Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στην Τουρκία «μαγειρεύουν» τα κρούσματα


Ο Καγιχάν Παλά είναι έμπειρος γιατρός, διδάσκει σε φοιτητές, ήταν σύμβουλος επί ιατρικών θεμάτων και επί πολλά χρόνια μέλος του ιατρικού συλλόγου στην Προύσα. Οταν όμως τον Απρίλιο σημείωσε ότι τα κρούσματα και ο αριθμός των θυμάτων στην επαρχία είναι πιο πολλά από τον επίσημο απολογισμό, ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ο κυβερνήτης είδε σε αυτήν τη δήλωση μια προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων και κατηγόρησε τον Παλά ότι σπέρνει τον πανικό. Ακολούθησε προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του και η εισαγγελία αποφάσισε να διευθετηθεί η υπόθεση εξωδικαστικά.

Οπως γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πέρασαν πολλοί μήνες, το lockdown επεβλήθη και ήρθη, η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο. Μόνο που σταδιακά άρχισαν πολλοί Τούρκοι γιατροί να αμφισβητούν τα στοιχεία και να καταγγέλλουν ότι επιχειρείται εξιδανίκευση των στατιστικών και συγκάλυψη του εύρους της πανδημίας. Εγινε λόγος για 19πλάσια κρούσματα σε σχέση με τα επίσημα νούμερα. Η κυβέρνηση απέκρουσε τις κατηγορίες, απειλώντας με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Τον Σεπτέμβριο άρχισαν να πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι προϊόντα χειραγώγησης. Αν το Πανεπιστήμιο του Ουλαντάγκ αποκατέστησε τον Παλά, λέγοντας ότι με τη δήλωση του περασμένου Απριλίου έκανε το χρέος του, άλλοι συνάδελφοί του και νοσηλευτές ζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έναν εφιάλτη. Με σύνθημα «Δεν μπορείτε πλέον να το διαχειριστείτε κι εμείς καιγόμαστε», το ιατρικό προσωπικό κατεβαίνει στους δρόμους, διεκδικώντας σκληρότερα μέτρα. Το καλύτερο επιχείρημα υπέρ αυστηρότερων περιορισμών παρέθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μουράτ Εμίρ. Ο πολιτικός παρουσίασε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο στις 10 Σεπτεμβρίου έγιναν στην Τουρκία 29.377 θετικά τεστ, ενώ στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την ίδια μέρα αναφέρθηκαν 1.512 κρούσματα. Μετά πιέσεις, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι οι αριθμοί εξωραΐστηκαν. Ετσι, με βάση της εκτιμήσεις του ιατρικού συλλόγου, η κυβέρνηση αποσιώπησε τους περασμένους μήνες περίπου 350.000 κρούσματα. Ο λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση ήταν η προστασία των εθνικών συμφερόντων, που είναι εξίσου σημαντική κατά τη γνώμη της με την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένο για την πρακτική, παρά τις υποσχέσεις της Αγκυρας ότι από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να δημοσιοποιεί τα σωστά νούμερα.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]