Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για στήριξη στον Σάρατζ


Ενάντια "στις παράνομες επιθέσεις του Χαφτάρ"

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν σε τηλεφωνική συνομιλία την Παρασκευή, δήλωσαν ότι και οι δύο χώρες συμφώνησαν όσον αφορά την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ, κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι παράνομες επιθέσεις από την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ.

Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, την καταπολέμηση του κορωναϊού, την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη μαζί με περιφερειακά ζητήματα.


Και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στη συριακή κρίση και ότι πρέπει να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση κάθε είδους τρομοκρατίας. Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ απέναντι στην πανδημία.

Ο στρατός της Λιβύης υπό την ηγεσία της GNA προκάλεσε πρόσφατα σοβαρά πλήγματα στους μαχητές του Χαφτάρ με μια αεροπορική εκστρατεία στην οποία καταστράφηκαν πολλά ρωσικά συστήματα Pantsir.

Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του στρατού ήταν η ανάκτηση της αεροπορικής βάσης Al-Watiya, μια στρατηγικά σημαντική στρατιωτική εγκατάσταση που ήταν υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ για χρόνια και ήταν το βασικό προπύργιο εφοδιασμού στα δυτικά της χώρας.

Η κυβέρνηση Σάρατζ δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Χαφτάρ από τον Απρίλιο του 2019.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]