Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Βαρύ το κλίμα για την κυβέρνηση Ερντογάν

Επενδύει στο «χαρτί»

των πρόωρων εκλογών


«Χρειάζεται ένας Τούρκος Γκαριμπάλντι για να ενώσει τις δύο Τουρκίες», σχολίαζε χθες ο πολιτικός αναλυτής Μπουράτ Μπεκντίλ, στον απόηχο της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει το νόμο της μαντίλας, κίνηση που αποτελεί ταυτόχρονα μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έρχεται η σειρά του.

Το Δικαστήριο ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως είναι θεματοφύλακας -με τις πλάτες του στρατού- του κοσμικού κράτους της Τουρκίας και πως κανένας, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής εξουσίας, δεν μπορεί να βαδίζει σε απαγορευμένα μονοπάτια που θέτουν σε κίνδυνο το κοσμικό κεμαλικό καθεστώς.
Η τροποποίηση της μαντίλας που επιχείρησε ο Ερντογάν είναι παρελθόν. Μετά την ακύρωση της τροποποίησης της συνταγματικής αναθεώρησης, που θα επέτρεπε τη μαντίλα στα πανεπιστήμια, ο μόνος ρόλος που της απομένει πλέον είναι αυτός που της αντιστοιχεί ως βασικό επιχείρημα στο κατηγορητήριο της προσφυγής του ανώτατου εισαγγελέα, με την οποία ζητείται να τεθεί εκτός νόμου ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και 71 στελέχη του κόμματός του.

«Καμπανάκι» από την Ε.Ε.

Οι κεμαλιστές φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι στη σύγκρουση με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος μέχρι τώρα τουλάχιστον προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αλλά γεγονός είναι ότι η Τουρκία κινδυνεύει να μπει σε μια περίοδο, όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές, «οργανωμένου χάους» στην πολιτική ζωή, με απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτικής της και την οικονομία.
Η Ευρώπη παρακολουθεί αποσβολωμένη τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι ένα «συνταγματικό πραξικόπημα» θα φέρει την Τουρκία πολλά χρόνια πίσω, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στη δυναμική που έχει πάρει η επίλυση του Κυπριακού.

Η αβεβαιότητα που φαίνεται πως θα επικρατεί για αρκετούς μήνες ήδη έχει δώσει τα πρώτα αρνητικά σημεία στην οικονομία, με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει και πάλι σε διψήφιο αριθμό και τις απώλειες σε ξένες επενδύσεις να φτάνουν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]