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της μακεδονικής κυβέρνησης και του μακεδονικού λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε».

Τέλος, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον σε αυτές θα ληφθεί υπόψη το απορριφθέν σχέδιο Ανάν, ο κ. Μακόρμακ ανέφερε ότι «παλαιότερες προσπάθειες λειτουργούν ενημερωτικά για τις επόμενες και έτσι πρέπει να γίνεται», αλλά τώρα εναπόκειται στα δυο μέρη να καταλήξουν σε λύση.

Κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, «κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή Ντιμιτρόφ, Πρότογκερ, Βασιλάκη και Νίμιτς θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 11 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσουν χωριστές συναντήσεις με τα μέρη το απόγευμα».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι εάν είναι αναγκαίο, πιθανό να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Παρασκευή το πρωί, αν και αυτό, όπως σημειώνεται, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]