Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπους για επίλυση του θέματος της ονομασίας - Βιάζονται οι Αμερικανοί και οι δικοί μας είναι σε διακοπές!!!

Οι σαράντα ημέρες της κρίσης


Σαράντα ημέρες διεργασιών, διαβουλεύσεων και -πιθανώς- εξελίξεων ξεκινούν την προσεχή Πέμπτη για την ελληνική διπλωματία. Στις 14 Αυγούστου θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματευτές Ελλάδας και πΓΔΜ, κ.κ. Αδ. Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ, μετά από πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς. Στη Βασιλίσσης Σοφίας, βεβαίως, κρατούν μικρό καλάθι, καθώς θεωρούν ότι ο αυγουστιάτικος γύρος συνομιλιών για το όνομα δεν θα καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Βολιδοσκόπηση
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η διήμερη διαπραγμάτευση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών έχει μια κάποια διαδικαστική σημασία, αφού θα είναι η τελευταία βολιδοσκόπηση και των δύο πλευρών για τη συνέχεια. Αυτή η συνέχεια πρόκειται να γραφτεί και πάλι στη Νέα Υόρκη, στο διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου, οπότε και θα συγκληθεί η 63η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, εξάλλου, θεωρούν ως βέβαιο το ενδεχόμενο να αναληφθεί μία ακόμη πρωτοβουλία από την Ουάσιγκτον στην κατεύθυνση εξεύρεσης «κοινά αποδεκτής λύσης». Μάλιστα, έμπειροι διπλωμάτες χαρακτηρίζουν αυτή τη διαφαινόμενη πρωτοβουλία ως «την τελευταία ζαριά της κυβέρνησης Μπους» για την επίλυση του θέματος. Μπορεί η εν λόγω κυβέρνηση να βρίσκεται σε αποδρομή, αφού μόλις τρεις μήνες μάς χωρίζουν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ωστόσο έχει ήδη διαφανεί ότι ο Aμερικανός πρόεδρος κ. Τζ. Μπους θα επιχειρήσει να κλείσει όσες διεθνείς «εκκρεμότητες» υπάρχουν (μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και το Μακεδονικό), με στόχο να αυξήσει την υστεροφημία του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που ως τώρα δεν ήταν και το καλύτερο σημείο του. Εξάλλου, αν η διπλωματική δραστηριότητα της Ουάσιγκτον αποδώσει καρπούς, τότε θα έχει εγγράψει υποθήκες και -έστω και μία- επιτυχία στο ενεργητικό της η πάντοτε φιλόδοξη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κ. Ράις.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προτίθεται, κατά πληροφορίες, να αναλάβει δράση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να παραμείνει στη Νέα Υόρκη για πολλές ημέρες. Εκτός της «Κόντι», η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατά πληροφορίες και τις πρώτες επαφές με την τουρκική πλευρά, μετά την «περιπέτεια» με το Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης, κάθε άλλο παρά απίθανο θεωρείται και το ενδεχόμενο να συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν, με φόντο τις απευθείας συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, που θα έχουν ξεκινήσει ως τότε.
Υπαναχώρηση και «blame game»
Η μεγάλη αγωνία, πάντως, της ελληνικής διπλωματίας εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αφορά στο λεγόμενο Μακεδονικό. Η διαπραγμάτευση που θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, τη σφραγίδα της κυρίας Κοντολίζα Ράις, ενώ όλα τα χαρτιά και των δύο πλευρών θα έχουν πέσει στο τραπέζι, μετά και τη βολιδοσκόπηση της 14ης-15ης Αυγούστου. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τακτικής υποχώρησης του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, κ. Ν. Γκρούεφσκι.
Δεν θεωρείται απίθανο να δεχτεί ο κ. Γκρούεφσκι την ύστατη ώρα ένα σύνθετο όνομα με προσδιορισμό στη λέξη «Μακεδονία» (π.χ. Βόρεια Μακεδονία), αν εξασφαλίσει ότι στη συμφωνία δεν θα θίγεται το θέμα της λεγόμενης μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας. Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν τον κ. Νίμιτς να μην υπαναχωρεί από τη θέση του υπέρ της μη αποκλειστικότητας της χρήσης της λέξης «Μακεδονία» και από τα δύο μέρη, την ώρα που η ελληνική πλευρά, αν ισχύσουν τα παραπάνω, αναμένεται να δεχτεί, εφόσον εξασφαλίσει, όνομα της αρεσκείας της. Αλλωστε, αν ο κ. Γκρούεφσκι όντως υποχωρήσει σε κάτι και η Ελλάδα παραμείνει αμετακίνητη, θα χάσει στο λεγόμενο blame game (καταλογισμός ευθυνών), αφού θα φανεί απρόθυμη να διαπραγματευθεί.
Γιατί, όμως, να υποχωρήσει ο έως τώρα σκληρός και άτεγκτος κ. Γκρούεφσκι; Διπλωμάτες επιμένουν ότι αφενός με το «υπερπατριωτικό» πρόσωπο που έχει δείξει και την πανηγυρική επανεκλογή του στην πρωθυπουργία έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προβεί σε κάποια υποχώρηση, χωρίς να κινδυνέψει να κατηγορηθεί για «εθνική μειοδοσία». Αφετέρου, στα Σκόπια γνωρίζουν ότι, αν νικήσουν το Νοέμβριο οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, δεν θα τυγχάνουν εφεξής της ίδιας διπλωματικής υποστήριξης, οπότε μάλλον βλέπουν την τωρινή συγκυρία ως κατάλληλη για να αφήσουν πίσω τους ένα «ανοιχτό μέτωπο» που τους κρατά μακριά από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]