Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελπίζουν στην υποστήριξη των ΗΠΑ και κατεβάζουν τους τόνους με Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο

Η περίοδος "ομφαλοσκόπησης"

στην οποία εισέρχονται τα Σκόπια

μετά την διάλυση της βουλής

υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις


Ο πρόεδρος Τσερβενκόφσκι με την μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ

Κατά την διάρκεια της μαραθώνειας συζητησης στην βουλή της ΠΓΔΜ εκδηλώθηκαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την ανάγκη συμβιβασμού με την Ελλάδα για το όνομα και αυτών που κρατούν αδιάλλακτη στάση.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι που δηλώνει ότι απαιτείται συμβιβασμός με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, ώστε τα Σκόπια να μη χάσουν το τρένο που οδηγεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Ο Τσερβενκόφσκι υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το καλοκαίρι και πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Τα Σκόπια σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου θα πρέπει να εκμεταλλευθούν την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ πριν αλλάξουν τα δεδομένα στον Λευκό Οίκο.
Ο Τσερβενκόφσκι παράλληλα αποκάλυψε ότι η χώρα του στην ΝΑΤΟική σύνοδο του Βουκουρεστίου αποδέχθηκε την τελευταία πρόταση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)" προς χρήση στους διεθνείς οργανισμούς.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι που ηγείται της (πλειοψηφικής) άποψης ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις.
Ο Γκρούεφσκι αγνόησε τις έντονες πιέσεις που άσκησε το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ να μην προχωρήσει στην διάλυση της βουλής και την προκύρξη πρόωρων εκλογών, καθώς η αδιάλλακτη στάση στο θέμα του ονόματος είναι δημοφιλής στην χώρα.
Είναι εμφανές ότι επιθυμεί όμως να εκμεταλλευθεί πολιτικά τη λαϊκή απογοήτευση μετά το Βουκουρέστι για να καταστεί πανίσχυρος στο εσωτερικό πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη στις εκλογές που μάλλον θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.
Εάν ο Γκρούεφσκι καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του τότε θα είναι σε θέση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για ένταξη στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ανανέωση της ετυμηγορίας θα εμποδίσει την αντιπολίτευση "να υπονομεύει εσκεμμένα" το έργο της κυβέρνησης και να "μπλοκάρει" την θεσμοθέτηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.
Οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια συμφώνησαν να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον Νίμιτς, ο οποίος μεταβαίνει στην χώρα την Πέμπτη και στην Ελλάδα την επόμενη.
Συμφώνησαν επίσης να μην "ανεβάσουν τους τόνους" στο θέμα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών στα Σκόπια και τις εκκλήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη να μην χρησιμοποιηθούν οι εκλογές σαν "άλλοθι" για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, είναι αναπόφευκτο ότι η ακυβερνησία που θα παραλύσει την χώρα μέχρι το καλοκαίρι δεν επιτρέπει αισιοδοξία για γρήγορη συμβιβαστική λύση.
"Ανώριμα" τα Σκόπια
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Balkan Insight, το ΝΑΤΟ απέρριψε την επιστολή που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι με την οποία ζητούσε άμεση προσχώρηση της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, διατηρώντας, την ίδια στιγμή, "το δικαίωμά μας στον εθνικό αυτοπροσδιορισμό και τη γλωσσική ταυτότητα".
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την επιστολή Μιλοσόσκι "ανώριμη", καθώς απεστάλη σε όλους τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εκτός της Ελλάδας. "Δεν ήταν φρόνιμο να παρακαμφεί ένας σύμμαχος", δήλωσε ο αξιωματούχος.
Επανέλαβε ότι μόλις η Αθήνα και τα Σκόπια συμφωνήσουν στο όνομα η "πόρτα" της Συμμαχίας είναι ανοιχτή. Πρόσθεσε όμως ότι τα "Σκόπια θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για διένεξη για το όνομα".

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]