Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ρωσομάχος κ. Μπάιντεν


Κάτι έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να εξασφαλίσει τον τίτλο του «ηγέτη του Ελευθέρου Κόσμου», που του απέδωσε προσφάτως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Το γεγονός ότι επέλεξε να επικρίνει τη Ρωσία με τρόπο ιδιαίτερα οξύ δεν εξέπληξε, δεδομένου ότι οι Δημοκρατικοί είχαν ευθύς εξαρχής αποδώσει τη νίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μία δόλια παρέμβαση της Μόσχας. Οτι ο ισχυρισμός αυτός εξέθετε την ισχυρότερη και τεχνολογικώς πιο ανεπτυγμένη χώρα της Δύσεως ως ευάλωτη στη σημερινή Ρωσία, δεν απασχόλησε το κατεστημένο των Δημοκρατικών.

Εξένισε, ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «φονιάς», έγνεψε αρχικώς καταφατικά και στη συνέχεια συμφώνησε διά ζώσης. Παρεμπιπτόντως, όταν ανάλογο ερώτημα είχε τεθεί στον κ. Τραμπ το 2017 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ απήντησε μάλλον ευφυώς: «Υπάρχουν πολλοί φονιάδες. Πιστεύετε ότι η πατρίδα μας είναι τόσο αθώα;».

Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Μόσχας αγνόησε τον χαρακτηρισμό του κ. Πούτιν ως «φονιά» από τον κ. Μπάιντεν. Απλώς αναίρεσε τα όσα αναφέρονται στην έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ περί εξουσιοδοτήσεως επιχειρήσεων από τον κ. Πούτιν για στήριξη του κ. Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Την επομένη ο Ρώσος πρόεδρος, αφού διερωτήθη τι θα μπορούσε να απαντήσει στον Αμερικανό ομόλογό του, ευχήθηκε: «Να είσαι υγιής. Του εύχομαι καλή υγεία», προσθέτοντας πως πράγματι το εννοεί, δίχως ίχνος ειρωνείας. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Μπάιντεν και οι συν αυτώ θεώρησαν ειλικρινή τη διευκρίνιση.

Αμεση αντίδραση των ηγετών της Δύσεως δεν υπήρξε, όταν γραφόταν το κείμενο αυτό. Τα έχασαν μάλλον οι άνθρωποι. Για λόγους ιστορικούς και μόνον επισημαίνεται πως όταν στις 8 Μαΐου 1983, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε χαρακτηρίσει τη Σοβιετική Ενωση ως «Αυτοκρατορία του Κακού» ρίγη διαπέρασαν κυριολεκτικώς την ανθρωπότητα. Πρόκειται απλώς για διαφορά μεγεθών και έρματος πολιτικού.

Κάποιοι θα πουν ότι η τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Μπάιντεν στο ABC ήταν απλώς ένα «ροντάρισμα» του νέου Αμερικανού προέδρου ενόψει της πρώτης συνεντεύξεως που ανακοινώθηκε ότι θα δώσει την επομένη Πέμπτη – δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ρεκόρ καθυστερήσεως εν σχέσει με ό,τι συνέβη την τελευταία εικοσαετία. Αν έτσι έχουν τα πράγματα μάλλον η ιδέα υπήρξε ατυχής.

Ομως, όπως και να το κάνουμε, ο κ. Μπάιντεν είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και εάν όντως έχει την πρόθεση να υψώσει τείχος ανάμεσα στη Δύση, και στη Ρωσία με την Κίνα, τότε το τίμημα θα το πληρώσει η Ε.Ε. και ειδικώς η Γερμανία, από την ηγεσία της οποίας αποχωρεί η πολύπειρη καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Και ίσως τότε κάποιοι από τους ορκισμένους πολέμιους του κ. Τραμπ να νοσταλγήσουν ακόμη και τη βάναυση ενίοτε συμπεριφορά του τέως Αμερικανού προέδρου απέναντι στους ηγέτες της Ευρώπης.

Κώστας Ιορδανίδης
Καθημερινή






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]