Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν δεν έρθει η δυνατή σφαλιάρα στον Ταγίπ, τότε...


Η κατάσταση θα οξυνθεί και θα φτάσει στα άκρα…

Οι δηλώσεις του Ερντογάν:

“Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο της μάχης την απάντηση που αξίζει στην Ελλάδα και στον Ε/Κ τομέα, εφόσον δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις τους με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και, για το λόγο αυτό θα αναλάβει ο ίδιος …δράση για να απαντήσει όπως τους αξίζει”.

Και συνεχίζει: 

“Τα Βαρώσια ανήκουν στους Τουρκοκύπριους και ας ενοχλούνται” και “Καταλάβαμε ότι η Γερμανία και η Γαλλία έβαζαν πλάτη για να κερδίσει χρόνο η Ελλάδα, ωστόσο τους προλάβαμε…

To Oruc Reis

Έχουμε επανάληψη των γεγονότων, με το Oruc Reis να εκτελεί έρευνες στην μη οριοθετημένη περιοχή νοτίως του συμπλέγματος του Καστελόριζου, δηλαδή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας,που οι γείτονες την έχουν καταστήσει με το έτσι θέλω δική τους.Μία ιστορία που θα την κουβαλάμε στη πλάτη μας ,με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις διερευνητικές εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν.Επιπλέον, έχουμε το άνοιγμα τμήματος της παραλίας της Αμμοχώστου μία εξέλιξη δυσάρεστη για όλους μας. 

Δηλώσεις Γιώργου Γεραπετρίτη και Ντόρας Μπακογιάννη

Είχαμε τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη,ότι οι κόκκινες γραμμές μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, υπογραμμίζοντας ότι είναι λεονταρισμοί η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Με λίγα λόγια μας λέει, ότι αν το Oruc Reis βρεθεί εντός των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καστελόριζου δεν τρέχει τίποτα. Ως συνέπεια της δήλωσης, προκύπτει να μην επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, που είναι συνάρτηση να θολώσουμε και τα νερά ως προς την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας.

Έχει καταλάβει τι είπε ο κ. Γεραπετρίτης; Οι δηλώσεις αυτές στη παρούσα χρονική στιγμή ήταν αφελείς και,δίνουν τροφή στους γείτονες, να εισέλθει το Oruc Reis εντός των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Καστελόριζου. Αυτό είπατε στους γείτονες!

Μία λογική που χαρακτηρίζεται τουλάχιστον από αμετροέπεια και δείχνει τη λογική που επικρατεί τουλάχιστον σε μία μερίδα ατόμων της κυβέρνησης.Δηλαδή,αν περάσετε μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της νήσου δεν έχουμε πρόβλημα και, ουσιαστικά απεμπολούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας στα 12 ναυτικά μίλια.

Η κ.Μπακογιάννη στην ίδια συχνότητα με τον κ. Γεραπετρίτη, κατάπιε τη γλώσσα της λέγοντας διάφορα,σε ερώτηση δημοσιογράφου στο “Mega Channel”, όταν ρωτήθηκε αν αποτελεί κόκκινη γραμμή το Oruc Reis να υπερβεί τα 12 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο.

Έδωσε συγχαρητήρια στις Ε.Δ. για την μέχρι τώρα αντίδρασή τους στη Τουρκική επιθετικότητα και αυτό ήταν θετικό. Μάλλον έχει τύψεις και ήθελε να αμβλύνει τη γκάφα της, όταν ως υπεύθυνη πολιτικής για την άμυνα της Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2016 μας έλεγε, “ότι έπρεπε να κοπούν 350 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.

Μία στρεβλή διαχρονική λογική που επικουρούμενη και από άλλα “παπαγαλάκια”, μας έχει φέρει στα σημερινά αδιέξοδα. Απορούσα τότε με την λογική της κ. Μπακογιάννη που δεν έβλεπε τον κίνδυνο, λες και η Ελλάδα είναι Βέλγιο. 

Πληρώνουμε τις αμαρτίες της κυβέρνησης από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της 2ας Οκτωβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης απώλεσε συνειδητά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, να δράσει δυναμικά,με την πυγμή που επιβάλλεται ως πρωθυπουργός,για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας καθοδηγούμενος από την Καγκελάριο της Γερμανίας, ενώ είχε τα εργαλεία που μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει.

Επιπλέον, πέταξε στον αέρα την Ελληνο-Γαλλική αμυντική συμφωνία με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής και τώρα τρέχουμε πάλι στην Ε.Ε. μήπως μας λυπηθεί και πράξει τα δέοντα, ενώ σε αυτή τη φάση είναι απρόθυμη να βοηθήσει.

Οι ΗΠΑ αυτή τη περίοδο βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και συνεπώς δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα το ιδιαίτερο, άλλωστε η λογική της είναι γνωστή: “να τα βρείτε μέσω των διερευνητικών” Το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμο.

Ο Ερντογάν επικουρούμενος -κάτω από το τραπέζι-ουσιαστικά από την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προχωρεί στην εφαρμογή των σχεδίων του. Οι όποιες ανακοινώσεις που προκύπτουν κατά διαστήματα,είναι για τα προσχήματα, αφού επί της ουσίας δεν βλέπουμε κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Η νέα σύνοδος κορυφής

Όπως αντιλαμβανόμαστε, πάλι δεχτήκαμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,και όλα τα θέματα που μας αφορούν ως προς την επιθετικότητα της Τουρκίας μετατέθηκαν για τον Δεκέμβρη.

Όταν θα είναι πολύ αργά για τα Ελληνικά συμφέροντα και, ο Ερντογάν θα έχει όλο το χρόνο μέχρι τότε να πραγματοποιήσει τα γνωστά του σχέδια. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός έδειξε για ακόμη μία φορά την φοβία του, να επιδείξει την πυγμή που απαιτούν οι στιγμές.

Στη συνέντευξη που έδωσε στη συνέχεια φάνηκε λογικά κουρασμένος,όμως ήταν και αρκετά προβληματισμένος για να μην πω στεναχωρημένος. Ωστόσο, όταν η χώρα σου απειλείται κ. Πρωθυπουργέ και γνωρίζεις τα επόμενα Τουρκικά βήματα ,τότε όλα αλλάζουν και η συμπεριφορά σου αναγκαστικά γίνεται διαφορετική. Και, τότε τι θα κερδίσεις; Να σε πάρουν στα σοβαρά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και, όχι να σε κοροϊδεύουν εν γνώση σου γιατί αυτό είναι ότι χειρότερο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει, η δε απάντησή του ήταν σχεδόν αντιγραφή με αυτή της κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στο “Mega Channel”. Η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν την στήριξή τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο και παράλληλα εξέφρασαν τη θέλησή τους να μιλήσουν με την Τουρκία.

Γεγονός που βρίσκει τους δύο ηγέτες τώρα να συμπλέουν, ως προς τον χειρισμό της Τουρκικής επιθετικότητας. Ένα πλεονέκτημα που ενδεχομένως χάθηκε από Ελληνικής πλευράς, ως προς το βαθμό έντασης υποστήριξης της Γαλλίας, αφού εμείς την κατάλληλη χρονική στιγμή όχι μόνο δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία, αλλά συνειδητά το κλωτσήσαμε εκτελώντας τις εντολές της Άγγελας Μέρκελ και των Αμερικανών, όμως τώρα στα δύσκολα μας χτυπούν φιλικά τη πλάτη. 

Που βαδίζουμε τώρα;

Είχα αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο ακριβώς αυτά που συμβαίνουν σήμερα, μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής της 2ας Οκτωβρίου για τα Ελληνικά συμφέροντα. Όταν επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη,τότε η λογική λέει ότι η αναστροφή γίνεται δραματικά δυσκολότερη, ωστόσο πάντα υπάρχουν λογικές που μπορείς να σώσεις ή να καθυστερήσεις την οποιαδήποτε δυσχερή κατάσταση.

Ο Ερντογάν είναι μία παρανοϊκή προσωπικότητα με τις εμμονές της ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας.Αυτός είναι ο στόχος της ζωής του και, δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Συνεπώς αυτό που του χρειάζεται για να συνέλθει και να δει την πραγματικότητα είναι μία “δυνατή σφαλιάρα”. Αυτή η λέξη που χρησιμοποιώ, έχει πολλές ερμηνείες. Υπάρχουν αρκετές διπλωματικές σφαλιάρες και άλλα εργαλεία, αρκεί να δείξουμε την κατάλληλη αποφασιστικότητα έστω και καθυστερημένα. Να αλλάξουμε τη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος. Όλα αυτά για να προλάβουμε/αποφύγουμε το ενδεχόμενο ενός σοβαρού επεισοδίου.

Αν αυτή” η δυνατή σφαλιάρα” δεν έρθει το ταχύτερο, θα έχουμε: 

Πέρα από το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου, θα δούμε και τον αποικισμό της, με ότι αυτό συνεπάγεται αρνητικά για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα δούμε μπαράζ προκλήσεων στον αέρα και στη θάλασσα,που θα φτάσουν σε τέτοιο σημείο, που λογικά θα είναι αδύνατο να μην απαντήσουμε. Ο Ερντογάν θέλει με όλα τα μέσα που διαθέτει,να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, με αντικειμενικό σκοπό να καθίσουμε στο τραπέζι των διερευνητικών σύμφωνα με τα θέλω του.

Απαιτείται μία καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική,η κυβέρνηση να αλλάξει τακτική με συγκεκριμένες ενέργειες, συνεπικουρούμενη συνολικά από την αντιπολίτευση, με ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές και όχι με τα λεγόμενα του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Επιπλέον, επιχειρησιακή προετοιμασία στο ύψιστο επίπεδο,να προσπεράσουμε με γρήγορους ρυθμούς τις γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα σε όλα τα μέτωπα και,να τερματιστούν οι υπάρχουσες αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος
HellasJournal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]