Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σταμάτησε και πάλι ο επιταχυντής CERN


Ακολούθησε ατύχημα!



Τα αισιόδοξα σχέδια των επιστημόνων να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες συγκρούσεις σωματιδίων, πιθανότατα θα καθυστερήσουν, καθώς ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη, μια μόλις μέρα μετά την αποκατάσταση ενός ηλεκτρικού προβλήματος, εμφάνισε νέο τεχνικό πρόβλημα, σοβαρότερο αυτή τη φορά. Έτσι, η μεγαλύτερη επιστημονική μηχανή που έχει ποτέ δημιουργηθεί, αναγκάσθηκε να διακόψει τη λειτουργία της, εννέα μέρες μετά την πανηγυρική ενεργοποίησή της.

Η βλάβη, που συνέβη χθες στο τμήμα ανάμεσα στους ανιχνευτές "Αλίκη" και CMS, κατά τη διάρκεια του τελικού ελέγχου των τελευταίων ηλεκτρικών κυκλωμάτων που επρόκειτο να ενεργοποιηθούν, προκάλεσε την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 100 βαθμούς σε 100 περίπου υπέρ-ψυχρους υπεραγώγιμους μαγνήτες, οι οποίοι κατευθύνουν τις δέσμες των πρωτονίων στο μήκους 27 χλμ υπόγειο τούνελ, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα (BBC, Times, Independent, Daily Telegraph).

Η ελβετική μονάδα πυρόσβεσης κλήθηκε εκτάκτως να επέμβει, καθώς ένας τόνος υγρού ηλίου (το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των μαγνητών λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν) διέρρευσε στο τούνελ, το οποίο επίσης στο συγκεκριμένο τμήμα του έχασε τις συνθήκες κενού που επικρατούσαν. Κανείς άνθρωπος δεν έπαθε τίποτε γιατί απαγορεύεται η ανθρώπινη παρουσία μέσα στο τούνελ, όταν λειτουργεί ο επιταχυντής.

Ο επιταχυντής δεν θα λειτουργήσει όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς οι τεχνικοί θα αξιολογήσουν το μέγεθος της ζημιάς. Είναι πιθανό ότι ένας ή περισσότεροι από τους περίπου 1.700 μαγνήτες θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο εκπρόσωπος του CERN Τζέημς Γκίλις δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές πόσο σύντομα θα αρχίσει πάλι η λειτουργία του επιταχυντή. Αν και χαρακτήρισε "όχι καλά νέα" το νέο πρόβλημα, είπε ότι σε ένα μηχάνημα τέτοιου μεγέθους, σε φάση δοκιμών, οι ξαφνικές δυσλειτουργίες είναι αναμενόμενες.

Είχε προηγηθεί ηλεκτρικό πρόβλημα προ ημερών, το οποίο οδήγησε στην αντικατάσταση ενός προβληματικού μετασχηματιστή την Τετάρτη και στην εκπομπή ξανά της δέσμης σωματιδίων την Πέμπτη, αφού όμως στο μεταξύ είχε καθυστερήσει η δοκιμαστική φάση του πειράματος.

Μετά τη νέα σοβαρότερη εξέλιξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του CERN, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αρχίσουν οι πρώτες δοκιμαστικές συγκρούσεις σωματιδίων την επόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να καθυστερήσουν και για εβδομάδες, ανάλογα με την έκταση της ζημιάς που θα διαπιστωθεί. Πάντως η ζημιά δεν αποτελεί οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη απειλή για τον επιταχυντή.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]