Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θέμα μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας έθεσε ο Μάθιου Νίμιτς


Ποιός περίμενε κάτι άλλο;

Θέμα μακεδονικής εθνότητας έθεσε για πρώτη φορά ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, παρουσιάζοντας νέα δέσμη ιδεών σε Αθήνα και Σκόπια.

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συζήτησαν εκτός από την ονομασία, το εύρος χρήσης, θέματα ταυτότητας και παρεμφερή ζητήματα, φράση που παραπέμπει εμφανώς στην γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα.

Το γεγονός συνιστά παραβίαση της εντολής 817 που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού είναι σαφές ότι η εντολή αναφέρεται ρητά και μόνο στην διευθέτηση της ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

Ο Ελληνας διαπραγματευτής Αδαμάντιος Βασιλάκης πήρε εντολή από το υπουργείο Εξωτερικών να διευκρινίσει ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο το θέμα της ονομασίας και ότι δεν τίθεται ζήτημα εθνότητας

Σκεπτικισμός στην Αθήνα

Εντονο προβληματισμό προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών το νέο «πακέτο ιδεών» του ειδικού μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κ. Μάθιου Νίμιτς, αλλά και η επιθυμία του να επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς ζήτησε από τις δύο πλευρές να εξετάσουν τις ιδέες ως «πακέτο». Η εμμονή της σκοπιανής πλευράς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης των διαπραγματευτών με τον κ. Νίμιτς, σε θέματα «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», αλλά και οι σχετικές αναφορές του κ. Νίμιτς στις ιδέες που παρουσίασε, διαμορφώνουν δύσκολο πλαίσιο. Μετά τις συναντήσεις με τον κ. Μπαν κι Μουν και τον κ. Νίμιτς, ο Ελληνας αντιπρόσωπος είπε ότι «επωφελήθηκα ξανά της ευκαιρίας για να του πω ποιες είναι οι βασικές θέσεις, τις οποίες είπα και το πρωί, παρουσία των δύο διαπραγματευτών από την ΠΓΔΜ. Πιστεύω ότι κατάλαβε (ο κ. Νίμιτς) αυτά που του είπα σε προσωπική βάση. Ενημέρωσα ήδη προφορικά την υπουργό μου».

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε πως «η Αθήνα θα εξετάσει το θέμα του κειμένου και από κει και πέρα θα δούμε τι συνέχεια θα δοθεί. Θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι η διαπραγμάτευση αφορά αποκλειστικά και μόνο το όνομα και δεν τίθεται θέμα εθνότητας».

«Τα Σκόπια -συνέχισε ο Ελληνας αντιπρόσωπος- θα πρέπει να καταλάβουν και να δεχτούν ότι εκπροσωπούν μόνο το κομμάτι που τους ανήκει. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι ένα μέρος εκπροσωπεί το σύνολο. Επίσης, δεν μπορούμε να έχουμε ένα όνομα για κάθε κατηγορία δραστηριοτήτων και πρέπει να εφαρμοστεί ένα όνομα έναντι όλων. Αν θέλουμε να βρούμε λύση, να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις, όπως πρέπει να έχουν οι γείτονες μεταξύ τους», κατέληξε ο κ. Βασιλάκης.

Ο μεσολαβητής είπε στους αντιπροσώπους των δύο χωρών ότι επιθυμεί να τους συναντήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Πιστεύεται ότι ο κ. Νίμιτς θα ταξιδέψει στις δύο πρωτεύουσες, καθώς πρόθεσή του είναι να ακούσει τις απαντήσεις επί της Δέσμης Ιδεών από τους ίδιους τους ηγέτες. Ο μεσολαβητής ζήτησε να συναντηθεί χωριστά με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έλαβε θετικές απαντήσεις.

Αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ

Οι νέες «ιδέες» Νίμιτς και οι δηλώσεις του ειδικού μεσολαβητή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει τη διολίσθηση των διαπραγματεύσεων στις απαράδεκτες προτάσεις που περιλαμβάνουν οι νέες ιδέες του κ. Νίμιτς». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στον κ. Λοβέρδο, έκανε λόγο για «σπουδή σε δημόσιες τοποθετήσεις», η οποία δεν δικαιολογείται. Σε σχέση με τις προτάσεις του κ. Νίμιτς, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι αξιολογούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν οι απαραίτητες επισημάνσεις και τοποθετήσεις.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]