«Ξεπλένουν» τον Ερντογάν τα διεθνή ΜΜΕ για τις προκλήσεις στο Αιγαίο
Ένα ακόμα άρθρο που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας και τις εριστικές επιδιώξεις του «Σουλτάνου» στην Ανατολική Μεσόγειο, αναρτήθηκε σε μεγάλης αναγνωσιμότητας ιστοσελίδα του εξωτερικού.
«Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ελληνοτουρκικής διένεξης στα νησιά», είναι ο τίτλος του άρθρου που φιλοξενείται στην ενότητα με την αρθρογραφία του Bloomberg.
Το κείμενο υπογράφει ο Γερμανός, Αντρέας Κλουθ, ο οποίος διατηρεί μόνιμη στήλη στο Bloomberg ενώ έχει διατελέσει αρχισυντάκτης στην Handelsblatt Global και συντάκτης στον Economist.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, γίνεται μια ξεκάθαρη προσπάθεια να φανούν ως δικαιολογημένες οι αιτιάσεις της Τουρκίας ενώ ακόμα και στη λεζάντα της κεντρικής φωτογραφίας του άρθρου, όπου απεικονίζεται το Καστελλόριζο, η φράση που χρησιμοποιείται είναι ενδεικτική για την κατεύθυνση που προσπαθεί να περάσει στον αναγνώστη.
«Αξίζει να μάχονται για αυτό», αναφέρει η λεζάντα και βάζει κατευθείαν στο κλίμα όσους μπουν στη διαδικασία να διαβάσουν τη συγκεκριμένη ανάλυση. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να φτάσει κανείς στο… φινάλε όπου αναφέρεται πως για την ανεύρεση λύσης θα πρέπει η Ευρώπη να κάνει μια προσφορά στον Ερντογάν. Εξαρχής καταλαβαίνει την προσπάθεια να «ξεπλυθούν» οι παρανοϊκές απαιτήσεις του «Σουλτάνου» και η προκλητική στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Το Καστελόριζο είναι ένα από τα μέρη που μπορεί να αποτελέσουν την κύρια αιτία πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δυο «σύμμαχοι», επισήμως, του ΝΑΤΟ αλλά στην πραγματικότητα πολυετείς εχθροί από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρεται στην αρχή του άρθρου το οποίο στη συνέχεια «διανθίζεται» με θέσεις που προωθεί διαρκώς τα τελευταία χρόνια η τουρκική προπαγάνδα.
«Αν δει κανείς έναν χάρτη, θα παρατηρήσει ότι το Καστελλόριζο είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης είναι πολύ μακριά από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Είναι όμως κυριολεκτικά πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές», αναφέρεται στο άρθρο σε μια προσπάθεια να «περάσει» η τουρκική «γραμμή» για το θέμα του ακριτικού νησιού μέσα από μια ιστοσελίδα την οποία διαβάζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Ο αρθρογράφος συνεχίζει αναφέροντας πως «το ερώτημα αφορά το ποιος θα τρυπήσει σε αυτό το μέρος της θάλασσας. Η Ελλάδα ή η Τουρκία; Εδώ εμπλέκεται το περίπλοκο διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα διεκδικεί πολλά από αυτά τα ύδατα, επικαλούμενη τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ισχύει από το 1994».
Επιμένοντας να αμφισβητεί δεδομένα κεκτημένα της Ελλάδας και στηρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της Τουρκίας το άρθρο αναφέρει επίσης ότι «Οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν υπογράψει την UNCLOS, υποστηρίζουν συνεπώς, ότι το μικρό απομακρυσμένο Καστελόριζο πρέπει να έχει 200 ναυτικά μίλια νότια ΑΟΖ, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική οικονομική ζώνη που η Τουρκία επιθυμεί να ανακηρύξει».
Μάλιστα, αναφέρει πως δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Τουρκία διαρκώς εμφανίζεται δυσαρεστημένη με αυτή την κατάσταση, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα προχώρησε σε συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία έρχεται «κόντρα» σε αυτή της Τουρκίας με τη Λιβύη.
Για το… τέλος, ο αρθρογράφος κρατούσε το καλύτερο καθώς υπογράμμισε πως «Με βάση το πνεύμα της UNCLOS, η κατάργηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό φαίνεται άδικη στο Καστελόριζο. Για να αποφευχθεί ο πόλεμος, επομένως, η Δύση πρέπει να κάνει μια προσφορά στον Ερντογάν».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...