Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό: Διαπραγμάτευση από το μηδέν

Με φόντο τη γενικευμένη αναταραχή στα Σκόπια, η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας. Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αναμένει την εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας από τα Ηνωμένα Εθνη και με αμερικανική ενθάρρυνση μετά την επαναληπτική ψηφοφορία στις αλβανικές περιοχές και οργανώνει την άμυνά της.

Οπως βεβαιώνουν διπλωματικές πηγές, πρόθεση είναι να διαγραφεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο της περιόδου πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σαν να μην έχει προηγηθεί καταρχήν αποδοχή από την ελληνική πλευρά πρότασης διπλής ονομασίας ως βάση διαπραγμάτευσης.

Τη στρατηγική, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να βιαστεί, ανεξαρτήτως των πιέσεων που μπορεί να ασκηθούν μετά την επαναληπτική ψηφοφορία της μεθεπόμενης Κυριακής. Η επιλογή αυτή συνδέεται με τις εξής εκτιμήσεις που, σύμφωνα με αρμόδιους διπλωματικούς κύκλους, είναι κυρίαρχες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού:

Η ΠΓΔΜ έχει καταστήσει τον εθνικισμό επίσημη πολιτική της και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει άμεσα, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι ενίσχυσε τα ποσοστά του επενδύοντας προεκλογικά στην εμπρηστική ανθελληνική ρητορεία.


Οι σχέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή με τη διοίκηση Μπους βρίσκονται στο ναδίρ (λόγω της ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα κυρίως) και ελάχιστοι πιστεύουν ότι η αμερικανική, εμφανής ή αφανής, διαμεσολάβηση θα είναι αντικειμενική, ότι δηλαδή οι αμερικανικές πιέσεις θα στραφούν προς τα Σκόπια. Με αυτή τη σκέψη, υπάρχει αισιοδοξία ότι με την πολιτική αλλαγή που αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο, μπορούν να καλλιεργηθούν καθαρότεροι δίαυλοι με νέα πρόσωπα.

Η ένταση στις διμερείς σχέσεις με την ΠΓΔΜ το τελευταίο διάστημα έχει κορυφωθεί. Οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και χρειάζεται χρόνος προκειμένου να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα και να είναι δυνατός ο ουσιαστικός διάλογος. Το γεγονός ότι η μετριοπαθέστερη φωνή στα Σκόπια, ο πρόεδρος Μπ. Τσερβένκοφσκι, δεν δέχεται να μετακινηθεί με άλλο μέσο πέρα από το αεροσκάφος των Μακεδονικών Αερογραμμών για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τους Υδάτινους Δρόμους την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα, ενισχύει αυτή την άποψη.

Η ταραγμένη εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, παρά την αυτοδυναμία που εξασφάλισε ο κ. Ν. Γκρούεφσκι, δεν επιτρέπει υπερβάσεις ουσίας. Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αποδεχθεί σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση, είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσει από τη δέσμευσή του για δημοψήφισμα και διαφύλαξη ως έχει του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποδεχθεί ένα «όνομα με ισχύ έναντι όλων», δηλαδή έναντι όλων των τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η κυβέρνηση δεν χάνει στο εσωτερικό από τη συντήρηση της εκκρεμότητας. Αντίθετα, ενισχύεται από τη σταθερή στάση απέναντι στα Σκόπια και δεν έχει κανένα λόγο να είναι η επισπεύδουσα για το συμβιβασμό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι ευχάριστος σε κάποιο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
HellenicRevenge
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]