Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τους S-400;


Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει τις συνομιλίες για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαρεπορικής άμυνας S-400 από την Άγκυρα και τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας της αγοράς αυτής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και ελπίζει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο. "Θέλουμε να διατηρήσουμε μια θετική σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ", ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε στη συνέντευξη πως η ομάδα εργασίας δεν έχει ακόμη σχηματισθεί, όμως οι συνομιλίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων έχουν αρχίσει.

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους για την αγορά των S-400. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είπε σε τηλεφωνική συνομιλία στον Τσαβούσογλου ότι οι S-400 που αγόρασε η Τουρκία θέτουν σε κίνδυνο τον αμερικανικό στρατό.

Οι παραδόσεις των S-400, που προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου του 2019. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία και να αγοράσει τα αμερικανικά Patriot σε αντάλλαγμα, απειλώντας να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με την CAATSA (ο νόμος "Για την αντιμετώπιση των αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων"). Η Τουρκία αρνήθηκε όμως να κάνει παραχωρήσεις και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για μια επιπλέον ''παρτίδα'' των S-400. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S-400 δείχνουν για άλλη μια φορά την αδυναμία της Ουάσιγκτον να ανταγωνιστεί δίκαια.

Η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή σε δηλώσεις και πράξεις της Γαλλίας εναντίον της, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος υπουργός, όμως πρόσθεσε πως οι πρεσβευτές των δύο χωρών εργάζονται για να εξομαλύνουν τις σχέσεις.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]