Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανώμαλη προσγείωση και ξεγύμνωμα στη Σύνοδο Κορυφής

 

Από το 2018 ακόμη, αναφέρομαι συγκεκριμένα για το καθεστώς των κυρώσεων προς την Τουρκία, αναλύω το θεσμικό πλαίσιο, παραθέτω περιπτώσεις που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ, εξηγώ γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμφωνηθούν συγκεκριμένες σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, και ότι είναι άλλο το καθεστώς της αρνησικυρίας και άλλο οι κυρώσεις ιδιαίτερα οι οικονομικές που διαδικαστικά και πολιτικά είναι πολύ πιο δύσκολο να συμφωνηθούν.

Πόσο μάλλον όταν εμείς δεν τολμήσαμε να εκφράσουμε καν αρνησικυρία για την τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, για τα προενταξιακά χρηματοδοτικά πακέτα (έχει πάρει την τελευταία διετία 3,8 δις και προβλέπονται μέχρι το 2027 άλλα 14 για τις χώρες σε προενταξιακό καθεστώς).

Επίσης εξηγούσα γιατί η πρόταση για διακοπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων προς την Τουρκία είναι ανεδαφική και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, πόσο μάλλον για τα προγράμματα που ήδη τρέχουν (ώριμες συμφωνίες, ρήτρες, κλπ).

Το ανακοινωθέν που αναμένουμε από την Σύνοδο Κορυφής, στην καλύτερη περίπτωση θα επιβεβαιώνει τις κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που επιβλήθηκαν στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς και θα αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ για τα Βαρώσια, θα περιέχει κάποιες ανώδυνες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, με παραινέσεις προς όλες τις πλευρές για διάλογο και θα ανοίγει την παγίδα για πολυεθνική σύσκεψη, για να συζητηθούν τα προβλήματα που ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ θέτει η Τουρκία αμφισβητώντας τις διεθνείς συνθήκες.

Δηλαδή η πολυεθνική αυτή σύσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο θα αναθεωρήσει στην ουσία τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες, που ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ αμφισβητεί η Τουρκία, οι οποίες έγιναν μετά από πόλεμο και με φόρο αίματος, θέματα που αποτελούν αναγκαστικό κανόνα διεθνούς Δικαίου και συνθήκες που τις έχει υπογράψει κιόλας.

Όμως η κυβέρνηση δια συγκεκριμένων “προπαγανδιστών” που έχουν υποτάξει την επιστημονικότητά τους στην κομματική προπαγάνδα (δεν σέβονται την ιδιότητά τους, αλλά και την διάκριση εξουσιών – με περισσή μάλιστα αμετροέπεια μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο για τις κυβερνητικές ενέργειες), προσπαθούν επί χρόνο και πλέον, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, να μας βιδώσουν στο μυαλό (δια της συνεχούς επαναλήψεως –κανονική πλύση εγκεφάλου), ότι επειδή ο ίδιος προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ανερυθρίαστα τον λιβανίζουν) χαίρει πρωτοφανούς διεθνούς κύρους, έχει κάνει όλους τους ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών (και όχι μόνο) να μας υποστηρίζουν, και ότι στην “επόμενη” σύνοδο κορυφής θα επιβληθούν σκληρότατες κυρώσεις στην Τουρκία, που όχι μόνο θα την αποτρέψουν από το να διεκδικεί, αλλά θα υποστεί και ταπεινωτική διεθνή ήττα. Επίκειται καταστροφή της με λίγα λόγια.

Και περνούν οι σύνοδοι σαν τα χελιδόνια, και οι Τούρκοι διευρύνουν τα τετελεσμένα, και οι “προπαγανδιστές” πασχίζουν για να πιάσουν μία σιβυλλική φρασούλα του κοινού ανακοινωθέντος και για να χτίσουν πολιτικές φαβέλες πάνω σε σαθρά επιχειρήματα!

Αυτή η προπαγανδιστική συμπεριφορά είναι παραπλανητική και επικίνδυνη για την χώρα, γιατί υποστηρίζει (χωρίς να στηρίζεται σε συγκεκριμένα και αξιόπιστα ερείσματα) εσφαλμένες πολιτικές, καλλιεργεί αδικαιολόγητα φρούδες ελπίδες στον Ελληνικό λαό, ενώ οδηγούμαστε σιγά σιγά στην αποδοχή της στρατηγικής των τετελεσμένων από την Τουρκία .

Όμως δυστυχώς οι φωνές λογικής, μετριοπάθειας και σύνεσης, που θέλουν να δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, για την δημιουργία συγκεκριμένων διεθνών ερεισμάτων και αμυντικών συμμαχιών (που τις απορρίψαμε χάριν της Γερμανίας), για την αποφυγή να δεθούμε μονόπλευρα στο άρμα της Γερμανίας, για την απαίτηση διεπιστημονικής δόμησης των επιχειρημάτων μας στο διεθνές περιβάλλον, και για την διαμόρφωση συγκεκριμένης στρατηγικής με συγκεκριμένες αποφασιστικές ενέργειες κατoχύρωσης των δικαιωμάτων μας (όχι όπου φυσάει ο άνεμος κάθε φορά), αυτές οι φωνές δεν εισακούσθηκαν, παρά το γεγονός ότι επισημαίνουν έγκαιρα τους κινδύνους, τις εσφαλμένες ρητορικές και ενέργειες, παρά το γεγονός ότι προτείνουν έγκαιρα ρεαλιστικές επιλογές.

Και ακόμη δεν εισακούγονται.

Σήμερα για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνονται οι θέσεις αυτές με τραγικό τρόπο για την χώρα μας, αφού όχι μόνο δεν θα επιβληθεί καμία ουσιαστική κύρωση, αλλά και η Τουρκία δείχνει ότι θα συνεχίσει ανεμπόδιστη την καταπάτηση κάθε κυριαρχικού μας δικαιώματος (πλέον φθάνει μέχρι και τα 6 νμλ από τις ακτές μας και δεν διστάζει να τα ξεπεράσει κιόλας), και ότι δεν θα διστάσει να στείλει και γεωτρύπανο, εάν έχει σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες καταπατημένες περιοχές.

Αύριο οι προπαγανδιστές θα βγουν πάλι, με αλλαγμένη κάπως ρητορική, θα κατηγορούν δηλαδή τους Ευρωπαίους για την αδυναμία τους, θα εξυμνούν τον πρωθυπουργό για την σθεναρή στάση του (λες και είναι προσωπική υπόθεση τα εθνικά ζητήματα) και θα μεταθέτουν τις ελπίδες μας για τον Φεβρουάριο, χάριν της πρωτοφανούς επιτυχίας του πρωθυπουργού να επιβάλλει στους Ευρωπαίους να συζητηθεί το θέμα οπωσδήποτε τον Φεβρουάριο.

Ανησυχώ και ενεργοποιούμαι προς κάθε κατεύθυνση, γιατί κινδυνεύουμε να τα δεχόμαστε όλα παθητικά, μοιρολατρικά, κατηγορώντας μονόπλευρα άλλους, για αδύναμες επιλογές μας και για ευθύνες που δεν θέλουμε να αναλάβουμε εμείς !!!

(Εδώ όσα έχω γράψει κατ επανάληψη για το ζήτημα των κυρώσεων και της δυσκολίας για να επιβληθούν όπως κάποιοι διαλαλούσαν ανερμάτιστα, παραπλανώντας τον Ελληνικό λαό))
21 Απριλίου 2018: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/2062864533756997
7 Σεπτεμβρίου 2020: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3348188308557940
8 Σεπτεμβρίου 2020: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3350784001631704
30 Σεπτεμβρίου 2020: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3417635698279867
4 Οκτωβρίου 2020: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3430236723686431
11 Νοεμβρίου 2020: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3538959852814117
23 Νοεμβρίου 2020: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/3572201076156661
14 Δεκ, 2018: https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/2062864533756997 

 
Στέλιος Φενέκος
Υποναύαρχος ε.α.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]