Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρός ο Γκρούεφσκι, αναμένει πιέσεις

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προέβη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, δυναμιτίζοντας και πάλι το κλίμα, παραμονές της νέας συνάντησης, αύριο, των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη. Σε ομιλία του σε συγκέντρωση για τη συμπλήρωση 17 ετών από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρουέφσκι επανέλαβε ότι είναι η Ελλάδα αυτή που δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και αυτό φαίνεται, όπως πρόσθεσε, από το γεγονός ότι «η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με το όνομα που θα επιλέξει η Ελλάδα». Επιπλέον, κατηγόρησε την Αθήνα ότι έχει κρυφή ατζέντα και ότι «επέβαλε την παράλογη εκκρεμότητα για το όνομα, η οποία υποσκάπτει τις αρχές της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ».

Εκτίμηση

Σε σχέση με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διατύπωσε την εκτίμηση ότι το προσεχές διάστημα οι πιέσεις προς τα Σκόπια θα αυξηθούν, διότι, όπως είπε, όλοι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και ασυμβίβαστη, άρα «μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς». Τέλος, επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί τη λύση και την ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, όμως όχι με οποιοδήποτε τίμημα. Εν τω μεταξύ, αργά χθες πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας για τον καθορισμό της στάσης που θα τηρηθεί στη νέα συνάντηση υπό τον κ. Νίμιτς.

Διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Σκόπια θεωρούν πολύ πιθανό ο κ. Νίμιτς να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης νέα πρόταση, την οποία θα ζητήσει από τους διαπραγματευτές να μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους. Η εκτίμηση ενισχύεται από την ανακοίνωση του ΟΗΕ χθες, σύμφωνα με την οποία αύριο θα γίνει καταρχήν κοινή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές. Θα ακολουθήσουν, το απόγευμα, χωριστές συναντήσεις και, ενδεχομένως θα υπάρξει εκ νέου κοινή συνάντηση την Παρασκευή. Η Αθήνα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για πρόοδο στη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν απτά δείγματα εγκατάλειψης της αδιαλλαξίας από πλευράς Σκοπίων.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]