Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σοβαροί φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Η Ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι Τούρκοι στρατηγοί
μεθοδεύουν νέες προκλήσεις μέσα στο καλοκαίρι


Με ζωηρή ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, που κλιμακώνεται ασυνήθιστα μέσα στο καλοκαίρι.
Μετά το επεισόδιο μεταξύ ακταιωρών την περασμένη εβδομάδα, η τουρκική αεροπορία έχει επιδοθεί σε ένα όργιο παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου με ολοένα και περισσότερες υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος σε περιοχές που η ίδια χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες».
Παρά τις διαμαρτυρίες και τα έντονα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και τις προειδοποιήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι η γειτονική χώρα με την συμπεριφορά της υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της, οι τούρκοι στρατηγοί εξακολουθούν τις προκλήσεις, με την Ελληνική κυβέρνηση να υποψιάζεται πλέον πως έχουν τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, η οποία ενδεχομένως να μεθοδεύει ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.
Από τα μέσα Ιουνίου που ο κ. Καραμανλής κατήγγειλε στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την Τουρκία, ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες επανεισδοχής για τους λαθρομετανάστες, η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Την περασμένη εβδομάδα μία Ελληνική ακταιωρός παρενοχλήθηκε από τουρκική όταν προσπάθησε να εμποδίσει Τούρκους λαθρεμπόρους να αποβιβάσουν παράνομους μετανάστες σε βραχονησίδα κοντά στη Σάμο! Τελικώς το επεισόδιο έληξε, αλλά χρειάστηκε να εμφανιστεί διακριτικά στην περιοχή μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού εκπέμποντας προειδοποίηση ότι μπορεί να εμπλακεί και η ίδια εφόσον το ζήτημα δεν διευθετηθεί.
Από την επόμενη ημέρα επανεμφανίστηκαν τα φαινόμενα των παραβιάσεων και των παραβάσεων του FIR Αθηνών –και μάλιστα ποιοτικά αναβαθμισμένες, αφού σχεδόν πάντα καταλήγουν σε υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους, περιοχές που το Τουρκικό Επιτελείο χαρακτηρίζει αμφισβητούμενες.
Υπό τις συνθήκες αυτές βαραίνει και άλλο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον κ. Ερντογάν μέσα στο καλοκαίρι, ενόψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο στην Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 20 Ιουνίου, ματαιώνοντας όχι μόνο την παρουσία του στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και τη συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αν και ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε στον κ. Καραμανλή ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να τα πουν σύντομα, ωστόσο όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία, αλλά αντιθέτως, η κυβέρνηση αρχίζει να πιστεύει ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι εκείνος που ενθαρρύνει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο σε μία στρατηγική επίδειξης δύναμης, όπως έκανε και στα τέλη του 2004 που η Τουρκία επεδίωκε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της. Μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι στην κυβέρνηση αλλά και στρατιωτικές πηγές εκφράζουν φόβους ότι η στρατηγική της Άγκυρας στο Αιγαίο με τις κλιμακούμενες προκλήσεις, δεν αποκλείεται να έχει στόχο ένα νέο «θερμό επεισόδιο» σε μία νέα προσπάθεια επίδειξης δύναμης της Άγκυρας ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη γειτονική χώρα αλλά και ενόψει της αξιολόγησής της από την Ε.Ε.
Η τουρκική προκλητικότητα, έχει αυξηθεί, από την ημέρα που ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναγνώρισε την Τουρκία σαν την μεγάλη δύναμη της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι ένα γεγονός που σε καμία περίπτωση η Τουρκία δεν θα θελήσει να το αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτο. Για όσο διάστημα, τουλάχιστον, διαθέτει τις ευχές και τις πλάτες των ΗΠΑ, θα προσπαθήσει να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη αλλά και (γιατί όχι;) εδάφη!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ (ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ...ΓΝΩΣΤΗ ΑΝΥΣΗΧΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΗ, ΖΩΗΡΗ, ΥΨΗΛΗ ΚΤΛ).
    ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ:
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=8308&Itemid=40

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ. ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ. ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    Π. ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]