Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατηγορίες Ν.Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας από τη Σύνοδο της Οχρίδας

Επανάληψη των ίδιων θέσεων



O πρόεδρος της Τουρκίας Αμπ.Γκιουλ με τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου



Για πολιτική που είναι ενάντια στα συμφέροντα και τις αξίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατηγόρησε την Ελλάδα ο απερχόμενος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από το βήμα της 15ης Συνόδου Κορυφής της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας (CEI) στην Οχρίδα.

«Η πολιτική της παρεμπόδισης στην οποία κατέφυγε ο νότιος γείτονάς μας, παρεμποδίζοντας την επάξια αναμενόμενη πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και με την οποία απειλείται η ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, ουσιαστικά αποτελεί παρεμπόδιση της υλοποίησης των συμφερόντων, των αρχών και των αξιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Ωστόσο,τέτοιου είδους βήματα δεν αποθαρρύνουν τη 'Μακεδονία'. Εμείς έχουμε χαράξει σαφή στόχο: Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων,ως προϋπόθεση για τη συνολική ανάπτυξη και τη συνεχή πρόοδο» προσέθεσε και επισήμανε ότι για την υλοποίηση των στόχων που αφορούν στην ευρωατλαντική πορε’ία της χώρας του υπάρχει ομοφωνία μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων.

«Η ΠΓΔΜ», σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, οικοδομεί ένα λειτουργικό μοντέλο της δημοκρατίας, στην πολυεθνοτική και πολυπολιτισμική κοινωνία της, κάτι που αποτελεί τη σημαντικότερη, ορατή και διακριτή συμβολή στην οικοδόμηση του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται περισσότερο από κάθε άλλον, η διένεξη για την ονομασία με την Ελλάδα να επιλυθεί και ότι η ετοιμότητα της χώρας για συμβιβασμό έχει επιδειχθεί με τον πιο κατάλληλο τρόπο και πριν τη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, όταν έγινε αποδεκτή από την πλευρά της ΠΓΔΜ η πρόταση του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, αλλά, δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, η πρόταση αυτή απερρίφθη από την Ελλάδα.

«Το συμφέρον μιας χώρας-μέλους που συνδέεται με μία διμερή διένεξη με τη χώρα μας, επεβλήθη του συλλογικού συμφέροντος της Συμμαχίας και των θεμελιωδών αρχών στις οποίες στηρίζεται το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Στη διάσκεψη μετέχει ως επίτιμος προσκεκλημένος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μιλώντας στις εργασίες της διάσκεψης σήμερα, ανέφερε ότι η σταθερότητα της περιοχής μπορεί να ενισχυθεί με την ενσωμάτωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές.

Αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, σχολιάζουν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ αντιμετωπίζει τη Σύνοδο της Οχρίδας ως «εξαιρετική ευκαιρία που προσφέρεται στην χώρα για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της και να επαναλάβει τις θέσεις της σε ζητήματα υψηλής προτεραιότητας, όπως η ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές και η διένεξη για το όνομα με την Ελλάδα».

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών και του μεσολαβητή του ΟΗΕ. Ο Μάθιου Νίμιτς έχει ήδη συζητήσει με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και την Παρασκευή συναντάται με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Βήμα, στη συνάντηση με τον Ν.Ντιμιτρόφ -η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ- δεν υπήρξε αξιόλογη πρόοδος.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]