Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μοναδικός στόχος Ερντογάν η παραμονή στην εξουσία


Η επανάσταση του '21 ως αφετηρία της πρώτης συμμαχίας κοινής γνώμης-ΜΜΕ και η τακτική Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, σχολιάζονται από το γερμανικό Τύπο.

"Με μια ερασιτεχνική εισβολή ξεκίνησε το Μάρτιο του 1821 η εξέγερση των Ελλήνων κατά του Σουλτάνου. Τη νίκη τους τη χρωστούν και στην εμφάνιση μιας νέας δύναμης: των μέσων ενημέρωσης", γράφει η Die Welt σε άρθρο με τίτλο "Από τα ερείπια της αρχαίας Ελλάδας ξεπήδησε μια νέα εποχή". H γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης "ο αυστριακός καγκελάριος Μέτερνιχ έγραφε το Μάιο του 1821 ότι δεν πρόκειται για "εθνική" εξέγερση των Ελλήνων, αλλά για σχέδιο κατά της "συμμαχίας δύο μοναρχιών, της Ρωσίας και της Αυστρίας". Την αντίθεσή της στη θέση αυτή εξέφρασε ωστόσο με ηχηρό τρόπο μια δύναμη, την οποία μάταια προσπάθησε να φιμώσει ο Μέτερνιχ: η κοινή γνώμη. Και αυτό διότι λογοκρισία και αστυνομία δεν ήταν σε θέση να παρεμποδίσουν τις ειδήσεις που έρχονταν από μια μακρινή εξέγερση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πόσο μάλλον που η εξέγερση συνέβαινε σε μια περιοχή σημείο αναφοράς της πνευματικής κίνησης του νεοανθρωπισμού. Το όραμα ότι τα μηνύματα ενός Περικλή, ενός Πλάτωνα χρήζουν υπεράσπισης γέννησε τον φιλελληνισμό.

Παντού στην Ευρώπη ξεπήδησαν σύλλογοι φιλελλήνων και συγκεντρώνονταν χρήματα. Σε εφημερίδες δημοσιεύονταν εκκλήσεις για τη δημιουργία μιας "Γερμανικής Λεγεώνας". Οι ειδήσεις από την Ελλάδα γέμιζαν τις στήλες του Τύπου. Χιλιάδες εθελοντές πήραν το δρόμο για την Ελλάδα, με διασημότερο εξ αυτών τον βρετανό ποιητή Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι. Η εποχή των βασιλιάδων φθάνει στο τέλος της, έγραφε το 1821, και προέβλεπε ότι στο τέλος θα νικήσουν οι λαοί. Ο ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας στέφθηκε με επιτυχία περνώντας ωστόσο από συμπληγάδες. Η Ιερή Συμμαχία διαλύθηκε ενώ τέθηκαν επί τάπητος το Ανατολικό Ζήτημα και η δημιουργία εθνικών κρατών στα Βαλκάνια. Παράλληλα δημιουργήθηκε τότε μια συμμαχία, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα: κοινή γνώμη και μέσα ενημέρωσης". 


Μοναδικός στόχος Ερντογάν η παραμονή στην εξουσία

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην πολιτική ατζέντα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τίτλο "Με στόχο την παραμονή στην εξουσία": "Η δρομολόγηση της διαδικασίας απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP είναι ένα ακόμα πλήγμα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία. Η απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας διαλύει όση εμπιστοσύνη ανακτήθηκε από τους επενδυτές τους τελευταίους μήνες. Και τώρα η Άγκυρα αποχωρεί από τη Διεθνή Σύμβαση για τη Βία κατά των Γυναικών της Κωνσταντινούπολης. Όλες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι ο ένας και μοναδικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι η παραμονή του στην εξουσία". 


Ο Ερντογάν δεν φοβάται την ΕΕ

Από τη πλευρά της η Tagesspiegel σχολιάζει με τίτλο: "Με την πλάτη στον τοίχο ο Ερντογάν τα βάζει με όλους": "Για να παραμείνει στην εξουσία ο τούρκος πρόεδρος γκρεμίζει ό, τι απέμεινε από το κράτος δικαίου χωρίς να ανησυχεί για κυρώσεις από την ΕΕ. Μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για καλές σχέσεις με την Τουρκία σε μια θετική ατζέντα, η οποία περιλάμβανε ευρωπαϊκές υποχωρήσεις στο ζήτημα της βίζας ως αντάλλαγμα για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Τουρκία. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο τούρκος πρόεδρος υπόσχονταν περισσότερη δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα για να καθησυχάσει την Ευρώπη και τους ξένους επενδυτές. Το αίτημα απαγόρευσης του HDP και η αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση για τη Βία κατά των Γυναικών δείχνουν ότι η στρατηγική της ΕΕ απέτυχε. Με την τακτική του ο πρόεδρος Ερντογάν έδειξε στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί πια να πιστεύει τις ανακοινώσεις του. Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί δεδομένο ότι η Τουρκία είναι τόσο σημαντική για την ΕΕ στο προσφυγικό που δεν έχει να φοβηθεί καμία σοβαρή επίπτωση".

Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]