Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαρντάρσκα: Γκρούεφσκι και Αλί Αχμέτι συμφώνησαν για συγκυβέρνηση

Επικίνδυνη ισορροπία

















Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι και ο αρχηγός του μέχρι πρότινος αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DUI ( Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη ) Αλί Αχμέτι, συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, ανέφεραν αργά χθες το βράδυ πηγές από τα δύο αυτά κόμματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το DUI θα λάβει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Οικονομίας, Υγείας, Εργασίας και Κοιωνικής Πρόνοιας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος), καθώς και έναν αντιπρόεδρο κυβέρνησης, αρμόδιο για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.

Ο συνασπισμός του οποίου στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Ιουνίου είχε ηγηθεί το VMRO-DPMNE, διαθέτει 63 έδρες στη νέα Βουλή από τις 120 έδρες που αριθμεί συνολικά το σώμα και ως εκ τούτου ο κ. Γκρούεφσκι είχε τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ωστόσο ο κ. Γκρούεφσκι επεδίωξε τη συμμετοχή ενός αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- και για λόγους διατήρησης των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

Το DUI του Αλί Αχμέτι έχει εκλέξει 18 έδρες, ενώ ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του κ. Γκρούεφσκι, το DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) του Μέντουχ Θάτσι διαθέτει 11 έδρες.

Αν τελικά επικυρωθεί η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ VMRO-DPMNE και DUI, κάτι που είναι και το πιθανότερο, τότε μία τέτοια κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή και μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε τροποποίηση του Συντάγματος για μία σειρά άρθρων τα οποία ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται διατεθημένος να αλλάξει.

Ο κ. Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το πρόγραμμα αυτής. Έπειτα από αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση.

Ακόμη, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού κόμματος PEI (Κόμμα Δημοκρατικού Μέλλοντος) του Φίατ Τσάνοφσκι, το οποίο διαθέτει μία έδρα στη νέα Βουλή. Το κόμμα αυτό εκπροσωπεί ένα μέρος των Σλάβων μουσουλμάνων στην ΠΓΔΜ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]