Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αμερικανική επίθεση στον... South Stream

Οι Αμερικανοί ζητούν


εξηγήσεις


από την Ελλάδα για τον αγωγό

Σε περίοδο δοκιμασίας εισέρχονται για μια ακόμη φορά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς η Ουάσιγκτον με αφορμή την κρίση της Γεωργίας και τη μετριοπαθή στάση που κράτησε η Αθήνα επιχειρεί παρέμβαση στη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.


Αμερικανική επίθεση στον... South Stream

Η αποκάλυψη του «Εθνους» την Παρασκευή ότι η ρωσική κυβέρνηση ενημέρωσε την ελληνική για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της σύμβασης που υπέγραψαν τον Απρίλιο οι κ. Καραμανλής και Πούτιν για το μεγαλόπνοο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και ότι επίκειται η επικύρωση και από την ελληνική Βουλή ενεργοποίησε τα... αντανακλαστικά της αμερικανικής πλευράς, που ζήτησε εξηγήσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το θετικό μήνυμα καλής θέλησης από τη ρωσική κυβέρνηση τη συγκεκριμένη κρίσιμη διεθνή συγκυρία είναι ενδεικτικό των στενών σχέσεων Αθήνας-Μόσχας, που προκαλούν νευρικότητα πέραν του Ατλαντικού, καθώς δεν εκτιμάται θετικά η διασύνδεση της Ελλάδας με τα ρωσικά ενεργειακά δίκτυα ούτε βεβαίως η συνεργασία στον αμυντικό τομέα με την προμήθεια ρωσικών εξοπλισμών...

Αμερικανικές πηγές δήλωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι, «εκτός των γνωστών ανησυχιών για το εάν ο αγωγός South Stream συμφέρει μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα, η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα στην Ουάσιγκτον, πιθανότατα και στην Ευρώπη». Οι ίδιες αμερικανικές πηγές πρόσθεσαν ότι «το ερώτημα είναι εάν τέτοια κίνηση από την Ελλάδα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ομοφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στην αμερικανική πλευρά ότι ενημερώθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι η Ελληνική Βουλή θα επικύρωνε τη συμφωνία, πριν από το καλοκαίρι, κάτι που δεν έγινε δυνατό και η επικύρωση θα γίνει τον Σεπτέμβριο μόλις ανοίξει η Βουλή.

Μερικοί διπλωμάτες πιστεύουν πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε πορεία κρίσης, ενώ η ελληνική πλευρά εκφράζει παράπονα για τη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα των Σκοπίων. Υποστηρίζεται συγκεκριμένα ότι η Ουάσιγκτον υποθάλπει την αδιαλλαξία της σκοπιανής ηγεσίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Το τελευταίο διάστημα, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πάσχουν από έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ η Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Ελλάδας στο θέμα της Γεωργίας, όπου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ συντάχθηκε με τις χώρες που επέβαλαν τη μετριοπαθή αντίδραση έναντι της Μόσχας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΕΘΝΟΣ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παραμένουν ρωσικές δυνάμεις στη Γεωργία στο λιμάνι Πότι, που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Νότια Οσετία και έξω από τη ζώνη ασφαλείας που επισήμως ελέγχει η Ρωσία.

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=931532

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]