Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φοβού τους Γερμανούς και… μεσολάβηση φέροντες


Σε δύσκολη εξίσωση μετατρέπεται η προσπάθεια της Αθήνας και της Λευκωσίας, να κινητοποιήσουν την Ε.Ε. προκειμένου να δημιουργηθεί ένα έστω και προσωρινό ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, καθώς η Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε., λόγω και των ειδικών δεσμών με την Άγκυρα αλλά και της βούλησης να μην διαταραχθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την ενίσχυση της υστεροφημίας της Α. Μέρκελ, στέλνει ανησυχητικά μηνύματα, που μπορεί να εκτραπούν σε πολιτική ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία.

Με δεδομένη την ρευστότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μια προεδρία Τραμπ που βαίνει στο τέλος της υπό το βάρος και των αποκαλύψεων για τους δεσμούς και τις σχέσεις εξάρτησης του Ντ. Τράμπ με τον Τ. Ερντογάν η Αθήνα υποχρεωτικά στρέφεται στην Ε.Ε., έχοντας πάντως επίγνωση ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση δεν θα πρέπει να περιμένει πολλά από τις Βρυξέλλες.

Στην φάση την οποία διανύει η Τουρκία και με την αλαζονική ηγεμονική έπαρση του τούρκου προέδρου να βρίσκεται στο ζενίθ, είναι σαφές ότι η Ε.Ε, χωρίς δυνατότητα στρατιωτικής «πειθούς», χωρίς διάθεση για επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων και με αρκετές χώρες μέλη να φλερτάρουν με την Τουρκία και τον ίδιο τον Ερντογάν η αποστολή των κ. Μητσοτάκη και Δένδια να αποσπάσουν μια ισχυρή απόφαση με πρακτικό -ουσιαστικό περιεχόμενο εναντίον των τουρκικών μονομερών επιθετικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον δύο κρατών μελών είναι εξαιρετικά δύσκολη.


Ακόμη κι αν όπως αναμένεται εκδοθεί μια ισχυρή πολιτική δήλωση εναντίον της τουρκικής επιθετικότητας , αυτή το πιθανότερο δεν θα συνοδεύεται από απόφαση για κυρώσεις.

Εξάλλου είναι προφανές και χαρακτηριστικό των διαθέσεων, ότι κυρίως η Γερμανία δεν επιθυμεί έναν νέο ρήγμα στις σχέσεις με την Άγκυρα, καθώς στο τραπέζι είναι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, που είναι ζωτικής σημασίας και για την Γερμανία, ενώ η κ. Μέρκελ θα ήθελε λίγο πριν από την αποχώρηση της από την πολιτική να βάλει την σφραγίδα της και στην μελλοντική σχέση της Ε.Ε. με την σημαντική γείτονα, την Τουρκία. Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Βερολίνο είναι σαφές ότι έχοντας μια στενή σχέση με την Τουρκία, που απορροφά μεγάλο μέρος των γερμανικών εξαγωγών σε πολεμικό υλικό, και ενώ δραστηριοποιούνται στην Τουρκία περίπου 7000 γερμανικές εταιρείες, δεν θέλει την ρήξη με αφορμή την ανατολική Μεσόγειο, αλλά τον συμβιβασμό.

Όμως όσο διατηρείται η παρούσα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο ,η ευρωτουρκική σχέση θα μένει παγωμένη, η αναβάθμιση της Τελωνειακής ΄Ενωσης την οποία επιθυμεί διακαώς η Τουρκία θα είναι μπλοκαρισμένη, και δεν θα μπορεί να ληφθεί απόφαση για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τούρκους πολίτες που θέτει ως προϋπόθεση για την συμφωνία στο μεταναστευτικό .

Καθώς πλησιάζουμε όμως την «διακεκαυμένη ζώνη» που πλέον η Τουρκία θα αποφασίσει εάν θα ανοίξει την «πόρτα του φρενοκομείου», στέλνοντας ερευνητικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Γερμανοί επιδιώκουν να εμφανισθούν σε ρόλο διαμεσολαβητή, ελπίζοντας ότι ακόμη κι αν δεν κατορθώσουν να οδηγήσουν σε λύση των προβλημάτων ,ίσως με τον «διάλογο» να υπάρξει αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης, που εκ των πραγμάτων θα τίναζε στον αέρα και τον όλο σχεδιασμό της Γερμανικής Προεδρίας.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν που έγινε με παρέμβαση της κ.Μέρκελ ήταν θετικό βήμα καθώς είναι αναγκαίο να υπάρχει επικοινωνία και δίαυλοι μεταξύ των ηγετών των δυο χωρών. Όμως καθώς αυτό δεν είναι αρκετό, οι Γερμανοί δείχνουν να επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια με διάλογο.. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας στην συνάντηση του με τον Μ.Τσαβούσογλου ήταν σαφής όταν δήλωνε ότι πρέπει να ξεπερασθούν προβλήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, το Αιγαίο και το Κυπριακό ,προκειμένου να προχωρήσει η εμβάθυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων και ο τούρκος υπουργός έδειξε να είναι έτοιμος να δώσει την απάντηση ,ότι η Τουρκία « είναι πάντα πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα…»

Η μορφή που θα μπορούσε να πάρει αυτή η γερμανική παρέμβαση δεν είναι ακόμη γνωστή , αν και πάντως ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζ. Μπορελ θα έχει την ευκαιρία για μια ακόμη συζήτηση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο , με την τουρκική ηγεσία στην επίσκεψη του στην Άγκυρα.

Η όλη διαδικασία αυτή πάντως ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να μετατρέψει ένα πεδίο που είναι προνομιακό για την Έλλάδα, αυτό της Ε.Ε., σε φόρουμ που θα τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να μην διαταραχθεί το κλίμα του …διαλόγου και της όποιας γερμανικής μεσολάβησης.

Αλλά αυτό θα κριθεί από το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια τέτοια πρωτοβουλία και σε αυτό το ζήτημα η Αθήνα δεν πρέπει να είναι καθόλου ελαστική…

Νίκος Μελέτης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]