Προς αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα;
Πληθαίνουν οι αναφορές και οι κυβερνητικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες εξελίξεις σε αυτό το «μέτωπο» δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και εντός των επομένων μηνών
Ορθάνοιχτο αφήνει η Αθήνα το παράθυρο για ενδεχόμενη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι αναφορές και οι κυβερνητικές διαρροές στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες εξελίξεις σε αυτό το «μέτωπο» δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και εντός των επομένων μηνών.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος Μαΐου του 2021 είχε γίνει γνωστό ότι αναβαθμίζεται η διπλωματική παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στην Ελλάδα, αν και η Αθήνα διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι επουδενί αλλάζει η στάση της, και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται στην παρούσα η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Εάν, πάντως, η Αθήνα προβεί σε κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μια κίνηση η οποία -στο γεωπολιτικό επίπεδο της Βαλκανικής, και ειδικότερα των ελληνικών συμφερόντων- θα προσομοιάζει σε βαρύτητα με αυτήν της επίλυσης του ονοματολογικού με την πΓΔΜ, και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ανοίγει ο δρόμος
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Real, την Κυριακή, εμμέσως πλην σαφέστατα άφησε να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η ελληνική στάση ως προς το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.
Οταν ερωτήθη εάν προωθείται η αναγνώριση και εάν κάτι τέτοιο αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, απάντησε: «Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου, δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.
Ως προς τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε, το 2010, ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης χρήσης βίας που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ακριβώς ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983.
Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη. Κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής».
Πρόσθεσε, δε, ότι «η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς η σταθερότητα της περιοχής έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλειά μας. Δεν επιθυμούμε τη δημιουργία μιας «μαύρης τρύπας» στον Βορρά μας».
Και μόνο το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή, προσπαθεί να διαχωρίσει την περίπτωση του Κοσόβου από αυτήν της Κύπρου, αφήνει σαφώς να διαφανεί ότι η Αθήνα μάλλον αναζητάει επιχειρήματα για να απεμπλακεί από την άρνησή της για αναγνώριση της περιοχής που αποσχίστηκε από την Ομοσπονδία με την Σερβία, το 1999, μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.
Να σημειωθεί ότι παγκοσμίως, αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπως στον Καύκασο στην πρώην ΕΣΣΔ, και αλλού, υπάρχουν αρκετά «Κοσσυφοπέδια». Και, εκ των πραγμάτων, η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα δημιουργήσει προηγούμενα για νέες αναγνωρίσεις.
Η Ελλάδα, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία είναι οι χώρες - μέλη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει κρατική υπόσταση στην περιοχή. Η κάθε μια για τους δικούς της λόγους. Η Ελλάδα και η Κύπρος, εξαιτίας του Κυπριακού, η Ισπανία, εξαιτίας της Καταλωνίας και της χώρας των Βάσκων, και η Ρουμανία για περιοχές που φέρεται να έχει αποκτήσει από την Ουγγαρία.
Πληθαίνουν τα μηνύματα
Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τυπο γι' αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στις εφημερίδες «Καθημερινή» και «Εστία».
Η «Καθημερινή» μεταξύ των άλλων σημειώνει ότι «είναι απολύτως σαφές ότι πιθανή αναγνώριση του Κοσόβου από την Ελλάδα αποτελεί και εναρμόνιση με πάγιες αμερικανικές απόψεις για τα Βαλκάνια, οι οποίες έχουν στόχο και την ανακοπή της ρωσικής επιρροής. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική επιρροή στο αλβανικό στοιχείο είναι απειροελάχιστη».
Η ίδια εφημερίδα, επίσης, αφού αναφέρει ότι τους προσεχείς μήνες θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων είναι η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τον αλβανικό παράγοντα και κυρίως με το Κόσοβο, αναπαράγει ουσιαστικά τα παραπάνω επιχειρήματα Δένδια:
«Οι πτυχές μιας πιθανής αναγνώρισης του Κοσόβου έχουν μελετηθεί επισταμένως. Ενα από τα βασικά επιχειρήματα κατά μιας αναγνώρισης ήταν το προηγούμενο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί για ζητήματα αμιγώς ελληνικών συμφερόντων, όπως το Κυπριακό . Ωστόσο από τη μελέτη της απόφασης 141 της 22ας Ιουλίου 2010 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη συμβατότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου προκύπτει ότι οι δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται ως εξαρχής διαφορετικές».
ΗΠΑ: Αμοιβαία αναγνώριση
Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων, Beta, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ (Philip Reeker), μιλώντας πρόσφατα στο «Φόρουμ των Πρεσπών», είπε πως οι ΗΠΑ «πιστεύουν ότι μία βιώσιμη λύση πρέπει να περιλαμβάνει αμοιβαία αναγνώριση, η οποία θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους, να θέσουν την ιστορία σε ένα πλαίσιο και να προχωρήσουν προς ένα ασφαλέστερο μέλλον και προς τη σταθερότητα».
Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, η οποία επίσης παραβρέθηκε στο «Φόρουμ των Πρεσπών», ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Ρίκερ δεν τέθηκε θέμα αμοιβαίας αναγνώρισης, αλλά αυτό που συζητήθηκε ήταν ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας και η συμφωνία των Βρυξελλών.
Σερβία, Κόσοβο στην ΕΕ
Ο Φ.Ρίκερ, επίσης, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη μη απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου στην ΕΕ για τους πολίτες του Κοσόβου, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδυναμώνει το κίνητρο προσέγγισης του διαλόγου με πνεύμα συμβιβασμού και ευελιξίας. Ως γνωστόν, η Αθήνα είναι υπέρ της κατάργησης της ευρωπαϊκής βίζας για τους Κοσσοβάρους.
Από τη μεριά του, o αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του Κοσόβου, RTV21, είπε ότι η προσφυγή της Πρίστινας εναντίον του Βελιγραδίου για γενοκτονία δεν θα συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών τους. Χαρακτήρισε περίπλοκο το ζήτημα αυτό και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στο Κόσοβο να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει με την προσφυγή.
Δήλωσε, ακόμα, ότι επιθυμία των ΗΠΑ είναι το Βελιγράδι και η Πρίστινα, καθώς και η υπόλοιπη περιοχή, να επικεντρωθούν περισσότερο στο μέλλον παρά στο παρελθόν. Το Κόσοβο πρέπει να βρει τα κοινά που έχει με τη Σερβία, να καταλήξει σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων και να αναζητήσει τρόπους ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
Η εξομάλυνση των σχέσεων, πρόσθεσε, θα ανοίξει τον δρόμο προς την ΕΕ τόσο για το Κόσοβο όσο και για τη Σερβία.
Επεσήμανε, τέλος, ότι όλες οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες πρέπει να εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, για την οποία το Κόσοβο έχει συμφωνήσει. Δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει την ίδρυση της Κοινότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσόβου.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...