Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γέροντας Παΐσιος: "Βλέπω τι μας περιμένει, γι’ αυτό πονάω"

Περνούν τα χρόνια και τί δύσκολα χρόνια! Δεν τελειώνουν τα θέματα. Βράζει το καζάνι. Αν δεν είναι λίγο δυναμωμένος κανείς, πώς θα μπορέση να αντιμετωπίση μια δύσκολή κατάσταση;
Ο Θεός δεν έκανε ανεπρόκοπους ανθρώπους. Πρέπει να καλλιεργήσουμε το φιλότιμο. Αλήθεια, Θεός φυλάξοι, αν γίνη ένα τράνταγμα, πόσοι θα σταθούν όρθιοι; Πριν από τον πόλεμο του ’40 , στην Κόνιτσα, εκεί που είχα το μαραγκούδικο ήταν η αγορά και έφερναν οι χωρικοί καλαμπόκι, σιτάρι κ.λπ.
Μερικοί πλούσιοι –τί πλούσιοι, αυτοί δηλαδή που έπαιρναν κάποιους τόκους από τις Τράπεζες-, όταν πήγαιναν οι καημένοι οι χωρικοί το καλαμπόκι στην αγορά, για να το πουλήσουν, αυτοί το κλωτσούσαν με το πόδι και ρωτούσαν πόσο έχει. Όταν ήρθε ο πόλεμος και αναγκάσθηκαν να τα πουλήσουν όλα, «καλημέρα» έλεγε ο ένας, «έχεις καλαμπόκι;» ρωτούσε ο άλλος.
Γι’ αυτό τώρα να ευχαριστήτε τον Θεό για όλα. Κοιτάξτε να ανδρωθήτε. Σφιχτήτε λιγάκι. Βλέπω τί μας περιμένει, γι’ αυτό πονάω. Μην αφήνετε τον εαυτό σαι χαλαρό. Ξέρετε τί τραβάνε αλλού οι Χριστιανοί; Στην Ρωσία μέσα στα κάτεργα. Τί δυσκολίες! Πού πνευματικά βιβλία! Αφήστε την Αλβανία. Δυστυχία! Δεν έχουν να φάνε. Ούτε Εκκλησίες άφησαν ούτε μοναστήρια. Τα ονόματά τους τα άλλαξαν και αυτά, γιατί δεν ήθελαν να ακούγωνται χριστιανικά ονόματα. Και στην Αμερική ακόμη, οι Ορθόδοξοι είναι λίγοι, σκορπισμένοι σε διάφορα μέρη, και ξέρετε τί τραβάνε; Να μην υπάρχη ορθόδοξη κοινότητα, να πηγαίνουν με το τραίνο ώρες μακριά, για να εκκλησιασθούν, να έρχωνται στο Άγιον Όρος να συμβουλευθούν για ένα θέμα! Είναι μεγάλη αχαριστία αυτό το χαλαρό πνεύμα που υπάρχει στην Ελλάδα.
Πόσους Αγίους θα παρουσιάση ο Θεός στα κράτη που υπήρχε κομμουνισμός! Μάρτυρες! Εκείνοι είχαν αποφασίσει τον θάνατο. Είχαν μεγάλες θέσεις και δεν συμφωνούσαν με τους νόμους, όταν ήταν αντίθετοι με τον νόμο του Θεού. «Δεν συμφωνώ∙ σκοτώστε με, κλείστε με φυλακή», έλεγαν, για να μην παρασυρθούν και οι άλλοι. Εδώ πολλοί ,χωρίς να ζορίζωνται, δείχνουν τέτοια αδιαφορία! Λίγο αν περνούσαν μια δυσκολία, έναν πόλεμο ή δύσκολα χρόνια, θα ήταν διαφορετικά. Γιατί τώρα είναι σαν να μην συμβαίνη τίποτε. Είναι -πώς να το πη κανείς;- σαν ένας να έρχεται από την Αυστραλία με το αεροπλάνο την άνοιξη στην Ελλάδα και να φεύγη από ‘δω το φθινόπωρο για την Αυστραλία, οπότε φθάνει εκεί πάλι άνοιξη. Από άνοιξη σε άνοιξη, και χειμώνα δεν βλέπει∙ δεν ξέρει ούτε τί γίνεται τον χειμώνα ούτε από κακοκαιρίες ούτε τίποτε.
- Γέροντα, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο αδιάφορο;
- Να του βάλουμε την καλή ανησυχία, να τον προβληματίσουμε, για να θελήση ο ίδιος να βοηθηθή. Με το ζόρι δεν γίνεται. Πρέπει να διψάη ο άλλος, για να του δώσης να πιή νερό. Δώσε σε έναν που δεν έχει όρεξη, να φάη με το ζόρι∙ θα το κάνη εμετό. Όταν ο άλλος δεν θέλη, δεν μπορώ να του στερήσω την ελευθερία, το αυτεξούσιο.
Από το βιβλίο «Πνευματική αφύπνιση»
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

21 σχόλια :

  1. Προς τον αναγνώστη που χρησιμοποίησε επιθετικότατους χαρακτηρισμούς κατ' επανάληψη και αποκλειστικά σε κείμενα που αφορούν την Ορθοδοξία:
    Πιθανώς καταλαβαίνεις ότι δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιό σου για να σε προφυλάξω από τους πιθανούς χαρακτηρισμούς που θα σου έγραφαν άλλοι αναγνώστες του ιστολογίου. Προσωπικά, δε, νομίζω πως το μένος που διαθέτεις για την ορθοδοξία ίσως θα έπρεπε να γίνει αφετηρία μίας σειράς συλλογισμών εκ μέρους σου για να διαπιστώσεις εάν (και κατά πόσο) γίνεσαι εριστικός ή ακόμη και ακραίος δογματικός, γεγονός που αυτόματα υποβιβάζει αυτά που εσύ πιστεύεις και σε τοποθετεί ως άνθρωπο που ελλείψει επιχειρημάτων παραθέτεις βαρύτατους χαρακτηρισμούς για να ανταπεξέλθεις στην "πρόκληση"... Νομίζω, άλλωστε, πως υπάρχει σχετική σημείωση που προτρέπει να είστε ΟΛΟΙ κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, άρα κι εσύ αγαπητέ αναγνώστη, που είμαι βέβαιος πως δεν διεκδικείς το αλάθητο και φυσικά ούτε επιθυμείς να χαρακτηρίζεσαι ως χαμηλού επιπέδου άνθρωπος. Θα σε παρακαλούσα λοιπόν, προσωπικά, να είσαι προσεκτικότατος στα γραφόμενά σου έστω και προς ένδειξη σεβασμού προς το ιστολόγιο. Εάν δεν συμφωνείς, που είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου, μπορείς έστω να αποφεύγεις από το να με υποβάλεις στην ψυχοφθόρα διαδικασία να αφαιρώ σχόλιά σου. Προσωπικά έχω την πεποίθηση πως είσαι άνθρωπος που μπορείς να συμβάλλεις σε πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κωνσταντίνε,
    Ευχαριστώ για την ευγενική σου απάντηση και ζητώ συγγνώμη για το σχόλιό μου, αν και δεν θυμάμαι τι έγραψα.

    Δεν βρίζω αν δεν με βρίσουν αλλα είναι αλήθεια ότι το "tolerance" μου στον σκοταδισμό του χριστιανισμού είναι μηδενικό!

    Θα προσπαθήσω να είμαι προσεκτικότερος στο μέλλον, αλλά, και από την άλλη πλευρά, ένα "debate" προϋποθέτει αντίθετες θέσεις! Δεν μπορεί όλοι να λέμε yes yes yes! Θα πρέπει να μάθουμε να διαλογιζόμαστε με διαφωνούντες χωρίς ύβρις και με ευγένεια.

    Οι περισσότεροι θρισκόπλικτοι χριστιανοί μη έχοντας επιχειρήματα παρά τις μπούρδες πού γράψαν οι εβραίοι ευαγγελιστές, το ρίχνουν στο βρισίδι.

    Και εσείς να σταματήσετε να ανά μανά μασάτε και δημοσιεύεται προφήτες τής καταστροφής και τής ανευθυνότητας που μόνο κακό φέρνουν στον τόπο και παραπλανούν τους νέους μας. Το να ονειρευόμαστε ότι θα πάρουμε την πόλη τον 14 εκατομμυρίων Τούρκων, είναι ύβρις προς την νοημοσύνη!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Zanglos

    Να είσαι σίγουρος ότι ο χριστιανισμός δεν είναι σκοταδισμός όπως εξ ορισμού αποφαίνεσαι.

    Πριν ασχοληθώ με την χριστιανική θρησκεία και την μελέτη των Πατέρων της εκκλησίας, είχα επί πολλά έτη μελετήσει μεγάλο μέρος της Ελληνικής γραμματείας. Όταν όμως διάβασα τον Μέγα Βασίλειο και τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τότε κατάλαβα το μεγαλείο της ορθοδοξίας. Αν δεν έχεις διαβάσει αυτούς, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε. Αν τους δαβάσεις είμαι σίγουρος ότι θα σε συναρπάσουν αφού ασχολείσαι με την μελέτη των έργων των αρχαίων.

    Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έφτασαν την σκέψη και την φιλοσοφία σε αξιοζήλευτα επίπεδα. Όμως χρειαζότανε η θεία αποκάλυψη για να βρούν την αλήθεια. 'Εκ μέρους γινώσκουμε'. Δεν προσεγγίζεται ο Θεός με την γνώση και την λογική μόνον. Χρειάζεται να φανερωθεί ο ίδιος.

    Για παράδειγμα ο Αριστοτέλης πολλά σωστά είπε και έθεσε βάσεις για τις επιστήμες. Αλλά οι θεωρίες του για την ύλη και τα στοιχεία είναι μιά σκέτη χαζομάρα. Φυσικά καταρρίφθηκαν από την επιστήμη μετά τον μεσαίωνα. Μέχρι τότε κράτησαν. Αν διαβάσεις όμως την εξαήμερη δημιουργία του Μ. Βασιλείου θα δείς ότι καταρρίπτει όλες τις λανθασμένες φυσικές θεωρίες της εποχής του και κρατάει μόνον αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα, και κάνε και υπαινιγμούς για θεωρίες που ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα. Χωρίς να είναι φυσικός επιστήμονας. Έτσι μπορεί να καταλάβει κανείς πως ο φωτισμός του Πνεύματος μπορεί να οδηγεί στην αλήθεια.

    Να μην σε κουράζω άλλο, χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και καλή διάθεση για να προσεγγίσει κανείς τον χριστιανισμό. Λέγοντας ότι ο χριστιανισμός είναι σκοταδισμός εξ ορισμού, μάλλον έχεις περάσει στην όχθη του φανατισμού.

    Ακόμη, η Αγία γραφή είναι θεόπνευστη και αν θέλεις να την κατανοήσεις θα χρειασθεί να διαβάσεις τους Αγίους Πατέρες της εκκλησίας. Διαφορετικά, δικαίωμά σου είναι να τα λες μπούρδες ότι είναι μπούρδες.

    Να ξέρεις πάντως ότι η παραδοχή σου για την ύπαρξη των αρχαίων θεών είναι τελείως αυθαίρετη, αντίθετα με την φανέρωση και καθημερινή παρουσία του Θεού των ορθοδόξων και την βεβαιότητα που δίνει στην ψυχή μας.

    Φυσικά δεν αυταπατώμαι ότι μπορώ να σε πείσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι αν είσαι πραγματικός αναζητητής της Αλήθειας, θα καταλήξεις στην ορθοδοξία. Και δεν έχω κανέναν λόγο για να αμφιβάλλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε ανώνυμε, χαίρουμε που υπάρχουν και χριστιανοί χωρίς να βρίζουν, δεν έχω χρόνο να διαλογισθώ μαζί σου, εξ αλλου γιατί? Εσύ προσκυνάς στην jerusalem και πιστεύεις στο θεό τις ερήμου και εγώ προσκυνώ στον Όλυμπο και πιστεύω στου θεούς τον προγόνων μας.

    Καλή συνεχεια στο ταξίδι σου τις ζωής σου, πιστεύω ότι είσαι νέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σκληρόν δει προς κέντρα λακτίζειν.

    Οι υπόλοιποι...καλή ορειβασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε 4:30 μμ, ολοι αυτοι που αναφερεις απο το Λιβανιο μορφωθηκαν στην Αθηνα, και μετα ως καλοι χριστιανοι τον εβριζαν. Η αποκαλυψη φιλε μου δεν ερχεται απο τους εβραιους. Ειχαν και οι Ελληνες αποκαλυψη. Ο Θεος Ερμης ηταν αγγελος του Διος και Θεος του Λογου. Αν θες να ακουσεις απ'τους θεους πρεπει να χρησιμοποιησεις το μυαλουδακι σου ειναι το προφανες μηνυμα. Αυτο ομως ειναι αμαρτια για τον Παυλαρα. Η θρησκεια των Ελληνων μας ειναι αγνωστη οχι μονο γιατι καταστραφηκε απο τους εβραιοχριστιανους, αλλα κυριως γιατι οι μυημενοι επρεπε να κρατησουν το στομα τους ΕΡΜΗ-ΤΙΚΑ κλειστο!

    Βλεπω πως εισαι απολυτα πεπεισμενος για την υπαρξη και την καλοσυνη του εβραιοθεου σου, και αποκλειεις την υπαρξη αλλων θεων, τη χαρακτηριζεις μαλιστα αυθαιρετη! Σε αντιθεση με το δικο σου που η υπαρξη του ειναι δεδομενη λογω...συνηθειας.

    Λοιπον φιλε οι καλοι σου εβραιοι τον Πλατωνα κατεκλεψαν, γιατι πριν απο αυτον δεν ειχαν ακουσει ποτε για ψυχη. Η παλαια διαθηκη που γραφτηκε πολυ αργοτερα απ'οσο οι χριστιανοι πιστευουν για φραγκα και νταβατζηλικια μιλα. Λογικο θα μου πεις, εβραικα πραματα γαρ. Και οι εβραιοκαβαλες που πουλανε σε ξεκωλιαρες σταρλετιτσες σαν τη Maddona, κατακλεμενος Νεοπλατωνισμος σε εβραικη μεταφραση ειναι, που γραφηκε μετα την πρωτη χιλιετια μ.κ.ε.

    Αλλα τι καθομαι και σου λεω... Να χαιρεσαι τις γραφες σου και τους εβραιους σωτηρες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ. Και στο θειο μπορει να φτασει κανεις με πολλους δρομους. Αν ο Παισιος εφτασε μεσω του χριστιανισμου μπραβο του! Εμεις οι κακοι "ειδωλολατρες" βλεπεις δε βριζουμε και σεβομαστε τους αλλους. Και εχουμε τοσο πολλους θεους που δεν προσφερονται για εμπορικη εκμεταλλευση, σε αντιθεση με το δικο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O zanglos είναι γνωστός νεοπαγανιστής, αντίχριστος και εχθρός της Ορθοδοξίας. Του προτείνω λοιπόν να πάει φορέσει τη χλαμύδα του να πάει στον 'Ολυμπο και να τελέσει ζωοθυσία αφιερωμένη στο Δία και την Αφροδίτη τους "θεούς των προγόνων του" όπως λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για την ύπαρξη ή όχι των αρχαίων θεών οι Έλληνες έχουν πάρει θέση και έχουν αποφασίσει ποιός είναι ο αληθινός Θεός. Και φυσικά έχουν κρατήσει και οριοθετήσει την οθοδοξία, που πλέον είναι η μοναδική ελπίδα για τον κόσμο.

    Οι αρχαιολάτρες, υποβιβάζετε τους προγόνους μας όταν ξαναγυρνάτε στην παλιά θρησκεία. Οι πρόγονοί μας αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον χριστιανισμό και εμείς τους ακολουθούμε συνεχίζοντας τις παραδόσεις.

    Φυσικά η Νέα Εποχή στην οποία είσθε ενταγμένοι δεν είναι δυνατόν να ανεχθεί την ορθοδοξία και κάνει το παν για να την κτυπήσει. Και εσείς ακολουθείτε το άρμα της Νέας Εποχής. Δικαίωμα σας αλλά δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους εαυτούς σας. Δεν έχετε καταλάβει ότι δεν τα βάζετε με ανθρώπινο οργανισμό αλλά με θεανθρώπινο.

    Η προσπάθεια αναβιώσεως των αρχαίων εθνικών θρησκειών, εκμεταλλευόμενη τα πατριωτικά αισθήματα των ανθρώπων, αποτελεί επιδίωξη της λεγομένης Νέας Εποχής στην οποία και εντάσσεται. Ενισχύεται από τις κατά τόπους μασονικές στοές, οι οποίες ενδιαφέρονται όχι για κάποια συγκεκριμένη θρησκεία, αλλά για την προώθηση του συγκρητισμού και την πρόσδεση των ανθρώπων σε μία πανθρησκεία, ώστε να επιβληθεί παγκοσμίως η Νέα Τάξη πραγμάτων.

    Και επειδή μιλάτε για εβραίους, εσείς συσχηματίζεσθε με τους εβραίους εναντίον της ορθοδοξίας των Ελλήνων. Από τους καρπούς γνωρίζεται το δένδρο. .. Εσείς οι αρχαιολάτρες και οι εβραίοι μάχεσθε εναντίον της ορθοδοξίας και των Ελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Χάρη,
    Ευχαριστώ για την συμβουλή σου, μακάρι να μπορούσα να το κάνω, ας με συγχωρέσουν οι Θεοί που δεν έχω χρόνο.

    Και εγώ σε αντιπροτείνω αντί για τον Ελληνικό Όλυμπο, να πας στην Jerusalem να κάνεις μερικές μετάνοιες και να προσευχηθείς στους προγόνους σου, Avraam, Jakob, Isaak κλπ εβραίους, μπας και σε λυπηθεί ο μνησίκακος θεός της ερήμου που πιστεύεις. Γενίτσαρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 'ολοι αυτοι που αναφερεις απο το Λιβανιο μορφωθηκαν στην Αθηνα, και μετα ως καλοι χριστιανοι τον εβριζαν. Η αποκαλυψη φιλε μου δεν ερχεται απο τους εβραιους. Ειχαν και οι Ελληνες αποκαλυψη.'

    Φυσικά και οι μεγάλοι Πατέρες της ορθοδοξίας από τους αρχαίους προγόνους μας μορφώθηκαν. Αφού το είπαμε ότι είναι συνεχιστές τους.
    Όσο για την αποκάλυψη είναι από τον έναν και αληθινό Θεό που δεν γνωρίζει έθνη και σύνορα. Βρέχει επί δικαίους και αδίκους.

    Σχετικά με τη σχέση ορθολογιστικής γνώσης και αποκάλυψης, αυτά που αναφέρεις απετέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του καθολικού φιλοσόφου Βαρλαάμ του Καλαβρού και του ορθοδόξου Γρηγορίου του Παλαμά, όπου κατατροπώθηκε ο πρώτος. Φυσικά πάντοτε η αλήθεια υπερισχύει του ψεύδους.

    Η δοξασία ότι μπορεί ο άνθρωπος να φθάσει στο θείο από πολλά μονοπάτια, είναι διδασκαλία της πανθρησκείας της Νέας Εποχής. Η Αλήθεια είναι μία και η Οδός που οδηγεί στην αλήθεια είναι πάλι μία. Αυτό πρεσβεύει η ορθοδοξία και ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι άλλο θέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 4:14 μ.μ
    Γιατι δε διαβαζεις τα εργα του Λιβανιου τοτε να δεις τι γνωμη εχει για τους μαθητες του και πως του φερθηκαν; Τα περι συνεχειας ειναι ανεκδοτα. Διαβασε Κελσο (να μη σου προτεινω Ιουλιανο και φρικαρεις) να δεις για τι συνεχεια μιλαμε;

    Τα περι πανθρησκειας και νεας εποχης πες τα σε αλλον. Εγω ειμαι οπαδος παλαιων εποχων και δε με αφορουν. Το να πιστευεις οτι μονο οσα διδαχτηκες ειναι σωστα και πως ολοι οι αλλοι ειναι πεπλανημενοι και ηλιθιοι ειναι δειγμα διανοητικου αυτισμου. Σε καθε περιπτωση δικαιωμα σου και δε θα σε πεισω ουτε θα με πεισεις. Σου αναφερω παντως πως η πιο μορφωμενη εθνικη ομαδα των ηνωμενων πολιτειων ειναι οι κατ'εσε αφελεις ... Ινδουιστες.

    Y.Γ. Φυσικα δεν προκειται να ασχοληθω με το τι ειπε καποιος Βαρλααμ. Κατι με ενοχλει στο ονομα του, οζει εβραιιλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 'Το να πιστευεις οτι μονο οσα διδαχτηκες ειναι σωστα και πως ολοι οι αλλοι ειναι πεπλανημενοι και ηλιθιοι ειναι δειγμα διανοητικου αυτισμου. '

    Ότι και να λές, υπάρχει μόνον αλήθεια και ψέμα. Υπάρχουν ψεύτικοι θεοί και αληθινός. Δεν υπάρχει μισή αλήθεια. Η μισή αλήθεια είναι ψέμα. Κατ' ανάγκη εφόσον πιστεύω στον Θεό των ορθοδόξων πρέπει να σου πώ ότι είσαι λάθος και ότι πιστεύεις σε ψεύτικους θεούς. Αλλοιώς θα σε κοροϊδεύω. Μόνον η πανθρησκεία της Νέας Εποχής που ακολουθείς θα σου μιλήσει συγκρητιστικά αν αυτό σε βολεύει. Αν αυτά τα απλά δεν μπορείς να τα καταλάβεις, τότε μην ψάχνεις την αλήθεια στους αρχαίους ή στην αστρολογία ή στον Βούδα. Τζάμπα παιδεύεσαι και άδικα χαρακτηρίζεις άσχημα τους άλλους και τον εαυτό σου κατ' επέκταση.

    Για τα υπόλοιπα που λές, ας μην αναλωθούμε, δεν αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ20 Νοεμβρίου 2009 στις 6:46 μ.μ.

    ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ21 Νοεμβρίου 2009 στις 9:23 π.μ.

    Οι αξεπέραστοι ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είχαν την εξής κοσμοθεωρία, όλα μηδενός εξαιρουμένου, οι θεοί, η ύλη, οι αρετές και φυσικά οι άνθρωποι, αποτελούν μέλη μιας συμπαντικής πολιτείας με σαφείς δίκαιους αλλά απαράβατους νόμους. Τον λογικό άνθρωπο οι θρησκείες και τα δόγματα δεν τον αφορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή δεν είχαν θρησκεία οι αρχαίοι; Ή μήπως είχαν ανακαλύψει πρίν τους πεφωτισμένους Γάλλους τον ανυπόστατο χωρισμό θρησκείας και κράτους; Μήπως κατά λάθος ο Απ. Παύλος είπε για τους Αθηναίους ότι είναι ο δυσειδαιμονέστερος λαός; (εννοούσε ευσεβής).

    'Τον λογικό άνθρωπο οι θρησκείες και τα δόγματα δεν τον αφορούν.'
    Νέο δόγμα είναι αυτό;
    Μα φυσικά το δόγμα της ορθοδοξίας είναι που ενοχλεί κάθε προτεστάντη, καθολικό, εβραίο, άθεο, ή νεοεποχίτη, επειδή είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 'Οι αξεπέραστοι ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.... '

    Ουδείς αναντικατάστατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ο ΤΑΜΥΝΕΥΣ22 Νοεμβρίου 2009 στις 9:11 π.μ.

    ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΔΟΓΜΑΤΑ ΤΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Κ.Λ.Π ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ΔΗΜΗΤΡΙΟ
    Σιγά-σιγά θα μας πείς ότι και οι αρχαίοι Έλληνες που είχαν θρησκεία και θεούς και ήσαν ευσεβείς, ότι και αυτοί ήταν βάρβαροι.

    Όσο για το τί πήρε η Δύση από τους αρχαίους Έλληνες και τί πολιτισμό έφτιαξαν, αυτά είναι υπό πλήρη αμφισβήτηση. Δεν μπήκαν καθόλου στο πνεύμα των αρχαίων, και αμφιβάλλω αν κατάλαβαν έστω ελάχιστα. Άν αυτό που έχει σήμερα η Δύση λέγεται πολιτισμός, τότε καλύτερα να είμαστε απολίτιστοι.

    Ακόμη, η λογική δεν διδάσκεται από κανέναν, αλλά είναι ιδιότητα του λογικού όντος και μπορεί ο καθένας να την καλλιεργήσει όπως έκαναν και οι αρχαίοι. Και φυσικά δεν έφτιαξαν τον Δυτικό πολιτισμό.

    Ο ορθολογισμός των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, που μερικοί Έλληνες δυτικόπληκτοι θαυμάζουνε, είναι χρεωκοπημένος και αυτό θα φαίνεται ολοένα και περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]