Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: Ισχύει το casus belli στο Αιγαίο


Το casus belli στο Αιγαίο εγείρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τις Βρυξέλλες, μόλις 3 ημέρες πριν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας -Τουρκίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «λάθος» τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια περί ενδεχόμενου επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, υπενθυμίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει.

«Στο θέμα του Αιγαίου, στο θέμα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, η πολιτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει, ούτε επίσης έχει αλλάξει κάτι στην απόφαση που έχει λάβει η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και από τότε μέχρι σήμερα όσα κόμματα ήρθαν στην εξουσία δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και όλοι, όλοι μας συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι δεν ενδιαφέρει την Άγκυρα η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Το θέμα του Ιονίου Πελάγους ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Αλβανία και τις άλλες χώρες και η επιθυμία της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια δεν είναι κάτι καινούριο. Είχε ξανάρθει στην επικαιρότητα και παλαιότερα. Και τότε είχαμε δηλώσει ότι το Ιόνιο και το Αιγαίο δεν συνδέονται. Υπάρχει θάλασσα. Άλλο είναι το Αιγαίο, άλλο το Ιόνιο. Κι η επέκταση εκεί των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δεν επηρεάζει το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους. Επομένως, ούτε κι εμάς μας επηρεάζει.

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, έγιναν κι ορισμένες δηλώσεις σχετικά με το Αιγαίο και είδα ότι αυτές υποστηρίχθηκαν και από την ΕΕ κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις», συνέστησε.

«Αλλά η Ελλάδα προς τέρψη της κοινής της γνώμης… Ειδικά αυτό που είπε ο προσωπικός μου φίλος, Νίκος Δένδιας, ήταν λάθος. Χθες, τέτοιου είδους λανθασμένες δηλώσεις έκανε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η δήλωση. Δηλαδή αυτή η δήλωση δεν έχει καμία νομική αξία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα, όπως είπα και στους συνομιλητές μου στην ΕΕ, συνέχισε ορισμένες προκλήσεις. Να, όπως τοποθέτηση καλωδίων κάτω από τη θάλασσα. Ή το να θέλει ξαφνικά να κάνει ασκήσεις. Ή να εκδίδει navxex, να εκδίδει notam και να κλείνει εναέριο χώρο και θάλασσα του Αιγαίου. Και από ό,τι είδαμε δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια έπειτα. Δηλαδή εκδίδει navtex και μετά δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια. Δηλ. συνεχίζει τις προκλήσεις. Περιμένουν… Κι εμείς συνεχίζουμε… Και μετά έρχονται στην ΕΕ και λένε ‘να, οι Τούρκοι συνεχίζουν τα ίδια και θέλουμε κι άλλες κυρώσεις’. Εμείς όμως τα ξέρουμε τα παιχνίδια τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτά τα παιχνίδια, θα εγκαταλείψουμε την αποφασιστική μας στάση, όχι. Δεν έχουν κανένα όφελος από όλα αυτά», ανέφερε.

Ελπίζω να έχουν αποτέλεσμα οι διερευνητικές

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στη συζήτηση όλων των θεμάτων στις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν τη Δευτέρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.

«Τώρα οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές.

Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!», υποστήριξε.

Πρόοδο στο Κυπριακό, βλέπει ο Τσαβούσογλου

Την ίδια ώρα, πρόοδο και στο θέμα των συνομιλιών στο Κυπριακό βλέπει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι αρχές Μαρτίου πρόκειται να διεξαχθεί η σύνοδος 5+1 στα ΗΕ, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι συζητήσεις για τη διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο.

«Μάλιστα στο Κυπριακό για την ανεπίσημη διάσκεψη 5 συν τα ΗΕ, που έχουμε προτείνει, υπάρχει πρόοδος, έχουμε λάβει πρόσκληση από τον ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθούν να καθορίσουν την ημερομηνία τέλη του Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Θα συναντηθούμε οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα Ηνωμένα Έθνη. Και η ΕΕ είπε ότι θέλουν να παρακολουθήσουν ως παρατηρητές. Ασφαλώς η ΕΕ σε όλες τις συναντήσεις είχε συμμετάσχει ως παρατηρητής, δεν υπάρχει περιορισμός για τη συμμετοχή τους σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά, όπως έχουμε πει και στους ιδίους, από το Κραν Μοντανά και μετά έχουν αγνοήσει την τ/κ κοινότητα, δεν έχουν επιδιώξει καμιά επαφή μαζί τους και πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την ΕΕ για αμεροληψία.

«Σε όλη τη διαδικασία η ΕΕ στήριζε συνεχώς την Ε/κ πλευρά, δυστυχώς αγνόησε τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς, γι’ αυτό τους είπαμε ότι πρέπει να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους. Για μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη συμμετοχή τους, ήταν θετικό που συμμετείχαν στο Κραν Μοντανά, ήταν ωφέλιμο που βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα στο Κραν Μοντανά γιατί είδαν και οι ίδιοι ποιοι ήθελαν λύση και ποιοι δεν ήθελαν», σημείωσε.

Αναφορικά με την πρόταση για τη διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι ήταν μία τουρκική πρόταση, την οποία μάλιστα υπέβαλαν και γραπτώς και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες συζήτησε τις λεπτομέρειες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Υπάρχει και η πρότασή μας για τη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρός μας προσωπικά υπέβαλε την πρόταση κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, και τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Βαν ντερ Λάιεν. Εμείς προωθήσαμε και γραπτώς την πρόταση στην ΕΕ. Τώρα συζητήσαμε επί δύο μέρες πως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η διάσκεψη», είπε, επιμένοντας ότι πρέπει να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ, τουλάχιστον στις συζητήσεις για την κατανομή των εσόδων του φυσικού αερίου.

«Συζητήσαμε το Κυπριακό και με τους άλλους συνομιλητές μας. Ανταλλάξαμε απόψεις. Στις διάσκεψη που θα γίνει εμείς θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι. Όχι μόνο οι παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Είπαμε όλες οι χώρες της Μεσογείου να συμμετάσχουν. Και μάλιστα είπαμε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και οι χώρες που έχουν εταιρείες στη Μεσόγειο. Ποια είναι η δική μας έγνοια; Η ακριβοδίκαιη κατανομή. Ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα, ασφαλώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ. Αλλά τί λέμε στην Κύπρο; Ίση κατανομή μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Να ιδρυθεί μηχανισμός κατανομής των εσόδων. Η έγνοια μας είναι ο δίκαιος διαμοιρασμός. Ούτε το δικό μας δίκιο χαρίζουμε ούτε το δίκαιο των άλλων παραβιάζουμε».

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος

 

 






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]