Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ, ο Ερντογάν και τα 20 δισ. δολάρια


Στις 19 Μαρτίου 2016 συλλαμβάνεται στο Μαϊάμι ο Τουρκοϊρανός Ρεζά Ζαράμπ. Γνωστός για την αδυναμία του στα γιοτ και στα ακριβά αυτοκίνητα, είχε ισχυρούς φίλους παντού. Ακολουθούσε τον τρόπο ζωής των rock stars και είχε γραφείο στον Trump Tower της Κωνσταντινούπολης. Συνελήφθη γιατί στις αρχές της δεκαετίας οργάνωσε το μεγαλύτερο σχέδιο παράκαμψης των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν.

Τέσσερα χρόνια μετά η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου έπειτα από τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον στο βιβλίο του «The Room where it happened» ότι ο Τραμπ προσπάθησε να «ρυθμίσει» το θέμα.

Το 2016 ο Ζαράμπ ομολόγησε ότι έκανε τη «δουλειά» σε συνεργασία με τον πρώην υποδιοικητή διεθνούς τραπεζικής της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank Μεχμέτ Χακάν Αττίλα. Εμφάνιζαν την τράπεζα να διευκολύνει την εξαγωγή τροφίμων, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να εμπίπτουν στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στην πραγματικότητα έστελναν στο Ιράν χρυσό μέσω Ντουμπάι με αντάλλαγμα αέριο και πετρέλαιο. Αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα διευκόλυναν τις συναλλαγές μέσω του συστήματος SWIFT, αλλά έπεισαν τη Δικαιοσύνη ότι δεν είχαν υποψιαστεί ότι «ευλογούσαν» μία κομπίνα συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Σύμφωνα με τον Guardian στην υπόθεση, που πρώτοι ξεσκέπασαν Τούρκοι δικαστές το 2013, εμφανίστηκαν ως εμπλεκόμενοι γιοι υπουργών και πρόσωπα του στενού κύκλου του Ερντογάν, όπως ο γαμπρός του και νυν υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η Εισαγγελία της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης υπό τον «σκληρό» Πρετ Μπαράρα ανέλαβε την υπόθεση και μεταξύ άλλων ανακάλυψε ότι ο Ζαράμπ είχε ενισχύσει με 4,5 εκατομμύρια ευρώ μια φιλανθρωπική οργάνωση με την οποία συνδέεται η σύζυγος του Ερντογάν, Εμινέ. Στις 19 Μαρτίου 2017 συνελήφθη στις ΗΠΑ και ο Αττίλα. Καταδικάστηκε σε 32 μήνες κάθειρξη, εξέτισε μειωμένη ποινή λόγω καλής συμπεριφοράς και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου 2019. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Αυτά τα τρία χρόνια ο Ερντογάν, όπως επιβεβαιώνει ο Μπόλτον, ζητούσε από τον Τραμπ να «καθαρίσει» την υπόθεση. Ωστόσο ο Ζαράμπ παραμένει κρατούμενος, παρά τις άοκνες προσπάθειες του μεγαλοδικηγόρου Ρούντι Τζουλιάνι, στον οποίο ο Ζαράμπ ανέθεσε την υπεράσπισή του. Ο Τραμπ εκδίωξε τον Μπαράρα το 2017, αλλά η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Ο Τζουλιάνι προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να αποδεχθεί την πρόταση του Ερντογάν να ανταλλάξει τον Ζαράμπ με τον πάστορα Αντριου Μπράνσον, αλλά οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να εμφανιστούν ότι ανταλλάσσουν κρατουμένους. Εν τω μεταξύ, η Halkbank έχει προσλάβει τον λομπίστα και χρηματοδότη του Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών Μπ. Μπάλαρντ για να «δουλέψει» την υπόθεση στην Ουάσιγκτον.

Παύλος Παπαδόπουλος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]