Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η εισήγηση του Α’ ΓΕΕΘΑ που έπεισε τον Μητσοτάκη


Με μια εισήγηση περίπου εικοσιπέντε σελίδων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσίασε στον πρωθυπουργό την πρόταση για την επαύξηση της ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είχαν προηγηθεί πολλές συσκέψεις τόσο του υπουργού Εθνικής Άμυνας αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας με το υπουργείο οικονομικών ώστε να κλειδώσουν οι διαδικασίες, τα προγράμματα, τα χρήματα.

Οι εξαγγελίες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τα όσα πρόκειται ν’ ακολουθήσουν δείχνουν την απόφαση της Ελληνικής πολιτείας να εξοπλίσει επιτέλους μετά από πολλά χρόνια (μετά την περίοδο των Ιμίων) τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το γεωγραφικό στίγμα στον χάρτη, δηλαδή το σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα και η διαχρονικές αξιώσεις της Τουρκίας, είναι ο κύριος λόγος που δεν μπορεί η κυβέρνηση να «ρισκάρει» απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι η ηγεσία, τα πρώτα ποσά που θα δεσμευτούν υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, θα τα κατευθύνει αμέσως στο Πολεμικό Ναυτικό που θα λάβει δικαιωματικά και την πρώτη μερίδα του λέοντος, ακολουθεί η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς.


Τα Rafale

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, με πληροφορίες να λένε ότι το αεροπορικό επιτελείο στην LOR που απέστειλε στο Παρίσι, να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τον τύπο F-3 R. Αν τελικά θα είναι ο συγκεκριμένος τύπος μαχητικών και τα 18, εξαρτάται από πολλούς τομείς του διαπραγματευτικού μαραθωνίου που έχει ξεκινήσει.

-Ο πρωθυπουργός μάλιστα μίλησε για την αντικατάσταση του στόλου της 332 Μοίρας, των παλαιότερων δηλαδή Mirage 2000.

Αυτό ήταν το αεροσκάφος που άλλαξε την ισορροπία στον ουρανό του Αρχιπελάγους μαζί με τα F-16 Block 30.
Ωστόσο τα Δελταπτέρυγα της Τανάγρας έγραψαν πολλές ώρες αναχαίτισης των Τουρκικών αεροσκαφών και η δημοσιονομική κρίση τα ανάγκασε να μείνουν στο έδαφος καθώς η υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά δεν ήταν δυνατή.

Παρά το πράσινο φως του ελεγκτικού συνεδρίου για την πολυετή FOS των Γαλλικών αεροσκαφών, η αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού μαρτυρά πως η 332 θα υποδεχτεί τα Rafale ενώ η 331 Μοίρα θα διατηρήσει τα Mirage 2000-5 με αυξημένες τις διαθεσιμότητες μιας και το νέο Ελληνογαλλικό πλαίσιο, με την ροή των ανταλλακτικών θα επαναφέρει σε καλύτερες ημέρες τα μαχητικά της Τανάγρας.

Το νέο μαχητικό που αποφασίστηκε να ενταχθεί στον αεροπορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, σε φιλοσοφία είναι πολύ κοντά στο Mirage 2000-5, όπως ο κεντρικός υπολογιστής του rafale, την mdpu κ.α.
Πάντως ανώτατη πηγή σημείωνε ότι στο αεροπορικό Επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο Α’ ΓΕΕΘΑ ενδιαφέρονται ώστε τα πρώτα Rafale να τροχοδρομούν στην Τανάγρα μέσα στο πρώτο διάστημα του 2021. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως με την άφιξη τους εντάσσονται επιχειρησιακά στον αεροπορικό στόλο διότι ένα τυπικό ΣΜΕΤ απαιτεί το λιγότερο 80 ώρες πτήσης.

Οι φρεγάτες

Με το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι τα δεδομένα είναι διαφορετικά καθώς εκεί υπάρχει διαφορετική πλεύση και διαπραγμάτευση με τους «μνηστήρες».

Διερευνητικές επαφές και bonus εκείνου που θα δώσει το κάτι παραπάνω, το οποίο μεταφράζεται σε πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Ανώτατες πηγές έλεγαν πως εκείνος που θα βοηθήσει στην παρούσα φάση με το πλοίο το οποίο θα αντικαταστήσει προσωρινά τις ΜΕΚΟ που πρέπει μια – μια να μπαίνουν σε καθεστώς εκσυγχρονισμού, ανεβαίνει σκαλοπάτι στον ανταγωνιστικό διάλογο για το νέο πλοίο του Ελληνικού στόλου.

Ο πρωθυπουργός πάντως ανέβασε τον αριθμό των φρεγατών από 2 αντιαεροπορικές στις 4 νέες πολλαπλού ρόλου.
Και επειδή ο προγραμματισμός για το Πολεμικό Ναυτικό είναι 10ετής, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε αυτόν υπάρχουν και οι κορβέτες αλλά και η συνέχιση του προγράμματος για τις πυραυλακάτους Super Vita.

«Πολλαπλασιαστής ισχύος οι προσλήψεις»

Μεγάλη ανάσα θεωρούνται οι 15.000 Επαγγελματίες Οπλίτες, διότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η τελευταία σειρά ΕΠ.ΟΠ που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε περάσει στις τάξεις του το 2010.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται κοντά στα 32-35 έτη της ζωής τους ενώ οι περισσότεροι υπαξιωματικοί, η ραχοκοκαλιά των ΕΔ έχουν ξεπεράσει τα 40.

Όλες οι αναφορές και μελέτες του Επιτελείου έδειχναν στην ηγεσία την μεγάλη καμπύλη που κάνουν ηλικιακά τα στελέχη. Μάλιστα στις εκθέσεις ανέφεραν ότι μέχρι το 2030 θα έχουμε σε καίριες θέσεις έναν στρατό «50άριδων».

Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ο πολλαπλασιαστής ισχύος που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, ανανεώνεται κι αυτό αποφασίστηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία καθώς όλες οι ενδείξεις και πληροφορίες λένε ότι και τα επόμενα χρόνια η Τουρκία θα γίνει πολύ πιο επιθετική.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]