Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο ισραηλινό αίτημα για αεροπορική άσκηση στο Αιγαίο

Ισραηλινός Σπαρτιάτης

Με τον Ερντογάν να αλωνίζει στην Μέση Ανατολή και να φθάνει μέχρι την Τεχεράνη, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις ¨Αγκυρας και Τελ Αβίβ καταγράφουν ιστορικά χαμηλές θερμοκρασίες, το νέο αίτημα των Ισραηλινών προς την Αθήνα για να πραγματοποιήσουν την μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ένδοξος Σπαρτιάτης 2», στο Αιγαίο, ήταν από πολλούς στο Πεντάγωνο αναμενόμενο.
Τώρα το θέμα είναι τι θα απαντήσει η κυβέρνηση στους Ισραηλινούς, οι οποίοι θέλουν να επαναλάβουν το σενάριο μίας άσκησης που ουσιαστικά αποτελεί πρόβα επίθεσης στο Ιράν!
Τον Μάιο-Ιούνιο του 2008, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε πραγματοποιήσει τον πρώτο «Ένδοξο Σπαρτιάτη». Το σενάριο, όπως είχαν αποκαλύψει πρωτοσέλιδα οι “New York Times”, ήταν πρόβα τζενεράλε για επίθεση στο Ιράν… Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις μία άσκηση κατά την οποία επί 15 ημέρες συνέβαιναν τα εξής:
- Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 απογειωνόταν από αεροπορικές βάσεις της χώρας τους φορτωμένα με ό,τι οπλικά συστήματα μπορούσαν να μεταφέρουν και τα οποία ήταν απαραίτητα για αεροπορικές επιδρομές
- Τα μαχητικά πετούσαν έως το Πεδίο Βολής Κρανέας στην κεντρική Ελλάδα, έκαναν εικονικούς βομβαρδισμούς επίγειων στόχων και επέστρεφαν στο Ισραήλ. Ανεφοδιάζονταν μάλιστα από ιπτάμενα τάνκερ.
- Η απόσταση που κάλυπτα τα ισραηλινά μαχητικά ήταν απολύτως ίση με αυτή που θα πρέπει να καλύψουν σε περίπτωση επιδρομής στο Ιράν! Μάλλον μεγάλη σύμπτωση…
- Επιπλέον οι ισραηλινοί δοκίμασαν και τις δυνατότητες εγκλωβισμού που έχουν ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
- Περίπου 150 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στον «Ένδοξο Σπαρτιάτη 1».
Τότε το Πεντάγωνο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχε δεσμεύσει τους Έλληνες δημοσιογράφους να μην αποκαλύψουν τίποτε για την άσκηση, αν και πολλοί ήταν αυτοί που το γνώριζαν. Η δέσμευση είχε να κάνει με «άκρως απόρρητη» άσκηση και αν δεν το γνωρίζετε, στην αμυντική συμφωνία που έχουμε υπογράψει με το Ισραήλ από το 1994, δεσμευόμαστε να μην ανακοινώνουμε το παραμικρό για τις στρατιωτικές μας ασκήσεις!
Οι Ισραηλινοί δέσμευσαν εμάς και λίγες ημέρες μετά, από ότι φαίνεται, έδωσαν πρωτοσέλιδο στους “New York Times”, προκαλώντας νευρική κρίση στον Μεϊμαράκη, που έστελνε τον υφυπουργό του Κώστα Τασούλα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.
Το θέμα της επανάληψης του «Ένδοξου Σπαρτιάτη» τέθηκε σε κλιμάκιο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σε σύσκεψη που έγινε στο Τελ Αβίβ. Σε αυτή την συνάντηση – σύσκεψη συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δύο ασκήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η μία στην περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κρήτης, όπου ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ θα ανεφοδιάσουν ελληνικά F-16.
Η δεύτερη στην Ανδραβίδα, όπου ισραηλινά ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν επιχείρηση διάσωσης – μάχης.
Δηλαδή, με απλά λόγια, τη διάσωση των στρατιωτών που έχουν εγκλωβιστεί σε εχθρικό έδαφος! Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα σενάρια αλλά και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Ευρωπαϊκό Τύπο, θέλουν το Ισραήλ να ετοιμάζεται για επιλεκτικά χτυπήματα με ειδικές δυνάμεις εντός του Ιράν, τότε γίνεται κατανοητό γιατί η άσκηση με τα ελικόπτερα που θα γίνει στην Ανδραβίδα, μπορεί να είναι… πονηρή.
Η ουσία είναι ότι στις συσκέψεις που έγιναν στο Τελ Αβίβ γι αυτές τις δύο ασκήσεις, δόθηκε η δυνατότητα στους Ισραηλινούς να θέσουν θέμα για διεξαγωγή ενός ακόμη «Ένδοξου Σπαρτιάτη», ασχέτως αν θα τον ονομάσουν έτσι ή αν θα τον βαφτίσουν με άλλο όνομα.
Την απόφαση καλείται να πάρει η νέα ελληνική κυβέρνηση και από ότι φαίνεται δεν θα είναι μία και τόσο απλή υπόθεση, ακριβώς λόγω του πολύ δυνατού παιχνιδιού που έχει αρχίσει να παίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή.
Η Άγκυρα δεν δίστασε να τινάξει στον αέρα ακόμη και την άσκηση «Ανατολικός Αετός», στην οποία θα συμμετείχαν Αμερικανοί, Τούρκοι και Ισραηλινοί. Τελικά, έμειναν Αμερικανοί και Ισραηλινοί να ασκούνται σε διάφορα σενάρια που ασφαλώς έχουν να κάνουν με το Ιράν, αφού όλη η άσκηση (η οποία θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Νοεμβρίου) έχει να κάνει με αντιμετώπιση πυραύλων που θα έχουν στόχο το Ισραήλ. Στην άσκηση συμμετέχουν 17 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία διαθέτουν υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά – αντιπυραυλικά μέσα.
Ο κύριος Βενιζέλος και ο κύριος Μπεγλίτης στο υπουργείο Άμυνας μπορεί να μην έχουν εκφράσει ακόμη τις σκέψεις τους, ωστόσο από τα επιτελεία τους έχουν εκφραστεί απόψεις του στυλ «δεν πρέπει να λάβουμε αποφάσεις στηριζόμενοι σε παλαιότερα διπλωματικά ταμπού»…
Αυτό, σε απλή μετάφραση, σημαίνει ότι το «όχι» στο Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρείται σαν κάτι δεδομένο. Δεν πρόκειται για μία απλή στρατιωτική άσκηση, αλλά για μία κίνηση στο γεωπολιτικό σκάκι που παίζεται στην εποχή μας. Οι Ισραηλινοί, αναζητούν ζωτικό χώρο για να ασκηθούν και η μόνη χώρα που μπορεί να τους τον προσφέρει αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα.
ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ φέρονται να έχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Το πρώτο δείχνει να ανησυχεί για τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η επανάληψη της ισραηλινής άσκησης. Το ΓΕΑ εκτιμά πως πέρα από τα επιχειρησιακά οφέλη στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και με δεδομένη την τουρκο-ισραηλινή κόντρα θα ήταν άστοχο να απορρίψουμε αβασάνιστα το ισραηλινό αίτημα. Από την άλλη, όμως, πόσο εύκολο είναι να δεχτούμε να ασκηθούν στην ελληνική επικράτεια σε ένα σενάριο που έστω και θεωρητικά θα είναι προσομοίωση επίθεσης σε μία άλλη χώρα;

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Η Ελλαδα δεν πρεπει να απορριψει το Ισραιλινο αιτημα αλλα να διαμορφωσει την ασκηση με τροπο που να προαγει τη θεση της στο Αιγαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς,νά δώσουμε ΑΛΛΑ νά πάρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χώρα έχει συμφέρον να γίνει η άσκηση..........στην τελική εμεις δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανενα Ιράν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο ευκολόπιστος είναι αυτός ο λαός...
    Πιστεύουν σε συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ!!!
    Με εκατομμύρια φανατικών Μουσουλμάνων εδώ μέσα αν πραγματοποιηθεί ένα τρομοκρατικό χτύπημα θα σας πω τι θα πάρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι δεδομενο οτι πρεπει να διατηρουμε καποιες ισορροπιες!
    Τι μπορουν να μας προσφερουν οι Ισραηλινοι??
    Μπορουμε να τους εμπιστευτουμε??
    Και αν ναι,μεχρι ποτε??

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]