Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΗΠΑ: «Το Ισραήλ θα αποφασίσει για επίθεση στο Ιράν...»

«Δεν λέμε ναι ή όχι σε μια ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν», δηλώνει η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ενώ οι δυτικές δυνάμεις ακόμα συζητούν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης

Την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις συζητούν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η Κοντολίζα Ράις υπερασπίστηκε σε συνέντευξή της το «δικαίωμα» του Ισραήλ να αποφασίσει από μόνο του αν θα επιτεθεί στο Ιράν.

«Το Ισραήλ θα αποφασίσει...»

«Δεν λέμε ναι ή όχι σε μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση. Το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απαντώντας σε ερώτηση στον ιστότοπο «Τhe Ρolitico» για το αν ανησυχεί μήπως και οι ΗΠΑ κατηγορηθούν ότι βρίσκονται πίσω από μια επίθεση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κατά του Ιράν.

Η δήλωσή της αυτή ταράζει τα νερά, καθώς οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, όπου το θέμα της επιβολής των κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετό καιρό κυρίως εξαιτίας της διστακτικότητας της Ρωσίας.

Στην ερώτηση αν θα καλούσε το Ισραήλ να μην επιτεθεί στο Ιράν, η Κοντολίζα Ράις επανέλαβε ότι αυτήν τη στιγμή οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συζητούν το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, αφού αυτό δεν τήρησε την προθεσμία που του είχε τεθεί και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ και συζητούν για τη διπλωματική ρότα που έχουν επιλέξει.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το Νο 1 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ξέρω ότι οι Ισραηλινοί συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις συζητώντας με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουν καλές σχέσεις για να τους εξηγήσουν γιατί είναι καλό η διπλωματία μας να είναι αιχΒηρή».

Έκθεση

Οι δηλώσεις Ράις πάντως ακολουθήθηκαν από τη δημοσίευση έκθεσης του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS), σύμφωνα με την οποία μια ισραηλινή επίθεση θα ήταν λάθος, καθώς το Ισραήλ δεν έχει αρκετές πληροφορίες για το πού να χτυπήσει για να σταματήσει εντελώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επίσης μια τέτοια επίθεση θα ήταν και άκαρπη, καθώς η Τεχεράνη έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει όσες μηχανές φυγοκέντρησης καταστραφούν.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών, πάντως, έχει μεταφερθεί και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, όπου ο Ιρανός κολυμβητής Μοχάμεντ Αλιρεζάι δεν συμμετείχε στην κούρσα των εκατό μέτρων πρόσθιο, καθώς στον διάδρομο επτά διαγωνιζόταν ο Ισραηλινός Τομ Μπέρι.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]