Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διεκόπησαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης


Στον απόηχο της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας στις συναλλαγές της Ασίας, έρχεται η "βουτιά" του δείκτη του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Οι συναλλαγές σταμάτησαν για μικρό χρονικό διάστημα στο Borsa İstanbul, τη Δευτέρα το πρωί, καθώς ο βασικός δείκτης κατέγραψε ήδη απώλειες 6%.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι διεργασίες ξεκίνησαν εκ νέου λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Τουρκίας), με Τούρκους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας παύσης, αν συνεχιστεί η κατρακύλα.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου έρχεται ως απότοκος της απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγμπάλ, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, την ώρα που οι αγορές ανέμεναν άνοδο περί τις 100 μονάδες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε σε μείωση επιτοκίων. Η κίνηση του Αγμπάλ έγινε με στόχο την προστασία της αδύναμης λίρας.

Στις διαπραγματεύσεις στις ασιατικές αγορές η λίρα, στο ξεκίνημα των συναλλαγών (ξημερώματα Δευτέρας), κατέγραφε απώλειες 13%, ενώ το πρωί είχε φτάσει να ξεπεράσει σε απώλειες το 15%.

Αναλυτές της αγοράς είχαν θορυβηθεί από το γεγονός πως ένας hawkish διοικητής αντικαταστάθηκε από έναν dovish διοικητή στο τιμόνι της Τράπεζας και η ανακοίνωση του τελευταίου έκανε λόγο για μη αλλαγή στρατηγικής της Merkez Bankası.

Πέτρος Κράνιας
Capital






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]