Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία: Άρχισε το "ξύπνημα της αρκούδας";


Βαθιά ανησυχία για

την αυξανόμενη ένταση...


Mε εμφανή αμηχανία αντιμετωπίζει η «διεθνής κοινότητα» τα δραματικά γεγονότα στον Καύκασο, γεγονός δηλωτικό του πεπερασμένου των δυνατοτήτων παρέμβασης που διαθέτει, όταν σε μια μείζονα κρίση δρώντες «παίκτες» είναι ισχυρές δυνάμεις του διεθνοπολιτικού παιγνίου.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την αυξανόμενη ένταση», ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και η μετακίνηση των χιλιάδων προσφύγων.
Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι εάν συνεχίσει την κλιμάκωση της κρίσης, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Θα προτείνουμε ένα ψήφισμα το οποίο θα καθιστά ξεκάθαρο ότι οι ρωσικές ενέργειες στη Γεωργία δεν είναι αποδεκτές από τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Ζαλμάι Χάλιλζαντ και κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσπαθεί να προκαλέσει την πτώση του γεωργιανού καθεστώτος μέσω της τρέχουσας κρίσης.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, υποστήριξε ότι η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στη Ν.Οσετία και χρησιμοποίησε «υπερβολική βία».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και προεδρεύων της Ε.Ε, Μπερνάρ Κουσνέρ, καθώς και ο Φινλανδός ομόλογός του επρόκειτο να μεταβούν χθες στην Τιφλίδα και τη Μόσχα σε μια ειρηνευτική προσπάθεια, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν την κρίση στη Ν.Οσετία.
Να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες, που μπορεί να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', καλώντας σε ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί-αναμένεται εντός της εβδομάδος στην Μόσχα- εκτίμησε χθες ότι υπάρχουν «πραγματικές προοπτικές για να φθάσουμε γρήγορα σε μια έξοδο από την κρίση, μετά την αποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων».
Κατά τη γαλλική προεδρία, «αυτή ή έξοδος από την κρίση θα βασίζεται σε έναν άμεσο τερματισμό των Εχθροπραξιών», την «υποχώρηση των ρωσικών και των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», τον «πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

Ωστόσο, η Ρωσία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις διεθνείς πιέσεις. Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι οι ρωσικές ενέργειες είναι απόλυτα νόμιμες και υπενθύμισε ότι μέρος του προβλήματος είναι οι φιλοδοξίες της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Γεωργία έχει χάσει τα δικαιώματά της στη Ν.Οσετία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδιάζει την προσάρτηση της Ν.Οσετίας στη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, ότι διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το λιμάνια της Γεωργίας, Κούλεβι και Μπατούμ...
Tζ. Μπους: «Η βία είναι απαράδεκτη»

Για δυσανάλογη απάντηση της Ρωσίας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Του είπα: η βία αυτή είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Μπους μιλώντας στο δίκτυο NBC, αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Πούτιν καθόσον οι δύο άνδρες συμμετείχαν την Παρασκευή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.
«Ήμουν πολύ αυστηρός με τον Πούτιν. Εμείς οι δύο έχουμε μία καλή σχέση-το ίδιο αυστηρός ήμουν και με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας αναφορά στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον ρώσο ηγέτη.
«Του είπα πως ανησυχώ βαθύτατα για την δυσανάλογη απάντηση της Ρωσίας και πως καταδικάζουμε απόλυτα τους βομβαρδισμούς εκτός του εδάφους της Νοτίου Οσετίας», υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους και υποστήριξε πως η σύρραξη στη Νότιο Οσετία έχει ρίξει μία πλατιά σκιά στους Ολυμπιακούς Αγώνας και στα ιδεώδη τους: «Εδώ βρισκόμαστε για να προωθήσουμε την ειρήνη και την αρμονία κι απεναντίας γινόμαστε μάρτυρες μίας σύγκρουσης», τόνισε.
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση: «Ευτυχώς αυτή θα επιλυθεί ειρηνικά. Χρειάζεται να υπάρξει μία διεθνής διαμεσολάβηση για το θέμα της Νοτίου Οσετίας», σημείωσε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]