Η πολλή δουλειά τρώει τους Έλληνες
Το τρίτο χειρότερο ωράριο εργασίας στην Ευρώπη –μετά τους Τούρκους και τους Ρουμάνους– έχουν οι Ελληνες εργαζόμενοι: Εργάζονται κατά μέσο όρο 30 με 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ καταγράφεται και ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων που συμπληρώνουν στη δουλειά ως και 80 ώρες την εβδομάδα.
Κι αυτό την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρώπης των «27» δεν ξεπερνά τις 35 ώρες.
Μάλιστα, όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι ρυθμοί της δουλειάς τους είναι πολύ εντατικοί για περισσότερο από το μισό ωράριο. Η εντατικοποίηση της εργασίας στην Ελλάδα παρουσιάζει, εξάλλου, διαχρονική αύξηση από το 1991 και μετά.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έρευνα για τις συνθήκες εργασίας που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Ζωής και Εργασίας.
Σχεδόν οι μισοί Ελληνες δηλώνουν ως και εντελώς δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες της δουλειάς τους, ενώ τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα αναφέρουν ότι δεν έχουν βρει ακόμη τη… χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή – σε βάρος βέβαια της δεύτερης.
Εξι στους δέκα δηλώνουν πως η δουλειά επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία: Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, κόπωση, έντονο άγχος, πονοκέφαλοι και ευερεθιστότητα είναι τα προβλήματα που αναφέρουν συχνότερα. Παρ’ όλα αυτά, σε πολύ μικρότερο ποσοστό – όχι πάνω από 20%– κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας.
Την ίδια ώρα, το εργασιακό περιβάλλον στη χώρα μας έχει τη χειρότερη θέση της Ευρώπης ως προς την έκθεση των εργαζομένων σε διάφορους κινδύνους – αντίξοες θερμοκρασίες, καπνό τσιγάρου και κουραστική στάση του σώματος.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας συμμετέχει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο «Η Ευρώπη σε Κίνηση» («Move Europe»), η οποία έχει στόχο την προαγωγή υγείας στους εργασιακούς χώρους.
Η καμπάνια θα εστιάσει σε τομείς όπως η φυσική άσκηση, η πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος, η διατροφή και η ψυχική υγεία, με στόχο την καλύτερη υγεία του εργαζόμενου πληθυσμού, αλλά και την… εξοικονόμηση χρημάτων.
Εχει υπολογιστεί ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται για την προαγωγή υγείας στον εργασιακό χώρο, οι δαπάνες ασθένειας μειώνονται ως και 4,80 ευρώ.
Στο τέλος της εκστρατείας, τον Ιούνιο του 2009, θα βραβευτούν οι επιχειρήσεις που θα αναδειχθούν πρότυπα καλής πρακτικής για την προαγωγή υγείας των εργαζομένων τους.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...