Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κουμουτσάκος: H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις

Για βαρύ κλίμα, που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι «τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η διαδικασία είναι ζωντανή, δεν θα πρέπει κανείς να προκαταλάβει απολύτως τις εξελίξεις» και συνέχισε: «Είναι δεδομένο ότι αυτή την στιγμή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από μια επίμονη στάση που χαρακτηρίζεται από εμμονή σε αδιάλλακτες θέσεις, αντιπαραγωγικές δηλώσεις κ.λ.π δεν είναι κλίμα που μπορεί να επιτρέπει και να δικαιολογεί αισιοδοξία για το τι μέλλει γενέσθαι».

Σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση του διαμεσολαβητή, Μ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών και εάν αναμένεται η υποβολή νέας πρότασης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «είναι αντικειμενική η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντιπαραγωγικής στάσης» από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Δεν είναι ευθύνη δική μας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά. Η τακτική και η στρατηγική της έχει στραφεί επίμονα στο παρελθόν και ακόμη χειρότερα, σε μια απολύτως παραμορφωτική και στρεβλή ανάγνωση του παρελθόντος και κινδυνεύει έτσι σοβαρά να χάσει το μέλλον», ανέφερε.

Σχετικά με το αν υπάρχουν πληροφορίες για κάποια ενέργεια, στην οποία ενδέχεται να προβεί η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε:

«Τα κράτη και εκπροσωπούνται και συμμετέχουν σ΄ αυτή την πολύ σοβαρή διαδικασία, έχοντας κάνει τις δικές τους επιλογές και έχοντας ορίσει τις δικές τους προτεραιότητες. Επομένως, δεν πρόκειται να μπω σε μια συζήτηση σχετικά με το τί σκέφτονται τα κράτη, που πρόκειται να συμμετάσχουν, όπως το γειτονικό. Από εκεί και πέρα, η ελληνική αντιπροσωπεία και η ελληνική αποστολή είναι πλήρως προετοιμασμένες για το ταξίδι αυτό».

Αναφερόμενος στην πρόθεση με την οποία προσέρχεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι «πολιτική της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί λύση και να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, γεγονός που είναι αρνητικό σε πολλά επίπεδα, για τις διμερείς σχέσεις, για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας και, βεβαίως, για την περιφερειακή συνεργασία. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε στις διαπραγματεύσεις, να θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να θέλουμε την εξεύρεση λύσης, ταυτόχρονα όμως λέμε ότι η λύση είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική πορεία και πρόοδο της γειτονικής χώρας είναι η λύση στο όνομα. Είναι θέμα σχέσεων καλής γειτονίας, το έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους. Δεν υπάρχει καμιά μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμιά μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «οι προσπάθειες ή η συμβολή υποστήριξης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παραμένει η μόνη και κύρια διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, είναι καλοδεχούμενες. Αλλά ως τέτοιες. Όχι ως αυτόνομες πρωτοβουλίες πέραν και εκτός πλαισίου ΟΗΕ».

Όσο για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Μακάρι να είναι έτσι, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις, στο παρόν στάδιο, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά, είναι αυτές που είπα ήδη».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]