Ο Τσαβούσογλου με …”τουρκικό μέλι” στις Βρυξέλλες
Η επίθεση “γοητείας” και ο νέος έρωτας με την Ε.Ε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε καμία περίπτωση δεν δρα κρυφά. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών περνά δύο ημέρες στις Βρυξέλλες και τα πάντα, από την άφιξή του στο αεροδρόμιο και μετά, καταγράφονται στο Twitter. Ακόμα και η δήλωσή του πριν από την μάλλον πιο σημαντική συνάντησή του δημοσιεύθηκε αμέσως.
«Το 2020 ήταν μια προβληματική χρονιά για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», είπε ο Çavuşoğlu στο πλευρό του «αγαπητού του φίλου» Josep Borrell, Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Η ανταπόκριση του Matthias Kolb από τις Βρυξέλλες αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Τίτλος: «Τουρκικό μέλι»
Υπότιτλος: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Çavuşoğlu συνεχίζει στις Βρυξέλλες την επίθεση γοητείας που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Erdoğan. Η κατάσταση στη χώρα του είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την πολυτέλεια για ακόμα χειρότερες σχέσεις με την Ευρώπη»
Τον Δεκέμβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξουσιοδότησαν τον Borrell να υποβάλει έως τον Μάρτιο έκθεση για τις διμερείς σχέσεις. Καθοριστικής σημασίας είναι κυρίως το αίτημα να επεξεργαστεί «εργαλεία και επιλογές για την περαιτέρω δράση». Και ο Çavuşoğlu γνωρίζει τι θα σημάνει αυτό στην χειρότερη περίπτωση: Την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν με γαλλική και αυστριακή υποστήριξη η Κύπρος και η Ελλάδα, οι οποίες κατηγορούν την Τουρκία ότι αναζητά πρώτες ύλες στην επικράτειά τους και απαιτούν την αλληλεγγύη των άλλων μελών της Ε.Ε.
Μέχρι τώρα η Ε.Ε. έχει λάβει μέτρα εναντίον μεμονωμένων Τούρκων λόγω των γεωτρήσεων για την εξεύρεση φυσικού αερίου. Πιθανώς τον Φεβρουάριο θα τιμωρηθούν και άλλα διευθυντικά στελέχη με πάγωμα των λογαριασμών τους και απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. Ωστόσο εάν η Ε.Ε, ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, επιβάλει κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα ή στον τομέα της Ενέργειας, αυτό θα πλήξει μια χώρα που μαστίζεται από τον κορωνοϊό και μια σοβαρή οικονομική κρίση.
Οι διπλωμάτες της Ε.Ε. βλέπουν σε αυτό το σημείο τον κύριο λόγο για την ξαφνική επίθεση γοητείας. Ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan συναντήθηκε πρόσφατα με τους Πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στην Άγκυρα και πρότεινε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen να γίνει μια «νέα αρχή». Ο Çavuşoğlu, ο οποίος καλωσόρισε στην Άγκυρα τη Δευτέρα τον ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas (SPD), έκανε λόγο στις Βρυξέλλες για την ανάγκη «θετικής ατμόσφαιρας» και ζήτησε «συγκεκριμένα βήματα» και από τις δύο πλευρές.
Οι επιθυμίες της Άγκυρας από την Ε.Ε. είναι γνωστές: Η έκδοση θεωρήσεων θα πρέπει να απελευθερωθεί και να εκσυγχρονιστεί η Τελωνειακή Ένωση. Ο Erdoğan θέλει επίσης ανανέωση του Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του οποίου έχουν εκταμιευτεί 6 δις Ευρώ από τις Βρυξέλλες προς οργανισμούς βοήθειας που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία από το 2016.
Περισσότερο απ’ όλους είναι η γερμανική κυβέρνηση που συχνά επαινεί την προθυμία των Τούρκων να ενσωματώσουν περισσότερα από 3 εκ. προσφύγων από τη Συρία, αλλά και πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Εκτός από τη Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία, ιδίως στον τραπεζικό τομέα.
Η προθυμία να δοθεί στην Άγκυρα μία ευκαιρία υπάρχει, αλλά πολλά μέλη της Ε.Ε. είναι διστακτικά. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξει η τυπική πορεία του μπρος-πίσω», λέει ένας διπλωμάτης της Ε.Ε. που έχει παρατηρήσει ότι η Τουρκία συχνά εμφανίζεται συμφιλιωτική, όταν επίκεινται συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. -και η επόμενη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
«Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να μεταφραστούν σε δράση», απαιτεί ο Josep Borrell. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική χαιρετίζει το γεγονός ότι Έλληνες και Τούρκοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη Δευτέρα τις «διερευνητικές συνομιλίες» τους μετά από μακρύ διάλειμμα, προκειμένου να επιλύσουν διπλωματικά τις διαφωνίες σε σχέση με το φυσικό αέριο και τη χάραξη των συνόρων στη Μεσόγειο. Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει αντιδράσει συγκρατημένα στην απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου να επεκτείνει την επικράτεια της χώρας στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Τώρα ο Υπουργός Άμυνας (sic) Νίκος Δένδιας αναφέρεται σε εφαρμογή του ίδιου κανόνα και ανατολικά του νησιού της Κρήτης. Αυτό θα αποτελούσε μια τεράστια πρόκληση, σύμφωνα με τους Τούρκους. Ο Borrell υποστηρίζει επίσης τα σχέδια του Γ.Γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres για επανεκκίνηση των συνομιλιών στο διαιρεμένο νησί της Κύπρου. Η Ε.Ε. είναι πεπεισμένη ότι η Άγκυρα θα πρέπει στο σημείο αυτό να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να μην προωθήσει μια λύση δύο κρατών.
Ωστόσο, οι ισχυρότεροι επικριτές της Τουρκίας βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, γι’ αυτό και ο Çavuşoğlu αναζητά και εκεί τον διάλογο. Μετά τη συνομιλία, ο Sergey Lagodinsky από τους Πρασίνους ανέφερε όσα είπε στον Çavuşoğlu ως προϋπόθεση των ευρωβουλευτών για παραχωρήσεις εκ μέρους της Ε.Ε.:
«Απαιτείται πρόοδος σε σχέση με την διευθέτηση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου».
Την Παρασκευή ο Çavuşoğlu συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, τον οποίο ο Erdoğan έχει προσκαλέσει μαζί με την von der Leyen στην Τουρκία. Η επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αποτελούν προϋπόθεση για αυτό οι ουσιαστικές δεσμεύσεις. Επιπλέον, ο Çavuşoğlu συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, ο οποίος υποστήριξε προσωπικά την εγκατάσταση ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στη Μεσόγειο μεταξύ των εταίρων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...