Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αδειάζει τον Γκρούεφσκι ο Μπαρόζο

Είμαστε αναρμόδιοι...


Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να απαντήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην επιστολή του πρωθυπουργού των Σκοπίων, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κομισιόν θα δηλώσει αναρμόδια για το θέμα της «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα που θέτει η σκοπιανή πλευρά, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το ζήτημα της ονομασίας.
Το αναμενόμενο «άδειασμα» του κ. Γκρούεφσκι αποτελεί προϊόν διεξοδικής ανάλυσης της επιστολής που έγινε από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες στη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Μπαρόζο κοινοποίησε την επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού σε δύο γενικές διευθύνσεις, του αντιπροέδρου κ. Ζακ Μπαρό που καλύπτει τα θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και του κ. Ολι Ρεν, η οποία ασχολείται με τα θέματα διεύρυνσης. Οι γνωμοδοτήσεις που έστειλαν οι δύο γενικές διευθύνσεις ήταν ταυτόσημες, επισημαίνοντας ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής η εξέταση ζητημάτων μειονοτήτων σε κράτη-μέλη.
Μάλιστα, η επίκληση σχετικής έκθεσης από τον κ. Γκρούεφσκι στην επιστολή του δεν προέρχεται από κοινοτικό όργανο, αλλά από την Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ποτέ σε κοινοτική έκθεση ή γνωμοδότηση δεν έχει γίνει αναφορά σε ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, αναφέρουν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι στην απαντητική επιστολή ο κ. Μπαρόζο θα κάνει αναφορά και στο ζήτημα της ονομασίας, υπενθυμίζοντας στη σκοπιανή πλευρά τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (20 Ιουνίου), στα οποία υπάρχει ειδική παράγραφος στην οποία αναφέρεται ότι «απαραίτητο συστατικό για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων παραμένουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, στις οποίες περιλαμβάνεται κα η εξεύρεση, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας».
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής βρίσκονται σε πλήρη αρμονία και με την ετήσια έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων που υιοθέτησε τον περασμένο Απρίλιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία είχε καλέσει τις δύο χώρες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση έτσι ώστε το θέμα να μην εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. Eίναι προφανές ότι η προσπάθεια του κ. Γκρούεφσκι να αποπροσανατολίσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ανύπαρκτα θέματα, όχι μόνο πέφτει στο κενό, αλλά προκαλεί και τη δυσφορία ανώτατων κοινοτικών αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, της γαλλικής προεδρίας, αλλά και κοινοτικών κυβερνήσεων. Μάλιστα, πολλοί εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο η σκοπιανή ηγεσία επιθυμεί στην παρούσα φάση την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Την ίδια ώρα, για τη λεγόμενη «μακεδονική μειονότητα» ρωτήθηκε και η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ σε λεγόμενη «μακεδονική» εκπομπή της «Ντόιτσε Βέλε». Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ έδωσε προτεραιότητα στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας, λέγοντας ότι «πρώτα από όλα πρέπει να βρεθεί λύση για το όνομα», ενώ για τις μειονότητες, αρκέστηκε να παραπέμψει στα γενικότερα θέματα προστασίας τους από την Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]