Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απροκάλυπτη πίεση των ΗΠΑ για τους αγωγούς


"Είναι πολλά τα λεφτά Άρη..."

Απροκάλυπτες είναι πλέον οι πιέσεις στην διπλωματία των αγωγών. Εν όψει της νέας επίσκεψης Καραμανλή στην Μόσχα, ο βοηθός υπουργός Eξωτερικών των HΠA και αρμόδιος για θέματα Ενέργεια, Μάθιου Μπράιζα, ζήτησε όπως μαθαίνουμε να έρθει επί τούτου στο συνέδριο του Economist από όπου επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια επικίνδυνη πολιτική μονοπωλιακής εξάρτησης στο θέμα αυτό. «Aποτελεί στρατηγικό λάθος το 80% του φυσικού αερίου της χώρας σας να προέρχεται από την Gazprom … η πρακτική αυτή πλησιάζει σε αυτό που λέμε μονοπώλιο», είπε και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι ποια πολιτική ηγεσία δεν βλέπει ότι μια τέτοια εξάρτηση είναι επικίνδυνη». Έκανε επίσης συστάσεις στην Eυρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα να περιορίσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία και ζήτησε και από τις δύο να στηρίξουν τον αγωγό Nαμπούκο και να βοηθήσουν τις χώρες της Kεντρικής Aσίας να αξιοποιήσουν τις πηγές ενέργειας που διαθέτουν. Στόχος της πολιτικής των HΠA, όπως εξήγησε, είναι να απεξαρτηθούν οι ενεργειακοί δρόμοι από τον έλεγχο μιας και μόνης δύναμης, είτε αυτή ελέγχει το Bόσπορο (Tουρκία) είτε είναι η Pωσία.
Στον κ. Μπράιζα απάντησε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αντέτεινε ότι όσον αφορά τoν αγωγό Νabucco η Τουρκία επιθυμεί να αγοράζει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και να το μεταπωλεί. «Δηλαδή, θέλει να έχει πρωταρχικό ρόλο, αντί για απλό διαμετακομιστικό. Τέτοια εξάρτηση δεν τη θέλει ούτε η Ελλάδα ούτε οι υπόλοιποι χρήστες του φυσικού αερίου» πρόσθεσε.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]