Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στρατιωτικές συγκρούσεις παρά την εκεχειρία



Οι δυνάμεις των Αζέρων και των Αρμενίων αλληλοκατηγορούνται σήμερα για νέες επιθέσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά παράβαση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή το Σάββατο και συμφωνήθηκε υπό την αιγίδα της Ρωσίας.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι θέσεις του στρατού του έγιναν στόχος βομβαρδισμών στη διάρκεια της νύκτας. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά διοικείται από Αρμένιους, απάντησε ότι οι δυνάμεις του απώθησαν τις επιθέσεις του αζέρικου στρατού.

Η εκεχειρία είχε ήδη παραβιαστεί από χθες, όταν το Μπακού ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον ενός αρμένικου τάγματος, έπειτα από επίθεση της Αρμενίας με ρουκέτες εναντίον πολιτικού κτιρίου.

Η Αρμενία διέψευσε και τους δύο ισχυρισμούς του Αζερμπαϊτζάν.

Η ανθρωπιστική εκεχειρία, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο, συμφωνήθηκε στη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Μόσχα, προκειμένου οι αυτονομιστικές δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν να ανταλλάξουν κρατούμενους και νεκρούς.

Οι συνομιλίες αυτές ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά το ξέσπασμα του τελευταίου γύρου των εχθροπραξιών στην περιοχή, στις 27 Σεπτεμβρίου. Περίπου 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε, εκ των οποίων περίπου 60 άμαχοι, όμως ο πραγματικός απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των στρατιωτών του που έχουν σκοτωθεί.

Ο Ζόχραμπ Μνατσακανιάν, υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο φόβος της διεθνούς κοινότητας είναι να διεθνοποιηθεί η σύγκρουση, καθώς η Άγκυρα ενθαρρύνει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και η Μόσχα συνδέεται με την Αρμενία με στρατιωτική συμφωνία.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]