Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ενοχλημένες οι ΗΠΑ από το «ελληνικό μπλόκο»

Εντονη νευρικότητα επικρατεί στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον μετά το «πάγωμα» του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Φίλιπ Ρίκερ, στην ΠΓΔΜ λόγω των ενστάσεων που ήγειραν δύο γερουσιαστές που διατηρούν στενή σχέση με την ελληνική ομογένεια.

Αμερικανική πηγή έλεγε χθες ότι «μπορεί να παρακαμφθεί το κώλυμα με εκτελεστική απόφαση του Αμερικανού προέδρου». «Είναι κάτι που γίνεται σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί», τόνισε χωρίς να κρύβει την ενόχληση που προκάλεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυτή η εξέλιξη. Σημειώνεται ότι ο κ. Ρίκερ, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει εξαιρετικά ευνοϊκές για τα Σκόπια θέσεις. Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στην Αθήνα το συνέδριο των ΑΧΕΠΑ, της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης παγκοσμίως, με το οποίο αναδεικνύεται και η σημασία της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ειδικά εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Μέσα Ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μετέδωσαν χθες ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς, πρόκειται να καταθέσει πριν από την 9η Ιουλίου (τελετή ένταξης στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας και της Κροατίας) πρόταση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τη διατήρηση της «μακεδονικής ταυτότητας». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονη κινητοποίηση για διεκδίκηση αποζημιώσεων από Σλαβομακεδόνες που έφυγαν από την Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. Εκπρόσωποι των συλλόγων τους αναφέρονται σε ποσό συνολικού ύψους 10 δισ. δολαρίων.
Στις 20 Ιουλίου προγραμματίζεται εκδήλωση Σλαβομακεδόνων που θα έρθουν στα ελληνικά σύνορα από όλα τα μέρη του κόσμου για να ζητήσουν με δυναμικό τρόπο την επιστροφή τους. Η κινητοποίηση αυτή δεν είναι ασύνδετη με το θέμα «μακεδονικής μειονότητας» που ήγειρε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, στον κ. Νίμιτς κατά την τελευταία τους συνάντηση. Οπως όλα δείχνουν, οι πιέσεις που θα ασκηθούν το επόμενο διάστημα προς την ελληνική πλευρά με επίκεντρο μειονοτικά θέματα θα είναι εντονότατες.
Χωρίς απάντηση έχει μείνει από την ελληνική διπλωματία το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και με το οποίο κατοχυρώθηκε ο προσδιορισμός «τουρκική» για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης του Ελβετού βουλευτή Αντρέας Γκρος για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας σε Ιμβρο και Τένεδο πέρασε η τροπολογία που εισηγήθηκε Τούρκος βουλευτής για τα μειονοτικά σχολεία ως «σχολεία της τουρκικής μουσουλμανικής κοινότητας». Μάλιστα, ο εισηγητής της έκθεσης δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί τη Ρόδο και την Κω για να συντάξει έκθεση για την κατάσταση της εκεί μουσουλμανικής μειονότητας.

Ολα αυτά πέρασαν απαρατήρητα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αντίθετα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την έκθεση του Ελβετού σοσιαλιστή Αντρέας Γκρος σχετικά με την Ιμβρο και την Τένεδο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπήρξε επικοινωνία με το συντάκτη της έκθεσης, τον οποίο «προειδοποίησαν» να αλλάξει τα σημεία που «δείχνουν προκατάληψη» σε βάρος της Τουρκίας.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]