Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σαρκοζί: Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα


«Θέλω να σας προτείνω ένα καινούργιο σλόγκαν: Ελλάς - Γαλλία νέα συμμαχία», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος επαναβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων τη στήριξη της Γαλλίας στις ελληνικές θέσεις και τη σχέση φιλίας που τον συνδέει με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Η ανθρωπότητα οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα »

Απόδειξη, η προσφώνηση «Cher Kostas» (αγαπητέ Κώστα) προς τον πρωθυπουργό στην αρχή της ομιλίας του, φράση που έγινε δεκτή με ζωηρά χειροκροτήματα από το Σώμα.

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και στις ρίζες του στη Θεσσαλονίκη.

Το ζήτημα της πΓΔΜ να λυθεί πριν από όποια προσχώρηση

Στην αναφορά του στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σαρκοζί υπογράμμισε πως το θέμα του ονόματος πρέπει να ρυθμιστεί πριν από κάθε προσχώρηση. «Η αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα υπάρχει και θα παραμείνει», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι «η Γαλλία στήριξε με αδελφικό τρόπο την Ελλάδα στο Βουκουρέστι».

«Εμείς επιλέξαμε την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και επανέλαβε: «Οι Ελληνες μπορούν να βασίζονται σ' εμάς».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Σαρκοζί χαρακτήρισε την κύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας από την Ελλάδα ως ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μπορέσουμε -όπως είπε- να αντιμετωπίσουμε από κοινού της προκλήσεις. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως τα προβλήματα της Ελλάδας στον τομέα της μετανάστευσης είναι προβλήματα όλης της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ενωσης.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε την πάγια θέση του υπέρ μιας στενής σχέσης σύνδεσης της γείτονος με την Ε.Ε..

Και Ευρώπη της Αμυνας και ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, ο Ν. Σαρκοζί αναρωτήθηκε «τι θα γίνει η πολιτική ισχύς της Ευρώπης, εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή από μόνη της να εγγυηθεί την άμυνά της και την ασφάλειά της;». Δεν πρόκειται για ανταγωνιστικότητα προς το ΝΑΤΟ, διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι η «Ευρώπη της ’μυνας» και το ΝΑΤΟ είναι συμπληρωματικοι πυλώνες.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η καλύτερη εγγύηση για το Ισραήλ είναι η ύπαρξη ενός σίγουρου κράτους της Παλαιστίνης, δημοκρατικού και αναγνωρισμένου. Εν όψει, δε, του ταξιδιού του στο Λίβανο επανέλαβε ότι η Ευρώπη και η Γαλλία θα σταθουν στο πλευρό του Λιβάνου.

Ήρθε η ώρα να πέσει το τείχος της Λευκωσίας

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ωρα επιτέλους να πέσει το τείχος της Λευκωσίας». «Εκφράζω μια ευχή», είπε και σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να χαίρεται ενώ υπάρχει ακόμα το τείχος της Λευκωσίας.

Ο κ. Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε η πρωτοβουλία που έχει αρχίσει για το Κυπριακό να προχωρήσει, Σήμερα, τόνισε, οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν με μια νέα ελπίδα και πραγματικά, χαιρετίζω τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τους ενθαρρύνω να συνεχίσουν με ένα μοναδικό στόχο τις προσπάθειές τους για επανένωση της νήσου με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο.

«Η Κύπρος ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οικογένεια της Ευρώπης», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την ομιλία του πανηγυρικά λέγοντας: «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Γαλλία, Ζήτω η νέα συμμαχία Γαλλίας - Ελλάδας».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]