Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φριντ, είσαι σπίτι; γιατί σου παίρνω και μιλάει...

Οι δύο όψεις

του ίδιου νομίσματος

Άσχημο να σου κάνουν το κακό

που κάνεις σε άλλους... Οι αμερικανοί

έζησαν την παραχάραξη των συνόρων

τους μέσω... διαφημιστικού χάρτη!!!

ΦΩΤΟ 1

Στις ΗΠΑ, πριν λίγες ημέρες, προκλήθηκε μεγάλη αναταραχή από μια διαφήμιση εταιρίας παραγωγής Βότκα, στο γειτονικό Μεξικό.
Διαφήμιση που παρουσιάζει χάρτη της βόρειας Αμερικής πριν από τον πόλεμο του 1848, βάσει του οποίου το μεγαλύτερο μέρος (Τέξας, Καλιφόρνια και μια σειρά από νότιες Πολιτείες) των HΠA ανήκει στο Μεξικό.
H εικόνα συμπληρώνεται με το παγκόσμιο σλόγκαν της Absolut «Σε έναν Absolut κόσμο», εννοώντας σαφώς ότι σε έναν Absolut κόσμο το Μεξικό θα ήταν ακόμα αφεντικό στην περιοχή.
Ήταν τέτοια η κατακραυγή στις ΗΠΑ, που η εταιρία αναγκάστηκε να αποσύρει τη διαφήμιση και να ζητήσει συγγνώμη, ενώ μεγάλες καταναλωτικές οργανώσεις των ΗΠΑ απειλούν με μποϋκοτάζ των προϊόντων της εταιρίας.
Σκεφτείτε μια τέτοια πρόκληση να μην την είχε κάνει μια ιδιωτική εταιρία, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση του Μεξικού!
Σκεφτείτε πού θα είχε φτάσει η επίσημη αντίδραση της Ουάσιγκτον…
Κι όμως, τέτοια ακριβώς συμπεριφορά - επίσημους χάρτες που εμφανίζουν μεγάλο μέρος της Ελλάδας μέσα στην επικράτεια της γειτονικής FYROM - αντιμετωπίζουμε καθημερινά, εδώ και χρόνια, από την πλευρά των Σκοπίων.

ΦΩΤΟ2

Ο χάρτης της προπαγάνδας των Σκοπιανών στην ουσία προέρχεται από εγχειρίδιο του Σώματος των Πεζοναυτών (USMC) που είχε συνταχθεί από τον Ντάνιελ Φριντ, βοηθό της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης.
Φέρει την ένδειξη «για υπηρεσιακή χρήση μόνο», με χρονολογία "Νοέμβριος 1999" και είναι αριθμημένο, ώστε να είναι γνωστός ο κάτοχος του κάθε αντίγραφου.
Το διαβαθμισμένο αυτό εγχειρίδιο προοριζόταν για χρήση από τα αμερικανικά στρατεύματα που επιχειρούν στα Βαλκάνια και είχε διανεμηθεί υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Αυτό το εγχειρίδιο παρέχει βασικές πληροφορίες για τη «Μακεδονία» σχετικά με τη γεωγραφία, την ιστορία, το πολίτευμα, τις ένοπλες δυνάμεις, τις τηλεπικοινωνίες και τις συγκοινωνίες της.
Οι πληροφορίες αυτές σκοπό είχαν να εξοικειώσουν το στρατιωτικό προσωπικό με τις τοπικές συνήθειες και την τοπογραφία προκειμένου να βοηθηθούν στην αποστολή τους στη Μακεδονία.
Από την μια έχουμε μια διαφημιστική καμπάνια ενός ποτού και από την άλλη μια προπαγανδιστική καμπάνια ενός κράτους και μάλιστα ……συμμάχου μας.
Τώρα πως αυτό συνιστά συμπεριφορά συμβατή με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και με την συμμαχική ιδιότητα κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ μόνο ο εμπνευστής της μπορεί να μας δώσει την απάντηση.
Βέβαια το γεγονός καταρρίπτει και ένα άλλο επιχείρημα των ΗΠΑ και αποδεικνύει, πως οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι «κολλημένοι» με τους χάρτες, τα ονόματα, τον αλυτρωτισμό των γειτόνων τους, όπως υποστήριζαν επί χρόνια οι……. σύμμαχοι μας .
Συμβαίνει …..και στις καλύτερες οικογένειες!
Και αφού άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου θα φταίω εγώ να αρχίσω να μοιράζω δεξιά και αριστερά την ηλεκτρονική διεύθυνση του …Ντάνιελ και στον οποιοδήποτε θέλει να του αποστείλει τις δύο φωτο με τους χάρτες και έναν σύντομο ……αποχαιρετισμό!
«In an Absolut World» .........Όλα εδώ πληρώνονται Ντάνιελ.
Στο καλό …….και να μας γράφεις!

Politis-gr

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]