Μεταναστευτικό: Η «Ομάδα του Βίζεγκραντ» απειλεί με βέτο, θέλει ανταλλάγματα
Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι! Αυτό το μήνυμα έστειλαν για μια ακόμη φορά τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ που απαρτίζουν την «Ομάδα του Βίζεγκραντ». Το έκαναν δε ποντάροντας πάλι σε ένα από τα αγαπημένα τους θέματα – το μεταναστευτικό και το άσυλο.
Η αφορμή τους δόθηκε, όπως εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, με τη δημοσιοποίηση της νέας πρότασης της Κομισιόν, την περασμένη Τετάρτη. Οι ηγέτες Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να εκφράσουν τη διαφωνία τους και να απαιτήσουν την πλήρη υιοθέτηση των δικών τους θέσεων. Δείχνοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, πως δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, ούτε σε αυτό το θέμα.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως έχουν ήδη σημειώσει πολλοί, το νέο σχέδιο κινείται πολύ πιο κοντά στις δικές τους θέσεις, καταργώντας τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις και μετεγκαταστάσεις και δίνοντας τη δυνατότητα σε όποια χώρα επιθυμεί να εκφράσει την «αλληλεγγύη» της με άλλο τρόπο. Αναλαμβάνοντας, δηλαδή, τις διαδικασίες επαναπατρισμού στις χώρες καταγωγής όσων θα έχει κριθεί ότι δεν δικαιούνται ασύλου.
Καλύτερο, αλλά... ίδιο
«Πρέπει να σταματήσουμε τη μετανάστευση, τις ποσοστώσεις και τις μετεγκαταστάσεις. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποδεκτοί από εμάς. Η στρατηγική μας θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι αυτοί να μείνουν και να ζήσουν στις χώρες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά και απερίφραστα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία και την Πολωνία. Άφησε, έτσι, να εννοηθεί πως όσοι εντοπίζονται ή διασώζονται στη θάλασσα ή τη στεριά πρέπει να μεταφέρονται σε κέντρα και δομές εκτός Ευρώπης, όπου και θα διεκπεραιώνεται η προβλεπόμενη διαδικασία του ασύλου.
«Η βασική προσέγγιση παραμένει ίδια, επειδή αυτό που επιδιώκουν είναι να διαχειριστούν τη μετανάστευση και όχι να σταματήσουν τους μετανάστες (...) Η διέξοδος θα έρθει όταν γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ουγγαρίας, η οποία λέει ότι ουδείς θα μπορεί να εισέρχεται σε έδαφος της ΕΕ μέχρις ότου ένα κράτος-μέλος ολοκληρώσει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου», είπε από την πλευρά του ο Βίκτορ Όρμπαν – αν και η αλήθεια είναι πως άφησε μια «χαραμάδα» αισιοδοξίας, σημειώνοντας πως «ο τόνος που κυριαρχεί στη (νέα) πρόταση είναι καλύτερος (από τις προηγούμενες)».
Όπως λένε οι πιο «πονηροί», πάντως, αυτό που επιδιώκουν οι «4» δεν είναι μόνο να καταγάγουν μια ολοκληρωτική νίκη στο ζήτημα του μεταναστευτικού και του ασύλου, επιβάλλοντας την πολιτική τους στην ΕΕ. Είναι, επιπλέον, να κερδίσουν σημαντικά ανταλλάγματα σε άλλα, πολύ σημαντικά γι' αυτούς μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά.
Ταμείο Ανάκαμψης, Ρωσία, «πράσινη οικονομία»
Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί πως εκκρεμεί ακόμη η τελική απόφαση αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-'27, ενώ ορισμένοι εταίροι έχουν εκφράσει την επιθυμία η εκταμίευση των κονδυλίων να συνδέεται με τον σεβασμό του κράτους-δικαίου – «φωτογραφίζοντας», έτσι, την Πολωνία και την Ουγγαρία και προκαλώντας την οργή τους. Επίσης, στον αέρα παραμένουν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η στροφή προς την «πράσινη οικονομία» και τις μηδενικές εκπομπές ρύπων, μέτωπα στα οποία η «Ομάδα του Βίζεγκραντ» έχει επίσης διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα από την πλειοψηφία των «27».
Δεν θα χάσει, λοιπόν, καμία ευκαιρία για να υπενθυμίσει στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι ότι είναι παρούσα και διαθέτει σημαντική επιρροή.
Γιώργος Παυλόπουλος
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...