Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Πατριαρχείο Μόσχας καλεί σε κοινή δράση των Ορθοδόξων Εκκλησιών


Αλγεινή εντύπωση σε διπλωματικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, όπως και σε ευρύτατα τμήματα της ρωσικής κοινής γνώμης, προκάλεσε, πάντως, η δήλωση του κ. Πεσκόφ ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που θα επισκέπτονται στο εξής την Αγία Σοφία, «θα έχουν όφελος»

Με νέα παρέμβασή της η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλεί σε κοινή δράση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την αντιμετώπιση της κρίσης, που προκάλεσε η τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία, παρά το διχασμό, που έχει προκαλέσει στην οικουμενική Ορθοδοξία το προβληματικό «ουκρανικό αυτοκέφαλο».

Η Ρωσική Εκκλησία εκφράζει με ειδική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της βαθιά λύπη για το γεγονός ότι η πολιτειακή ηγεσία της Τουρκίας ήρε το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και τον μεταβιβάζει για λατρευτική χρήση στη μουσουλμανική κοινότητα, σημειώνοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι πολυάριθμες διεθνείς αντιδράσεις από κράτη, εκκλησίες διαφόρων ομολογιών και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και προειδοποιεί μάλιστα ότι η εν λόγω απόφαση «θίγει τα θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων χριστιανών παγκοσμίως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της διαθρησκειακής ισορροπίας και της αλληλοκατανοήσεως μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων όχι μόνον στην ίδια την Τουρκία, αλλά και σε άλλους τόπους».


«Απευθυνόμενοι προς τις αδελφές κατά τόπους Εκκλησίες με ιδιαίτερη θλίψη επισημαίνουμε», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «ότι ο Ορθόδοξος κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα διχασμένος ένα τόσο δυσάρεστο για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία γεγονός, πράγμα που αποτελεί άμεση συνέπεια της αντικανονικής νομιμοποιήσεως του σχίσματος στην Ουκρανία και εξασθένησε τις δυνατότητές μας από κοινού να αντιπαρατεθούμε στις νέες πνευματικές απειλές και τις πολιτιστικές προκλήσεις».

Όπως επισημαίνει η ρωσική εκκλησιαστική ιεραρχία «υπό συνθήκες όπου ο χριστιανισμός είναι διωκόμενη θρησκεία σε πολλά σημεία του πλανήτη, όταν συνεχίζεται η φυγή χριστιανών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η δεδομένη απόφαση των τουρκικών Αρχών προκαλεί ιδιαίτερο πόνο», σημειώνοντας ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας «στη συνείδηση εκατομμυρίων χριστιανών εξακολουθεί να παραμένει Ναός», ο οποίος ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική σημασία.

«Σήμερα, σε μια εποχή αυξανόμενης χριστιανοφοβίας και ενισχυόμενης πιέσεως της κοσμικής κοινωνίας στην Εκκλησία», τονίζει η ρωσική Ιερά Σύνοδος, «η ενότητα είναι ακόμη πιο απαραίτητη από άλλοτε», γι’ αυτό και καλεί «τις αδελφές κατά τόπους Εκκλησίες από κοινού, εν πνεύματι ειρήνης και αγάπης Χριστού, να αναζητήσουμε διέξοδο από την κρίση».

«Ελπίζουμε ότι οι τουρκικές Αρχές θα καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για την προστασία των ως εκ θαύματος σωζόμενων ανεκτίμητης αξίας χριστιανικών ψηφιδωτών και θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των χριστιανών προσκυνητών σε αυτά», καταλήγει η ειδική δήλωση της ρωσικής Ιεράς Συνόδου, η οποία απευθύνθηκε επίσης και προς τη διεθνή κοινότητα με την έκκληση «να συνδράμει παντοιοτρόπως στη διαφύλαξη του ιδιαίτερου καθεστώτος του Ναού της Αγίας Σοφίας, που έχει διαχρονική σημασία για όλους τους χριστιανούς».

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, «κλείνοντας» για άλλη μια φορά το θέμα από την πλευρά της επίσημης ρωσικής διπλωματίας, είχε δηλώσει ότι «γνωρίζει και σέβεται» τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας για το θέμα της Αγίας Σοφίας, «που είναι διαφορετική από εκείνη της πολιτείας», η οποία έγκειται στο ότι η απόφαση «είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας», που δεν θα προκαλέσει πλήγμα στις διακρατικές σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, εφόσον γίνει σεβαστό το καθεστώς του μνημείου, ως μέρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μείνουν προσβάσιμα τα χριστιανικά προσκυνήματα.

Αλγεινή εντύπωση σε διπλωματικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους, όπως και σε ευρύτατα τμήματα της ρωσικής κοινής γνώμης, προκάλεσε, πάντως, η δήλωση του κ. Πεσκόφ ότι οι Ρώσοι τουρίστες, που θα επισκέπτονται στο εξής την Αγία Σοφία, «θα έχουν όφελος», γιατί η είσοδος θα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με το «ακριβό εισιτήριο», όταν ήταν μουσείο!

Θανάσης Αυγερινός
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]