Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν - Τραμπ και "διπλωματία των γαμπρών"


Οι στενές σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν χρονολογούνται από το 2012

Τη σύγκρουση συμφερόντων, τη στενή σχέση και την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν φέρνουν ξανά στο προσκήνιο οι αποκαλύψεις στο βιβλίο - φωτιά του Τζον Μπόλτον που προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην Ουάσιγκτον.

Το 2019 οι δύο άνδρες βρίσκονται έρχονται σε συνεννόηση για τον τερματισμό της έρευνας από τις αμερικανικές αρχές στην τουρκική τράπεζα Halk Bank, που διακινούσε δισεκατομμύρια σε χρυσό προς το Ιράν. Ερντογάν και Τραμπ αναθέτουν το χειρισμό της κρίσιμης για την Τουρκία υπόθεσης στους γαμπρούς τους.

Τζάρεντ Κούσνερ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ λαμβάνουν εντολές από τους Προέδρους και πεθερούς τους για να φέρουν σε πέρας διάφορες αποστολές, όπως το κλείσιμο της υπόθεσης Χάλκ Μπάνκ, την άρση των κυρώσεων προς την Τουρκία για την αγορά των S-400 από την Ρωσία, αλλά και την συμφωνία για αποχώρηση από τη Συρία των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Συμμετείχαμε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο αξιότιμος πρόεδρός μας με τον αξιότιμο σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τράμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. Έπειτα είχαμε τετ α τετ συνάντηση με τον κ. Κούσνερ με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» είχε γράψει στο Twitter ο Αλμπαϊράκ.


Οι στενές σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν από το 2012

Οι επαφές Κούσνερ και Αλμπαϊράκ που αμερικανικά μέσα βάφτισαν «διπλωματία των γαμπρών» δεν ήταν τίποτε άλλο από τη βιτρίνα της ιδιαίτερης σχέσης που διατηρούν από το 2012, Ερντογάν και Τράμπ. Τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ένας δισεκατομμυριούχος και ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν απλά ο πρωθυπουργός. Ο Τραμπ μιλούσε γι΄ αυτόν με κολακευτικά λόγια. «Ο πρωθυπουργός (Ερντογάν) είναι από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στον κόσμο και στις ΗΠΑ είναι καλός άνθρωπος και σας εκπροσωπεί επάξια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ο γαμπρός που γνώρισε τον Τραμπ στον Ερντογάν

Τους δύο άνδρες έφερε κοντά ένας άλλος γαμπρός. Ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Γιαλτσιντάγκ. Ο γαμπρός του πιο ισχυρού οικονομικού παράγοντα της Τουρκίας Αϊντίν Ντογκάν και φίλος του Ερντογάν. Ο επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος κλειδί. Το 2012 πλήρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για να πάρει την άδεια και να βάλει το όνομα Τραμπ στην μαρκίζα δύο νέων εντυπωσιακών πύργων στην Κωνσταντινούπολη. Το 2015 μάλιστα, μερικούς μήνες πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τον Λευκό Οίκο, ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκε να παραδεχτεί το ασυμβίβαστο της σχέσης του με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Κι εγώ έχω μία μικρή σύγκρουση συμφερόντων γιατί έχω ένα τεράστιο, τεράστιο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι μία πραγματικά εξαιρετικά επιτυχημένη επιχείρηση και λέγεται "Πύργοι Τράμπ", δύο πύργοι αντί για έναν όπως συνηθίζω» είχε πει τότε. Πρόσφατα ο Τραμπ επέλεξε να καλύψει τον Ερντογάν στην εισβολή στη Συρία, να «αδειάσει» τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής και να έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με το ίδιο το κόμμα. Είναι απορίας άξιο τι άλλο μπορεί να κάνει για έναν φίλο από τα παλιά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]