Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουλίου να υποβάλει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Έπειτα από αυτό, ο πρόεδρος της Βουλής, το αργότερο σε διάστημα 15 ημερών, πρέπει να συγκαλέσει την ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση.

Ο συνασπισμός, του οποίου στις εκλογές αυτές είχε ηγηθεί το VMRO-DPMNE, διαθέτει 63 έδρες στη νέα Βουλή από τις 120 έδρες που αριθμεί συνολικά το σώμα και ως εκ τούτου ο κύριος Γκρούεφσκι δύναται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ωστόσο ο εντολοδόχος πρωθυπουργός επιδιώκει τη συμμετοχή ενός αλβανικού κόμματος στην κυβέρνηση- μεταξύ άλλων- και για λόγους διατήρησης των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Άλλωστε, σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα. Το αλβανικό κόμμα DUI ( Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη ) του Αλί Αχμέτι έχει εκλέξει 18 έδρες, ενώ ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του κυρίου Γκρούεφσκι, το DPA (Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) του Μέντουχ Θάτσι διαθέτει 11 έδρες.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίβιτσα Μπότεφσκι, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, εντός των ημερών θα έχει ακόμη ένα γύρο διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, αναφέρουν ότι οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις του Ν. Γκρούεφσκι με τον κύριο Αχμέτι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, διεξάγονται με σχετικές δυσκολίες καθώς τα δύο κόμματα φέρονται να διαφωνούν για μία σειρά ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της ονομασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια μέσα ενημέρωσης, ο Αλί Αχμέτι τάσσεται υπέρ της αναζήτησης μίας συμβιβαστικής λύσης για το θέμα αυτό, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο Ν. Γκρούεφσκι από την πλευρά του, ζητά από τον Αλί Αχμέτι σε περίπτωση που το DUI συμμετέχει στην κυβέρνηση, να συμφωνήσει και να σεβαστεί τις θέσεις του VMRO-DPMNE για το ζήτημα της ονομασίας.

Άλλα σημεία τριβής φαίνεται να αποτελούν τα αιτήματα του DUI για την αποκατάσταση των πρώην ανταρτών του UCK και τη θεσμοθέτηση της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, δεν διακρίνονται κάποιες ιδιαίτερες διαφωνίες στις διαβουλεύσεις του κυρίου Γκρούεφσκι με τον αρχηγό του DPA Μέντουχ Θάτσι.

Πάντως, ο ίδιος ο Ν. Γκρούεφσκι, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ποιο αλβανικό κόμμα σκέφτεται να προτιμήσει στην κυβέρνησή του. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να επιδιώξει την συμμετοχή στην κυβέρνηση και των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων, αν και οι κύριοι Αχμέτι και Θάτσι, για την ώρα, απορρίπτουν μία τέτοια εξέλιξη.

Ο εταίρος που προτιμά ο Ν. Γκρούεφσκι, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος προεκλογικά, είναι το DPA, ωστόσο φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις δυσκολίες που θα μπορούσαν να προκύψουν σε περίπτωση που αφήσει για δεύτερη φορά εκτός κυβέρνησης το DUI, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ.

Τέλος, σίγουρη πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού κόμματος PEI (Κόμμα Δημοκρατικού Μέλλοντος) του Φίατ Τσάνοφσκι, το οποίο διαθέτει μία έδρα στη νέα Βουλή. Το κόμμα αυτό εκπροσωπεί ένα μέρος των Σλάβων μουσουλμάνων στην ΠΓΔΜ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]