Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελιγμοί από ΗΠΑ για τα Σκόπια

Επιστολή του υφυπ. Εξωτερικών Μ. Ρέινολτς έπειτα από την εμπλοκή διορισμού νέου Αμερικανού πρέσβη στην ΠΓΔΜ: «Επιζητούμε λύση που να επιλύει τη σύγχυση στην περιοχή»

Με νέα τακτική και σε ρόλο... Μαγδαληνής εμφανίζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετά την εμπλοκή και την άρνηση της Γερουσίας να επιτρέψει τον διορισμού του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια




Η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχθηκε τελικά εγγράφως ότι τα Σκόπια δημιουργούν σύγχυση με την επιμονή τους να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας, ενώ δέχονται, έστω και έμμεσα, ότι ευθύνεται η γειτονική χώρα για την εμφάνιση στο προσκήνιο του κινδύνου του αλυτρωτισμού.
Η αλλαγή στάσης και τακτικής στη Γερουσία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οφείλεται στην άρνηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ να επιτρέψει τον διορισμό του νέου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Μπους έχει ευθύνη για τις αλυτρωτικές διαθέσεις που εκδήλωσε τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολας Γκρούεφσκι.
Ο διορισμός πάγωσε στις 9 Ιουλίου με αίτημα του κ. Μενέντεζ και της γερουσιαστού Ολυμπίας Σνόου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο κ. Μενέντεζ έκανε γνωστό προχθές στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι θα τερμάτιζε το «πάγωμα» του διορισμού, μόνο εάν ικανοποιείτο από τις εξηγήσεις που ζήτησε και αφορούσαν τις δικαιολογημένες ανησυχίες της Αθήνας και την έξαρση του αλυτρωτισμού.
Η επιστολήΕτσι, προχθές το πρωί -με έγκριση της κ. Κοντολίζα Ράις- έλαβε επιστολή από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Ρέινολτς, ο οποίος του αναφέρει ότι του αποστέλλει επιπλέον διευκρινίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους για την πολιτική έναντι των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα γράφει, αποδεχόμενος στην ουσία ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελική για τα Σκόπια:
«Επιζητούμε λύση που επιλύει τη σύγχυση μεταξύ της χώρας της Μακεδονίας και της ευρύτερης ιστορικής γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας. Μερικοί στην Ελλάδα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η σύγχυση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλυτρωτισμό».
Ο κ. Ρέινολτς αποδέχεται και ένα άλλο αίτημα του Αμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος ζήτησε να αναλάβει ο νέος πρέσβης στα Σκόπια να ενημερώσει την ηγεσία της χώρας για το περιεχόμενο του Ψηφίσματος 300 της Γερουσίας, το οποίο απαιτεί να παύσει πάραυτα η ανθελληνική προπαγάνδα.
Εχθρικές ενέργειεςΟπως αναφέρεται στην επιστολή του Αμερικανού υφυπουργού, το ψήφισμα εκφράζει «την αίσθηση της Γερουσίας ότι η ΠΓΔΜ πρέπει να τερματίσει τη χρησιμοποίηση υλικού το οποίο παραβιάζει τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, αναφορικά με εχθρικές ενέργειες και προπαγάνδα» εναντίον της Ελλάδας.
Ο πρέσβης μας -γράφει ο κ. Ρέινολτς στον κ. Μενέντεζ- εφόσον εγκριθεί ο διορισμός του «θα βοηθήσει τους ηγέτες αυτούς (σ.σ.: εννοεί των Σκοπίων) να κατανοήσουν τους κινδύνους του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτε μορφή και τη σημασία αποφυγής των συνεκδοχών του αλυτρωτισμού σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης καλών σχέσεων με όλους τους γείτονές της».
Με ανακοίνωσή της, η «Συντονισμένη Προσπάθεια Ελληνο-Αμερικανών» (CEH) χαιρετίζει τον ρόλο των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπίας Σνόου, οι οποίοι -αρνούμενοι να επιτρέψουν στη Γερουσία να εγκρίνει την τοποθέτηση στα Σκόπια του νέου Αμερικανού πρέσβη, Φίλιπ Ρίκερ- «οδήγησαν σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής, που εμφανιζόταν εξίσου επικριτική έναντι της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]