Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ανισόρροπη ισορροπία της Τουρκίας

Πιθανότητα διάλυσης της Τουρκίας;

Κραδασμούς σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο προκαλεί στην Τουρκία η κρίση στη γειτονική Γεωργία. Η Τουρκία αισθάνεται την ανάγκη να αναπτύξει αυτόνομη διπλωματική δράση, προκειμένου να προστατεύσει ζωτικά συμφέροντά της στον Καύκασο. Αποδίδει μεγίστη σημασία στη διατήρηση της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας των εκεί κρατών, θεωρώντας την απαραίτητη για τη διασφάλιση των σημαντικών επενδύσεών της στην περιοχή.
Στον οικονομικό και γεωστρατηγικό τομέα, η Τουρκία θεωρεί πρωταρχικό της συμφέρον την αποφυγή εθνικών συγκρούσεων στην Καυκασία. Από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας διέρχεται ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τιφλίδας-Τσεϊχάν, που μεταφέρει τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. Αποτελεί καίριο πυλώνα των σχεδίων της Δύσης να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και της Τουρκίας να αναδειχθεί σε μείζονα κόμβο του διεθνούς συστήματος ενεργείας. Περαιτέρω, η Τουρκία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γεωργίας, με όγκο συναλλαγών 750 εκατ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, η Ρωσία υπερσκέλισε πέρυσι τη Γερμανία ως σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Η τριγωνική αλληλεξάρτηση επιβάλλει στην Τουρκία προσεκτικούς χειρισμούς.
Στον πολιτικό τομέα, η Τουρκία πολεμά τις από δεκαετίες αποσχιστικές προσπάθειες των Κούρδων, και δεν ενστερνίζεται παρόμοια αιτήματα των Οσετών. Ο πρόεδρος Γκιουλ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν έστειλαν σαφές μήνυμα της σημασίας που έχει για την Τουρκία η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Ανταποκρινόμενη στα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και του Τύπου, η κυβέρνηση αποφάσισε να μη μείνει θεατής των εξελίξεων, αλλά να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πολλοί αναλυτές της ζητούν επίμονα να «χειραγωγήσει τις εξελίξεις» προς όφελος της Τουρκίας.
Τουρκική απάντηση στην κρίση η «Πρωτοβουλία Σταθερότητας και Συνεργασίας» στον Καύκασο, που έτυχε θετικής αποδοχής τόσο από τη Γεωργία όσο και από τη Ρωσία. Χθες, λίγο πριν αναχωρήσει για διαβουλεύσεις στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν επαναλάμβανε πως η ειρήνη και σταθερότητα στον Καύκασο αποτελεί «ζωτικό εθνικό συμφέρον». Προκειμένου να αυξήσει το γόητρό της, αλλά και να μην προκαλέσει τη Ρωσία, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δράσει ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ. Ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ευρασίας Ματ Μπρίζα δήλωνε χθες «έκπληξη» με την «Πρωτοβουλία Σταθερότητας και Συνεργασίας», για την οποία δεν είχε ενημερωθεί.
Ο Ερντογάν χθες χαρακτήρισε «κουτσομπολιά» τις φήμες περί διαβουλεύσεων ΗΠΑ και Τουρκίας για τη διέλευση δύο νοσοκομειακών πλοίων του αμερικανικού στόλου από τα Στενά. Το εκτόπισμά τους, κατά τον Τύπο, είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο για τις μη Παρευξείνιες Χώρες από τη Συνθήκη του Montreux, που ρυθμίζει το καθεστώς ναυσιπλοΐας των Στενών. Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Συνθήκη είναι δεσμευτική, ενώ η Τουρκία φέρει και την ευθύνη για την προάσπιση της περιφερειακής σταθερότητας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]