Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεϊμαράκης: 5 χρόνια πλήρους απραξίας!

Με απίστευτη άνεση δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός άμυνας ότι δεν υπέγραψε εξοπλιστικά προγράμματα επειδή δεν υπήρχαν αμυντικές ανάγκες!!!

Τα τακτική του «ψόφιου κοριού» ακολούθησε ο Β. Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή (Mega). Για να καλύψει την αναβλητικότητά του ως υπουργός Άμυνας, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη για νέους εξοπλισμούς, ενώ η εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν θα πρέπει να περιμένει μόνο τις παραγγελίες του υπουργείου Άμυνας για να επιζήσει…
Παράλληλα, υποστήριξε ότι για τις προμήθειες που αποφασίστηκαν επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. ακολουθήθηκαν διαφανείς διαδικασίες.
Οι απόψεις του Β. Μεϊμαράκη, έτσι όπως διατυπώθηκαν στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, προκάλεσαν ποικίλα σχόλια στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας. Φανέρωσαν την όλη «φιλοσοφία» του απερχόμενου υπουργού Άμυνας.
Αποκάλυψαν στο ευρύτερο κοινό την απίστευτη ελαφρότητα που κυριάρχησε επί μία πενταετία στον χώρο της εθνικής άμυνας, σε πολιτικό πάντα επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα:
Ο Β. Μεϊμαράκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπέγραφε εξοπλιστικά προγράμματα, επειδή δεν υπήρχαν πραγματικές ανάγκες! Άμεσα γεννάται το απλό ερώτημα: Δηλαδή το ΑΜΠΑΕ 2006-15, που ο ίδιος εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ το Νομέβριο του 2006 συνολικού ύψους 27 δισ. Ευρώ, δεν κάλυπτε πραγματικές εξοπλιστικές ανάγκες; Τότε γιατί το εισηγήθηκε, αφού πίστευε ότι δεν υπάρχουν απειλές για την εθνική άμυνα;
Άλλωστε, ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης τον περασμένο Ιανουάριο, απαντώντας στον Αλ. Αλαβάνο από το βήμα της Βουλής, τόνιζε: «Όταν μία χώρα αντιμετωπίζει τόσο έντονες και τόσο σοβαρές προκλήσεις, είναι δυνατόν να παραμένει ανοχύρωτη; Είναι δυνατόν να αγνοούνται οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο; Είναι δυνατόν να διαγράφετε την πραγματικότητα;»
Επομένως, τίθεται ευθέως (πλέον) το ερώτημα στον Β. Μεϊμαράκη: Γιατί δεν υλοποίησε ούτε ένα σοβαρό εξοπλιστικό πρόγραμμα από το ΕΜΠΑΕ ενώ ήταν υπουργός Άμυνας επί μία τριετία;
Για τις διαφανείς διαδικασίες που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία ως προς την αρχική προώθηση ορισμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κ. Μεϊμαράκης επιχείρησε να κάνει το «άσπρο-μαύρο», υποστηρίζοντας ότι δεν έγιναν «καθόλου κρυφά. Συζητήθηκαν και στη Βουλή και στο ΚΥΣΕΑ».
Μέγα ψεύδος! Χαρακτηριστικές περιπτώσεις οι απευθείας αναθέσεις των φρεγατών και των ελικοπτέρων στη Γαλλία και των ανταλλακτικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ.
Εξοπλισμοί
Πότε ακριβώς ελήφθη η απόφαση για τις φρεγάτες στο ΚΥΣΕΑ και πότε ανακοινώθηκε; Μήπως μήνες μετά; Γιατί η συγκεκριμένη απόφαση δεν ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ;
Εν κρυπτώ ελήφθη και η απόφαση για αγορά δεκαπέντε (15) γαλλικών ελικοπτέρων Super Puma, συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στις 25 Ιουνίου του 2009, εννέα μόλις ημέρες μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 15%! Η απόφαση ελήφθη χωρίς να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, αλλά με τη μέθοδο της συγκέντρωσης των υπογραφών από τα μέλη του αρμόδιου κυβερνητικού οργάνου δια περιφοράς του φακέλλου! Είναι δε απορίας άξιο πως όλες οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή έχουν πραγματοποιηθεί χωρίς διαγωνισμό και χωρίς αξιολόγηση των εναλλακτικών λύσεων, με μόνο κριτήριο την υποστήριξη των συμμάχων μας.
Η αποχώρηση της Ν.Δ. από την εξουσία χωρίς να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στα εξοπλιστικά προγράμματα που η ίδια ξεκίνησε, προκαλεί εκνευρισμό στις κατασκευάστριες χώρες, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα κληθούν να ξεκινήσουν από «μηδενική βάση» τις συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει την 4η Οκτωβρίου.
Για το μέλλον της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ο Β. Μεϊμαράκης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί να ζουν οι επιχειρήσεις επειδή παραγγέλνει το υπουργείο Αμύνης. Εάν το υπουργείο Αμύνης δεν έχει ανάγκη, τότε δηλαδή τί θα κάνουν αυτοί;»
Πολύ σωστή θέση. Όμως, στο ΕΜΠΑΕ που ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης εισηγήθηκε στο ΚΥΣΕΑ, περιλαμβάνονται δεκάδες προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να συμμετάσχει όλη η εγχώρια βιομηχανία και όχι μόνο η ΕΛΒΟ, με υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτά τα προγράμματα γιατί δεν υλοποιήθηκαν; Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι υπήρχαν πιεστικές ανάγκες για ελαφρά τεθωρακισμένα ώστε να χρησιμοποιούνται σε ειρηνευτικές αποστολές. Την τελευταία στιγμή σπεύδουν με άγνωστες διαδικασίες να τα παραγγείλουν!
Το ίδιο συμβαίνει και για την προμήθεια φορτηγών για την μεταφορά υλικών και προσωπικού, για δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών και για πυρομαχικά διαφόρων τύπων. Κανένας προγραμματισμός, καμία προετοιμασία όλα αυτά τα χρόνια!!!
Αυτό πλήρωσε και πληρώνει το σύνολο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και κυρίως οι εργαζόμενοι σε αυτήν. Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η ώρα της πληρωμής έρχεται τώρα… Όπως είπε με παρέμβασή του στην εκπομπή του Mega εργαζόμενος της ΕΛΒΟ: «Επί πέντε χρόνια δεν μπήκε ούτε μία υπογραφή, φυτοζωεί αυτή τη στιγμή η αμυντική βιομηχανία»!!!
Η μόνη «βιομηχανία» που άνθησε επί κυβερνήσεως Καραμανλή στο υπουργείο Άμυνας, είναι αυτή του ρουσφετιού! Ακόμη και τώρα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, γίνονται δεκάδες μεταθέσεις ημετέρων και στους τρεις Κλάδους. Πρωτίστως στο Ναυτικό, αλλά και στην Αεροπορία, έχει καταλυθεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και πειθαρχίας. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι η φύλαξη του σπιτιού του αρχηγού ΓΕΝ, που έχει ανατεθεί σε 161(!) ναύτες, γόνους καλών οικογενειών των Αθηνών, οι οποίοι κάνουν υπηρεσία 1 φορά στους 3 μήνες και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα είναι… άφαντοι!!!
Ο κομματισμός έχει βάλει έντονα την σφραγίδα του στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, ελέω Μεϊμαράκη και ελέω μίας ιδιαίτερης «φιλοσοφίας» ως προς τις πραγματικές ανάγκες γύρω από την άμυνα της χώρας…
Του Δήμου Βερύκιου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ειμαστε αξιοι της μοιρας μας με τετοιους ανθρωπους που ψηφιζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξέρω αν είναι ο μόνος υπουργός εκτός τόπου και χρόνου αυτής της κυβέρνησης ( που πολύ σύντομα θα κρίνει ο Ελληνικός λαός ), αλλά πραγματικά κατά την θητεία του λειτούργησε ως ένας εν δυνάμει γραμματέας του κόμματος της ΝΔ παρά ως υπουργός , λυπάμε αφάνταστα γιατί αρχικά είχα διαφορετική εντύπωση για τον εν λόγω κύριο, αλλά... οι άνθρωποι είναι γεμάτοι εκπλήξεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μεϊμαρακης πουλαγε "τσαμπουκα" μονο οταν ηταν γενικος γραμματεας.
    Μετα "τουμπεκι"!!
    Το 2006, μετα τον θανατο του Ηλιακη, ετρεχε και δεν εφτανε να καθυσηχαζει και να ηρεμησει τους Ελληνες πιλοτους!!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]