Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκρηκτική η κατάσταση στο Σουέζ


Δύο πολεμικά πλοία του Ιράν οδεύουν στο Σουέζ που θέλουν να την διασχίσουν σήμερα αργά το βράδυ. Η συγκεκριμένη κίνηση είναι μία συμβολική κίνηση του Αχμαντινετζάντ προς τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου, αλλά ταυτόχρονα είναι και απειλητική προς τα συμφέροντα του Ισραήλ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, «κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ από το 1978».
Να θυμίσουμε πως στην περιοχή βρίσκεται ήδη ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο είχε μετακινηθεί προ ημερών προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στην Αίγυπτο.
Υπό αυτές τις συνθήκες με δεδομένα ότι έχει αρχίσει και ξεσπάει μία τάση κατευθυνόμενων κοινωνικών εξεγέρσεων στο μουσουλμανικό κόσμο (με την πρώτη διαδήλωση με έναν νεκρό στο Ιράν), το σκηνικό μεταβάλλεται και θερμαίνεται επικίνδυνα, με το Ιράν να δείχνει πως θέλει να εμφανιστεί ως δύναμη ισχύος κόντρα στα υπάρχοντα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή. Τα αποτελέσματα είναι μάλλον άγνωστα, ενώ η σημερινή βραδιά κρίνεται ως λίαν επικίνδυνη για πιθανότατη ανταλλαγή πυρών στην περιοχή του Σουέζ μεταξύ αμερικανών και Ιρανών.
Θυμίζουμε ότι έχουνε γίνει μέχρι στιγμής πολλές απόπειρες εκ μέρους τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ να προκληθεί επίθεση εναντίον του Ιράν και μέσα στα πλαίσια αυτά φαίνεται να κινήθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έκανε δηλώσεις υπέρ των εξεγερμένων του Ιράν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ελπίζει στο Ιράν να επαναληφθεί ότι έγινε στην Αίγυπτο…

Η θέση του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Avigdor Lieberman, δήλωσε σήμερα ότι δύο ιρανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τη διώρυγα του Σουέζ κατευθυνόμενα στη Συρία, υπονοώντας ότι θα υπάρξει ισραηλινή "αντίδραση", όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία σχεδιάζουν να περάσουν σήμερα από τη Διώρυγα του Σουέζ εν πλω προς τη Συρία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση, ως την πιο πρόσφατη "πρόκληση" από την Τεχεράνη, ενώ υπαινίχθηκε ότι θα υπάρξει ισραηλινή απάντηση.
Το Ισραήλ βλέπει μια σημαντική απειλή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ζητεί την εξάλειψή του, αλλά η γεωγραφική απόσταση της χώρας αυτής το αποτρέπει ως σήμερα από μια ανοιχτή σύγκρουση. Η Συρία είναι ένας από τους εχθρικούς γείτονες του Ισραήλ και σύμμαχος της Τεχεράνης.
"Απόψε, δύο πολεμικά πλοία του Ιράν πρόκειται να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και να φθάσουν στη Συρία, κάτι ότι δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείο του.
"Προς λύπη μου, η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενων ιρανικών προκλήσεων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί για πάντα να αγνοεί αυτές τις προκλήσεις" τόνισε.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ETSI EXIGITE TO ANAKINODEN TOU FINTEL KASTRO PRIN 2 MINES PERIPOU OTI ETIMAZOUN PIRINIKO POLEME STIN MESI ANATOLI ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]