Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα στέλνει το Ορούτς Ρέις πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Ο Ερντογάν ανατινάζει τις διερευνητικές πριν αρχίσουν 
Στέλνει το Oruc Reis 7,5 μίλια από το Καστελλόριζο 

Στον αέρα βρίσκεται η έναρξη των διερευνητικών επαφών, μετά τη νέα προκλητική ενέργεια που προχώρησε χθες το βράδυ η Τουρκία εκδίδοντας νέα Navtex για έρευνες από το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελλόριζου.

Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται τέσσερις μέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και λίγες μόλις ώρες πριν το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικων στο Λουξεμβούργο, όπου Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν και το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα Βαρώσια, μετά το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου. Η κίνηση αυτή των Τούρκων τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές που θα ξεκινούσαν τις επόμενες μέρες, καθώς η ελληνική πλευρά δια στόματος του Νίκου Δένδια έχει κάνει σαφές ότι περιμένει "σήμα" από την Άγκυρα για την έναρκη των συζητήσεων με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Μάλιστα, η ναυτική οδηγία για την επιστροφή του τουρκικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εκπέμπεται δύο εικοσιτετράωρα μετά την πραγματοποίηση της νέας γερμανικής διαμεσολάβησης, με το ταξίδι του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας στημ Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη Navtex, οι έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Ορούτς Ρέις εκκινούν από σήμερα στις 09:00 το πρωί και θα διαρκέσουν έως κι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της 22ας Οκτωβρίου, στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου και συγκεκριμένα στα 7,5 χιλιόμετρα από την Μεγίστη.

Μέχρι στιγμή πάντως το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται κοντά στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας και σύμφωνα με την καταγραφή του σήματος του έχει ταχύτητα 6,5 κόμβων. 

Σοβαρότατη κλιμάκωση που δείχνει τι επιδιώκει ο "σουλτάνος"

Στην υπέρτατη πρόκληση αποφάσισε να προβεί η Τουρκία στέλνοντας το Oruc Reis, για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα σε απόσταση 7,5 μιλίων από το Καστελόριζο και 21 μιλίων από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τη νέα παράνομη Navtex που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής οι έρευνες θα γίνουν από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου, σαφέστατα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Το Oruc Reis θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πλοία Ataman και Cengiz Han.

Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει τίποτε και ότι οι όποιες απειλές – χάδια διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα.

Το πρόβλημα το έχει πλέον η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία παρέσυρε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να αποσύρουν τις αντιρρήσεις τους και να αποδεχθούν να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία και προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισαν ότι δεν θα τηρήσουν ούτε τα προσχήματα προσπαθώντας να ρίξουν στην Ελλάδα την ευθύνη, όπως επιχείρησαν να κάνουν πολλές φορές έως τώρα χωρίς επιτυχία.

Η κλιμάκωση της έντασης είναι ξεκάθαρη είναι μεγάλη και έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκου Δένδια στη Μπρατισλάβα και την υπόσχεση του πρώτου να προτείνει συγκεκριμένες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως είχαν συμφωνήσει οι δυό πλευρές.

Επίσης, σημειώνεται μόλις δύο 24ωρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάς στην Άγκυρα για να ασκήσει πίεση ώστε να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες και η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.



Αναλυτικά, η νέα Navtex για το Ορούτς Ρέις:

TURNHOS N/W : 1262/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-10-2020 23:33)

TURNHOS N/W : 1262/20

MEDITERRANEAN SEA

1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 120600Z OCT 20 TO 222059Z OCT 20 IN AREA BOUNDED BY;

35 34.82 N - 028 00.13 E

35 34.83 N - 028 28.78 E

35 36.77 N - 028 28.77 E

35 59.87 N - 029 22.85 E

35 59.87 N - 029 34.20 E

35 59.92 N - 029 59.75 E

35 42.52 N - 030 04.35 E

34 49.53 N - 028 00.07 E

35 09.32 N - 028 00.05 E

6 NM BERTH REQUESTED.

2. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20. 



Στο διάγραμμα με πράσινο σημειώνεται η τελευταία πράνομη navtex της Τουρκίας και με κίτρινο η σημερινή, που ουσιαστικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την τελική πρόκληση που όπως αποδεικνύεται ήταν από την αρχή ο στόχος.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου






Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]