Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Θα επιτελέσουμε το καθήκον μας αποφασιστικά και νικηφόρα»


Όλες οι πληροφορίες που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το Ελληνικό Επιτελείο αναφέρουν ότι δεν θ’ αργήσει η Άγκυρα να στοχοποιήσει και πάλι με αναβαθμισμένους τρόπους προκλήσεων το Αιγαίο.

Ήδη όπως παρατηρούν οι αναλυτές του Επιτελείου, η γείτονα επιχειρεί καιρό τώρα μια τοξωτή κίνηση η οποία αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις ακόμη και νότια της Μεγαλονήσου. Νοτιότερα και δυτικά στη Λιβύη με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των μισθοφόρων του Ερντογάν- άρα νότια της Κρήτης.

Βορειότερα του θεάτρου επιχειρήσεων, οι προκλήσεις δίχως σταματημό στο Αρχιπέλαγος αλλά και η υβριδική απειλή που δεν έχει σταματήσει στην περιοχή του Έβρου.


Όλες αυτές οι ενέργειες συμπεριλαμβάνουν στον σχεδιασμό της Τουρκίας τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας με αξιώσεις που δεν σταματούν, αντιθέτως αυξάνονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πιο πρόσφατη παράλογη ανακοίνωση, της κατά τ’ άλλα «φίλης», γείτονος και συμμάχου, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ψάχνει την αφορμή ακόμη και για επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή του Έβρου.

Η Τουρκία όπως φαίνεται κι όπως αντιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί θα κάνει πολλά στον Έβρο ώστε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την ύψωση του Ελληνικού νέου φράχτη.

Μέσω Λιβύης στο Αρχιπέλαγος

Ανώτατες πηγές του Επιτελείου σημείωναν ότι εφόσον καταφέρει η Τουρκία να εμπλακεί ακόμη περισσότερο στις εχθροπραξίες της Λιβύης και «πατήσει περισσότερο πόδι», εδραιώνοντας την παρουσία της, ένα από τα πρώτα που θα επιχειρήσει να κάνει είναι η εφαρμογή του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Δεν αποκλείουν μάλιστα οι ίδιες πηγές, ότι μια τέτοια κίνηση να επιχειρηθεί και πολύ νωρίτερα ως μοχλός πίεσης ή ως ένα crash test της αποφασιστικότητας της Αθήνας. Το Πολεμικό Ναυτικό πάντως δείχνει με κάθε τρόπο ότι παραμένει αξιόμαχο και έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει θαλάσσιες απειλές από τη γείτονα.

Αυτά δεν είναι απλές ή σύνθετες εκτιμήσεις Ανωτάτων Αξιωματικών, αλλά προκύπτουν μέσα από το δίκτυο πληροφοριών που έχει αναπτύξει το Επιτελείο και με άλλες χώρες στη λεκάνη της Αν. Μεσογείου.

Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία που διατηρούν σε πλήρη εγρήγορση τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς γνωρίζουν ότι ο νευρικός γείτονας αντιλαμβάνεται τις σχέσεις καλής γειτονίας υπό τους όρους του ισχυρού, γεγονός που κάνει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας πιο αποφασιστική ώστε να φανεί η ισχύς που συμμερίζεται η «φίλη» Τουρκία.

Μόλις χθες κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας που διεξήχθη στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, από το Νίκο Παναγιωτόπουλο, το Νίκο Δένδια, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό- Καταδρομέα Κωνσταντίνο Φλώρο, κατά τις εισηγήσεις τους ακούστηκε πως η Τουρκία δεν θέλει να το βάλει κάτω και ότι η υβριδική απειλή πρόκειται να συνεχιστεί αλλά κι άλλες έκνομες ενέργειες…

Τα μηνύματα των πολιτικών ηγεσιών των δυο υπουργείων προς τα 54 μέλη της επιτροπής για το επόμενο διάστημα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφή.

Ο οικοδεσπότης, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε μια αποστροφή της τοποθέτησής του σημείωσε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις λοιπόν κάνουν το καθήκον τους, προστατεύουν απολύτως την ασφάλεια των συνόρων μας, το κάνουν πολύ καλά και το κάνουν πολύ καλά ιδίως κατά τους τελευταίους μήνες. Και θα το ξανακάνουν πολύ καλά εάν και όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ξανά πίεση στα σύνορα μας. Υπάρχουν οι σχετικές ενδείξεις προς τούτο, αλλά εγώ σας διαβεβαιώ ότι ξανά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα προστατεύσουν το απαραβίαστο των συνόρων μας όπως το έκαναν τον περασμένο Μάρτιο.»

Από την δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λακωνικά τόνισε ένα βασικό στοιχείο, την «έξαρση, ποιοτική και ποσοτική της τουρκικής παραβατικότητας».

Αποφασιστικά και νικηφόρα…

Πάντως όταν έλαβε τον λόγο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ο Καταδρομέας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήταν λάβρος κατά των διαρκώς έκνομων ενεργειών της γείτονος και έστειλε ένα μήνυμα μέσα από τη σύντομη και στοχευμένη τοποθέτησή του, όχι μόνο προς την Τουρκία.

Καλά πληροφορημένες πηγές από το Επιτελείο έλεγαν ότι πολλά από τα μηνύματα αφορούσαν κι άλλους Αξιωματούχους με τους οποίους έχει συνομιλήσει ο Έλληνας Αρχηγός.

Ο Στρατηγός είπε στα μέλη της επιτροπής για τις καθημερινές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που αναχαιτίζονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εξήρε τις προσπάθειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ως Α’ ΓΕΕΘΑ δεν θα μπορούσε να μην υπερθεματίσει για την αξία και την ετοιμότητα, για οτιδήποτε απαιτηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είπε:

«Αντιμετωπίζουμε έναν γείτονα που προκαλεί συνεχώς και κατά κόρον

-Παραβαίνει κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, σεβαστούς παγκοσμίως.

-Παραβιάζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εκτελεί υπέρπτηση άνωθεν Εθνικού εδάφους.

–Προβαίνει σε μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα.

–Εκτελεί παράνομες θαλάσσιες έρευνες και παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

–Παραβιάζει το επιβληθέν από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, ενώ δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και τις ελπίδες ταλαιπωρημένων ανθρώπων πολλές φορές, στους μετανάστες αναφέρομαι, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 και εντεύθεν, αμέσως μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου, η αεροπορική παραβατικότητα της γείτονος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σας διαβεβαιώνω -το γνωρίζετε άλλωστε- ότι δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω.

Σε κάθε τουρκική προκλητική ενέργεια οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί και αντιδρούν με ψυχραιμία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με τα μαχητικά μας να απαντούν δυναμικά με καθημερινές αναχαιτίσεις και εμπλοκές, ενώ ταυτόχρονα το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει σε υψηλό δείκτη ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.

Η εμπειρία από τα γεγονότα του Έβρου, τον παρελθόντα Μάρτιο, όταν σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας αποκρούσουμε επιτυχώς την οργανωμένη υβριδική επίθεση την οποία με εργαλείο το Μεταναστευτικό εξαπέλυσε εναντίον μας η Τουρκία, υπήρξε πολύτιμη για το προσωπικό μας. Από τις 28 Φεβρουαρίου και για έναν περίπου μήνα, αποτρέψαμε περίπου 50 χιλιάδες παράνομους μετανάστες από το να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Προστατέψαμε ως «κόρην οφθαλμού» τα ελληνικά σύνορα, εκτελέσαμε με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση το καθήκον μας, ανυψώσουμε και διατηρήσαμε ψηλά το ηθικό των Ελλήνων. Η ελληνική κοινωνία το αναγνώρισε και το ανταπέδωσε εκδηλώνοντας για ακόμη μία φορά, την έντονη και διαρκή εμπιστοσύνη και αγάπη της προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας.

Για εμάς όμως η λήξη των επεισοδίων στον Έβρο δεν ήταν το τέλος της προσπάθειας. Αντιθέτως για μας ήταν μία καινούργια αρχή. Έκτοτε χωρίς ίχνος εφησυχασμού, θωρακίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε ακόμα περισσότερο τα σύνορά μας, ενισχύσαμε τις δυνάμεις μας σε προσωπικό και μέσα και βεβαίως προσαρμόσαμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια.

Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να αποκρούσουμε κάθε ενδεχόμενο κύμα, είτε στα χερσαία, είτε στα θαλάσσια σύνορά μας όποτε κι αν έρθει, κι όλα αυτά φυσικά χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στην κύρια αποστολή μας που είναι η συνεχής προετοιμασία για την επιτυχή και νικηφόρα αντιμετώπιση οποιουδήποτε επεισοδίου, ξεκάθαρα στρατιωτικής φύσεως σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σημειακής ή και ολοκληρωτικής συρράξεως.

Όσον αφορά τώρα στα πρόσφατα δημοσιεύματα περί δήθεν τουρκικής εισβολής και κατοχής εδαφών μας στον Έβρο, θέλω να δηλώσω ρητά, κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι είναι παντελώς αναληθή και επ’ ουδενί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Είναι άλλο ζήτημα η παραβίαση των συνόρων κι άλλο η διευθέτηση ενός τεχνικού ζητήματος μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας σε περιπτώσεις που προκύπτουν χερσαίες διαφοροποιήσεις από την αλλαγή της κοίτης του Έβρου ποταμού, παραδείγματος χάρη λόγω πλημμυρών, που ως γνωστόν συμβαίνουν κατά κόρον σχεδόν κάθε χρόνο στην περιοχή.

Αυτά επιλύοντο, επιλύονται και θα επιλύονται προφανώς και στο μέλλον μέσω εξειδικευμένων επιτροπών εμπειρογνωμόνων, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από το 1926, όταν δηλαδή ορίστηκε ως σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, στο μεγαλύτερο μέρος των κοινών συνόρων, η τότε κοίτη του Έβρου ποταμού και μάλιστα στο βαθύτερο σημείο της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας δηλώσω σαφώς και κατηγορηματικώς ότι ουδέποτε υπήρξε κατάληψη έστω και ενός χιλιοστού εθνικού εδάφους.

Επίσης θα ήθελα μετά επιτάσεως να τονίσω και να είστε βέβαιοι για αυτό ότι αν όντως απειληθεί η εδαφική μας ακεραιότητα, αν όντως διακυβευτεί η Εθνική μας Ανεξαρτησία και αν όντως τεθεί εν αμφιβόλω το ύψιστο εθνικό αγαθό της Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο εγγυώνται απολύτως οι Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα επιτελέσουμε για ακόμη μία φορά το καθήκον μας στο ακέραιο, άμεσα, αποφασιστικά και νικηφόρα, αντλώντας τη δύναμή μας από την εμπιστοσύνη και την αγάπη με την οποία περιβάλλει ο Ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]