Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η τουρκική αποθράσυνση και οι Ελληνικές αγκυλώσεις

Του Α. Λυκαύγη
Χωρίς καθόλου να σημαίνει αλόγιστη αντίδραση κι επιλογές εν θερμώ, σε ό,τι αφορά τις εκτός ορίων πλέον τουρκικές προκλήσεις στον αιγαιωτικό χώρο, εντούτοις πρέπει να γίνει αντιληπτό πως: η παθητική ανοχή (και στην καλύτερη περίπτωση η χλιαρή ρητορική αντιμετώπισή τους) όχι απλώς αποθρασύνει την πρακτική των παραβιάσεων, αλλά και τείνει να προσδώσει δυναμική τετελεσμένου.
Απαράδεκτου μεν, αλλά ανεκτού.
Ρητορικώς καταγγελτέου μεν, αλλά χωρίς καθόλου συνέπειες.
Προπαντός όμως, χωρίς αποτρεπτικό αποτέλεσμα.
Η πικρή αλήθεια, η οποία εάν δεν συνειδητοποιηθεί ως προς τα παράγωγά της σε βάθος χρόνου, θα νομιμοποιήσει ατύπως διεκδικήσεις. Και θα επιβάλει πραγματικότητες οι οποίες αυτή τη στιγμή τείνουν να παγιωθούν, με την Άγκυρα να εκμεταλλεύεται τις εσωτερικές αγκυλώσεις και τις καταθλιπτικές αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής.
Πρέπει να γίνει επίσης αντιληπτό ότι με τις κλιμακούμενες αυτές προκλήσεις, η Τουρκία βυθομετρά τις Ελληνικές αντιστάσεις. Και ειδικότερα τα αντανακλαστικά της Αθήνας, τα οποία δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα και εγκαιροφλεγή.
Η άλλη αλήθεια…
Πέραν αυτού, το άλλο που επιβάλλεται να συνειδητοποιηθεί και να προκαλέσει ανάλογες ενέργειες, είναι ο επιτήδειος αλληθωρισμός εκείνων που θεωρούνται (και τύποις είναι) σύμμαχοι και εταίροι. Των οποίων, βεβαίως, η πολιτική των ίσων αποστάσεων (και κατ’ ακρίβειαν της πλήρους αποστασιοποίησης από το θέμα) βολεύεται ακριβώς με την ελληνική χαλαρότητα έναντι των τεκταινομένων. Και αναποτελεσματική χαλαρότητα ως προς τις αντιδράσεις.
Όταν η Τουρκία παραβιάζει ασύστολα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, την ίδια ώρα παραβιάζονται και τα όρια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Αφού τα σύνορα της Ελλάδας είναι, υποτίθεται, και κοινοτικά.
Εκτός και αν δεν…
Πού είναι λοιπόν το ΝΑΤΟ;
Και που είναι η ευρωπαϊκή θεσμική ενότητα και ασφάλεια;
Και αυτοί μεν μπορεί να σιωπούν γιατί τους βολεύει, απαλλασσόμενοι από τους ελληνοτουρκικούς μπελάδες…
Αλλά η Αθήνα δεν πρέπει να σιωπά ούτε να τους αφήνει αμέριμνους.
Για να μην διερωτάται μετά για το λάθος…
Καθημερινές προκλήσεις
Για του λόγου του αληθές ας κοιτάξουμε τις εναέριες προχθεσινές και χθεσινές παραβιάσεις που πραγματοποίησαν στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από την Ελληνική πλευρά.
Προχθές, λοιπόν, από τον βόρειο μέχρι το νότιο τομέα του Αιγαίου οι τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις προχώρησαν και σήμερα σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων.
Συνολικά 8 παραβιάσεις του ΕΕΧ από 16 μαχητικά και δύο ελικόπτερα ήταν το αποτέλεσμα της τουρκικής δραστηριότητας.
Είχαμε δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Οκτώ από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που επιχειρούν και ελικόπτερα στο Αιγαίο, χωρία να διευκρινίζεται από το ΓΕΕΘΑ αν είναι ναυτικής συνεργασίας ή επιθετικά.
Όλα τα τουρκικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν.
Χθες, μία οκτάδα τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε ισάριθμες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Τα μισά τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και εκτός από τις παραβιάσεις είχαμε και μία παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών.
Σημειώθηκε και μία εμπλοκή όταν ένα τουρκικό μαχητικό αρνήθηκε να απομακρυνθεί…
Φυσικά, ο κύριος Μεϊμαράκης και ολόκληρη η κυβέρνηση, δεν βλέπει απολύτως τίποτε… Γιατί να δούνε άλλωστε; Αρκετά προβλήματα έχουν με τις εκλογές και την (κατά τα φαινόμενα) αποχώρησή τους…

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Μια απλοϊκή ίσως παρατήρηση-υπενθύμιση.
    Τα τουρκικά αεροπλάνα στην πλειονότητα τους ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ στον εναέριο χώρο μας ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ.
    ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ και μόνο αυτό αρκεί για την οποιαδήποτε δυναμική (εντός τους παγκοσμίου δικαίου)απάντηση της Ελλάδας.
    Στην Κύπρο έκαναν ακριβώς τα ίδια για μια δεκαετία από το 1954 ως το 1964:
    ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙ οι Κύπριοι τα είχαν πλέον συνηθίσει να πετάνε οπλισμένα πάνω από το κεφάλι τους ώσπου το 1964 τους βομβάρδισαν ανηλεώς!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]